Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

GSS-systeem maakt volle wanden veiliger

Gerelateerde onderwerpen :

GSS-systeem maakt volle wanden veiliger

De bekistingsplaten van GSS bvba worden niet alleen bij prefabbalken, maar voortaan ook ingebouwd in prefab volle wanden. Zo kunnen de bouwvakkers sneller en veiliger werken. Bij de aannemers wordt er alvast tevreden gereageerd.

‘GSS-Prefab’ is een stalen verloren bekisting, ingebouwd in prefab balken of -wanden. De basis voor valbeveiliging is geïntegreerd. “Er moeten immers geen gevaarlijke handelingen meer op de werf gebeuren. De montage gebeurt snel. Je hoeft enkel het metalen plaatje open te plooien, de veiligheidspaal door de openingen te steken en hem vast te klikken door hem 180 graden rond zijn as te draaien. Het bovenplaatje voor de GSS-leuninghouder wordt bovendien verankerd aan het welfsel of predal. Als je tegen de veiligheidspaal valt, dan trekt het bovenste plaatje aan de vloer en niet aan de balk. Hierdoor is het bij impact onmogelijk de balk om te kantelen. De constructie blijft achteraf gewoon zitten. Er is geen demontage langs de buitenzijde, wat weer veel veiliger is en een grote tijdwinst voor de aannemer oplevert”, zegt Gilbert Cuypers van GSS.

Een hele verbetering

Het totale concept van het GSS-Profiel en GSS-Safe is een hele verbetering in vergelijking met een klassieke valbeveiliging. “Toen moesten er gaten door de muur geboord worden bij muren die pas gemetseld waren. Met ons systeem boren we nooit door de muur wat de isolatie, met de zeer strenge wetgeving hierrond, ten goede komt. Achteraf moeten er dan ook nooit gaten dicht gemaakt worden. Want dat vergt allemaal veel tijd, energie en kosten”, zegt Cuypers.

Nog sneller bekisten

Dankzij het GSS-Prefab-profiel kunnen de betonnen wanden nog sneller bekist worden. “Bij grote werven gaan de werken nog veel sneller vooruit. De aannemers willen niet alleen sneller en vlotter werken, maar vooral veiliger.
Vanuit de bouwwereld is er alvast grote interesse en het aantal afnemers groeit enorm, van woningbouwers tot en met de grote bouwbedrijven in klasse 8, wat we bewijzen door de afgelopen 3 jaar keer op keer meer dan 30% te groeien. Het is een zeer prettige ervaring als je te horen krijgt van zaakvoerders, dat ze verwonderd zijn dat de arbeiders nu vaak vragen of ze met ons systeem mogen werken, met andere woorden: vragen naar veiligheid.

Veiligheid geaccepteerd

Voorheen was het een opdracht en een enorme klus om iedereen in het gareel te laten lopen qua veiligheid. De veiligheidsleuningen werden vaak niet of te laat geplaatst omdat het veel werk was. Door de vlotte en eenvoudige werking met onze randbekisting, en dit tot vloeren van zelfs 40 cm dik, gecombineerd met het kliksysteem van de palen, wordt het systeem als hulp ervaren en niet als ballast. Er is achteraf dan ook geen demontagewerk. Bouwvakkers die op hoogte moeten werken, voelen zich veiliger als ze zich aan een reling kunnen vasthouden en niet te vergeten is valbeveiliging hoe dan ook een wettelijke verplichting. De opvolging door de overheid wordt strenger en ook de verzekeringen bekijken het met argusogen,” zegt Cuypers.

Handig productiesysteem

De eerste panelen met GSS-Prefab werden gemaakt bij Prefaco. “Het is zeer gemakkelijk voor ons om het materiaal in te storten”, zegt Stanny Horemans van Prefaco. “Een sterk voordeel is, dat we een afgewerkt product kunnen aanleveren. Een volle prefabwand heeft altijd twee grote openingen in de randbekisting om de hijskettingen te laten passeren. Deze hijsgaten moeten bij vezelcementplaten door de aannemer op de werf zelf dicht gemaakt worden. GSS kwam met een handig systeem om deze gaten in de fabriek te dichten. We moeten dan ook geen draadankers meer voorzien om er een veiligheidssysteem aan te monteren op de werf, wat weer werk en prijs besparend is. Win-win zou ik zeggen! Bovendien geeft het ook een mooie afwerking.”

Transport verloopt beter

Vanuit de betonfabriek Prefaco worden de betonnen bekistingsplaten naar de werf getransporteerd. “Ook het transport verloopt veel beter. De stalen platen van GSS veren mee tijdens het transport, waardoor er geen beschadigingen optreden,” zegt Horemans. Dat wordt ook bij GSS bevestigd. “Met ons product is er geen beschadiging meer mogelijk aan de randbekisting tijdens transport of op de werf, zoals bij de fragiele vezelcementplaten”, zegt Cuypers. “Ons staal is veerkrachtig, waardoor er geen beschadigingen meer optreden of stukken afbreken bij het afriemen van de vracht, wat bij prefabbalken altijd een probleem vormt, of bij manipulatie op de werf. De prefabbalk of -wand wordt afgewerkt geleverd op de werf.”

Tevreden over GSS-systeem

Het West-Vlaamse bouwbedrijf Alheembouw gebruikt al drie jaar met succes het GSS-systeem. “We zijn er inderdaad heel tevreden over”, zegt Filip Cormenier, preventieadviseur. “We kunnen al in een vroeg stadion bepalen welk type randbeveiliging we gaan gebruiken. We kunnen de randbeveiliging op een éénvoudige wijze monteren en er zeer lang gebruik van maken, dit omdat de randbeveiliging aan de buitenkant van het bouwelement wordt bevestigd en niet hindert. Een groot voordeel is, dat we achteraf niet meer moeten ontkisten. Zo kunnen we veel op werkuren besparen. Het performant, professioneel en betrouwbaar systeem geeft onze bouwvakkers een zeer groot veiligheidsgevoel. De leuningen beantwoorden aan de normen. Tijdens het transport naar de werf treden geen beschadigingen op. We zijn heel enthousiast over de vele en brede toepassingen die steeds uitgebreid worden, zoals recent nog voor de volle wanden.”

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Charter voor stortklaar beton

Charter voor stortklaar beton

De Federatie van Algemene Bouwaannemers (Faba) en de Federatie voor stortklaar beton (Fedbeton) hebben een charter goedgekeurd betreffende de levering en de plaatsing van stortklaar beton op de bouwwerven. Voor de levering en plaatsing van het[…]

26/02/2020 | Concrete DayMaterialen
Rewah, 
fabrikant sinds 1985

Rewah, 
fabrikant sinds 1985

Premuren worden steeds populairder

Premuren worden steeds populairder

Loïc De Roo en Marion Goeteyn winnen studieprijs van de BBG

Loïc De Roo en Marion Goeteyn winnen studieprijs van de BBG

Meer artikels