Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gutami Holding bouwt zonnepark in Terneuzen

Gerelateerde onderwerpen :

,
Gutami Holding bouwt zonnepark  in Terneuzen

© ©Mike Fouque - stock.adobe.com

Valuepark Terneuzen, de joint venture tussen Dow Benelux en North Sea Port, gunt de bouw en exploitatie van een 50 MW-zonnepark aan Gutami Holding. Het zonnepark met een oppervlakte van 30 ha wordt gerealiseerd op Valuepark Terneuzen aan de Braakmanhaven. Het zonnepark wekt duurzame zonne-energie op voor ruim 12.000 huishoudens en zal midden 2020 operationeel zijn.

Dankzij de groene stroomvoorziening op Valuepark Terneuzen wordt de locatie extra aantrekkelijk voor nieuwe bedrijven om zich er te vestigen. Met de lokale zonnestroom verduurzaamt Dow de eigen energievoorziening. Het nieuwe kantoorgebouw ‘Dow Terneuzen Diamond Center’ is met zonnepanelen, warmtepompen en de groene stroom van het zonnepark reeds volledig voorzien van lokaal opgewekte stroom. Dit past bij het streven van Dow om in 2025 een groot deel van de gebruikte elektriciteit duurzaam op te wekken.

“North Sea Port gaat een bijzondere rol spelen bij de bouw van het zonnepark. De aanvoer van materialen voor de bouw van het zonnepark gebeurt voor een groot deel via de zee. Deze goederen kunnen gelost worden in Terneuzen. In North Sea Port beschikken we reeds over andere zonneparken, aan beide kanten van de grens. In totaal zijn die goed voor 110 MW opgesteld vermogen, dit is het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 28.000 gezinnen. Met dit park erbij kunnen we de duurzame energievoorziening voort uitbouwen, meewerken aan de energietransitie en daardoor minder CO2 uitstoten”, aldus Jan Lagasse, CEO van North Sea Port.

Gutami Holding uit Groningen kreeg  het contract voor de bouw en de exploitatie van het zonnepark. In de realisatiefase werkt Gutami Holding nauw samen met Honeywell voor de levering van materialen. Voor de bouw wordt samengewerkt met lokale aannemers. Inwoners van Terneuzen en de aangrenzende gemeenten krijgen de kans om te participeren in een obligatielening.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Meer budget voor groene warmte in Vlaanderen

Meer budget voor groene warmte in Vlaanderen

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) organiseert dit najaar een nieuwe oproep groene warmte, restwarmte en warmtenetten. Via het relanceplan Vlaamse Veerkracht wordt extra budget ter beschikking gesteld voor toekomstgerichte[…]

01/06/2021 | verwarminggroene energie
Cleantech-sector doorstaat de viruscrisis

Cleantech-sector doorstaat de viruscrisis

Nieuw verwarmingssysteem voor koninklijk domein van Laken

Nieuw verwarmingssysteem voor koninklijk domein van Laken

Luminus mag aan Ringvaart in Gent uitbreiden met zes gasturbines

Luminus mag aan Ringvaart in Gent uitbreiden met zes gasturbines

Meer artikels