Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Group Machiels neemt meerderheidsbelang in Waterleau

Gerelateerde onderwerpen :

Group Machiels neemt meerderheidsbelang in Waterleau

Louis Machiels (l.) en Bart Goedseels klinken op de samenwerking, voor de gelegenheid met een glas water in plaats van champagne.

De Limburgse Group Machiels, het milieubedrijf van de gelijknamige ondernemersfamilie, neemt een meerderheidsbelang in het bedrijf Waterleau uit Wespelaar (Haacht). Daarmee slagen de twee familiebedrijven erin om cruciale technologie inzake waterzuivering te verankeren in België. Die kennis willen ze samen wereldwijd uitdragen, in eerste instantie in Zuid-Amerika.

Waterleau is gespecialiseerd in (afval)waterzuivering, drinkwaterproductie en waterhergebruik. Daarnaast is het Vlaams-Brabantse bedrijf ook actief in luchtzuivering, vergisting van organisch afval en energierecuperatie. De voorbije twintig jaar groeide het in deze niche uit tot één van de grotere spelers wereldwijd; zowel in de industrie als in internationale overheidsprojecten.

Om te kunnen voortgroeien ging Waterleau enige tijd geleden op zoek naar vers kapitaal en een nieuwe referentieaandeelhouder. “We hebben daar goed over nagedacht. De voorbije maanden voerden we intensieve gesprekken en verkozen we uiteindelijk Group Machiels boven puur financiële investeerders, omdat ze als familiebedrijf nauw aanleunen bij onze bedrijfscultuur. Group Machiels neemt een meerderheidsparticipatie (51%). De overige aandelen blijven in handen van de mensen van het eerste uur, het management en de familie Vriens”, verklaart Bart Goedseels, CEO van Waterleau.

Zuid-Amerika

Het huidige management blijft dus op post. De leidinggevenden krijgen bovendien versterking van kersvers voorzitter Louis Machiels (tevens voorzitter van de raad van bestuur van Group Machiels). “We zijn beiden actief in de milieusector. Onze activiteiten zijn heel complementair, aangezien Waterleau een berg technische kennis over waterzuivering toevoegt. Dat is van goudwaarde op een moment waarop de wereld kreunt onder een watertekort”, aldus Louis Machiels.

Group Machiels kan Waterleau helpen groeien in Zuid-Amerika, vooral in Chili, maar ook in Peru en Colombia. Op die manier kan de internationale voetafdruk van Waterleau vergroten en die was al aanzienlijk: het bedrijf is actief in 85 landen en won in het verleden reeds de Leeuw van de Export. De raakvlakken tussen Group Machiels en Waterleau zijn dus duidelijk, maar hoe ziet Louis Machiels de toekomst?

Verankering

“Ik ben heel fier dat we er als Belgisch familiebedrijf in slagen om een dergelijke investering (een meerderheidsparticipatie in een bedrijf dat 100 miljoen € draait en ongeveer 500 mensen tewerkstelt) tot een goed einde te brengen. Voor Group Machiels is dit één van de belangrijkste strategische investeringen van de jongste jaren. Maar ik ben vooral trots omdat we op deze manier samen hoogwaardige technologie in België verankeren, ondanks de interesse van een heleboel grootschalige buitenlandse spelers. Hoewel we beiden het vizier op de wereld hebben, willen we ook opnieuw actiever worden in eigen land”, zegt Louis Machiels.

Group Machiels is wereldwijd actief in milieudiensten, hernieuwbare energie, vastgoed en houtskeletbouw. Het bedrijf heeft zijn thuishaven in Hasselt, maar heeft ook een stevige voet aan de grond in Zuid-Amerika, met Chili als uitvalsbasis. De bedrijfsstrategie van Group Machiels is gericht op duurzaamheid, innovatie en doorgedreven internationalisatie. Waterleau is een milieutechnologiebedrijf dat zuiveringsinstallaties ontwerpt, bouwt en uitbaat voor industriële en publieke spelers. Waterleau werd opgericht in 2000. Het bedrijf realiseert ongeveer 100 miljoen € omzet met wereldwijde projecten.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Groep Huyzentruyt lanceert bedrijfsobligaties voor Belgische en Poolse vastgoedprojecten

Groep Huyzentruyt lanceert bedrijfsobligaties voor Belgische en Poolse vastgoedprojecten

Groep Huyzentruyt lanceert bedrijfsobligaties waarbij beleggers kunnen investeren in Belgische en Poolse residentiële woonprojecten. De projectontwikkelaar wil op die manier 8 miljoen € vers kapitaal ophalen. De minimum inleg bedraagt[…]

Groep Van Roey neemt Alfa uit Lokeren over

Groep Van Roey neemt Alfa uit Lokeren over

APK Group neemt J. Daniëls over

APK Group neemt J. Daniëls over

Bruno Humblet wordt CEO Deceuninck

Bruno Humblet wordt CEO Deceuninck

Meer artikels