Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

GroundXplorer is Starter van het Jaar

GroundXplorer is Starter van het Jaar

GroundXplorer, het bedrijf van Gert Moermans uit Houthalen-Helchteren, is vorige week door het zakenmagazine Trends uitgeroepen tot Start van het Jaar. Om in aanmerking te komen voor de prijs moeten bedrijven minstens drie jaar actief zijn onder één of andere vennootschapsvorm. Eenmanszaken tellen niet mee. De winnaar wordt gekozen op basis van innovativiteit en duurzaamheid.

Moermans ontwikkelde een techniek waarmee tot op een diepte van maximum 100 m driedimensionale beelden kunnen worden gemaakt van de samenstelling van de ondergrond (zie Bouwkroniek van 25 januari 2013). De techniek is interessant voor aannemers die elke oude fundering, grondwater, waterput of waterleiding duidelijk kunnen zien, maar ook voor archeologen.

De ondergrond is vaak een onbekende factor voor verschillende sectoren: bouw, wegenbouw, milieu, mijnbouw, archeologie, ' Een geotechnisch vooronderzoek kan een toegevoegde waarde zijn voor het vinden van zwakke punten in de bouwzone. Tot nu toe werd dit meestal gedaan door enkele puntmetingen (sonderingen, boringen). Grondmetingen en bodemonderzoek met elektriciteitspulsen zijn niet nieuw; maar de manier waarop GroundXplorer tewerk gaat, is dat wel.

Hoge resolutie

Moermans verfijnde het systeem waardoor zijn techniek een veel hogere beeldresolutie bereikt, wat een veel betere interpretatie van de ondergrond mogelijk maakt. GroundXplorer, met als slogan 'Visualizing the subsurface', brengt alles wat ondergronds zit in beeld met 2D- en 3D-scans.

Door de unieke manier van opmeten kan een hogere resolutie worden gehaald dan standaard het geval is. Meestal wordt gemeten tot een diepte van 10 tot 20 m, maar afhankelijk van de gewenste resolutie kan deze techniek ingezet worden tot een diepte van 100 m. Zo is het mogelijk om de opbouw van de ondergrond volledig in kaart te brengen alsook om verschillende anomalieën zoals waterputten, tanks, riolering, funderingen, ' terug te vinden.

Ook voor de wegenbouw biedt de techniek enorme voordelen. Aangezien de ondergrond voor 100% te visualiseren is, kan het risico op eventuele verzakkingen van het aangelegde wegdek maximaal worden ingeperkt. Deze techniek werd door Gert Moermans ook al gebruikt voor de detectie van mogelijke instabiliteit in dijken, waaronder bv. de Scheldedijk.

Hierbij is het uiteraard van groot belang om te weten waar verstevigingen moeten worden aangebracht. Ook vervuilingen (en verspreidingen hiervan) zijn eenvoudig te detecteren en in kaart te brengen met deze methode. Hierdoor kan nog vóór de start van de werken een volledige en correcte inschatting worden gemaakt van het te saneren volume. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

De Waalse groep Thomas & Piron neemt de bedrijven BAM Galère en BAM Lux over van de Nederlandse groep BAM. De Nederlandse groep BAM heeft in ons land ook nog het bedrijf Interbuild. De transactie, waarvan het bedrag niet wordt[…]

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar