Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Grote infrastructuurwerken op luchtmachtbasissen

Gerelateerde onderwerpen :

,
Grote infrastructuurwerken op luchtmachtbasissen

F-35.

© storm - stock.adobe.com

Op de luchtmachtbasissen van Kleine-Brogel (Peer) en Florennes wordt de komende jaren fors gebouwd aan nieuwe infrastructuur om de nieuwe F-35 gevechtsvliegtuigen te kunnen huisvesten.

De totale kostprijs van de verbouwingen wordt geraamd op 275 miljoen €, waarvan 150 miljoen € voor Kleine-Brogel. Dat bedrag komt bovenop de 3,8 miljard € die België neertelt voor de 34 nieuwe vliegtuigen. Het gaat onder  meer om een nieuw hoofdgebouw, gebouwen voor vliegsimulatoren,  onderhoudsmagazijnen en operationele hangars. Het geld is al voorzien in de meerjarenbegroting van het leger.

Bedrijven die een offerte willen indienen, zullen gescreend worden door de Belgische veiligheidsdiensten. Omdat ook vliegtuigbouwer- en leverancier Lockheed Martin betrokken is, komt er ook een doorlichting door het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarnaast zijn strikte regels voor de beveiliging van het toekomstige F35-complex opgesteld. Het is de bedoeling dat de werken in Florennes starten in het voorjaar van 2022. Een jaar later is Kleine-Brogel aan de beurt. De F-35 vliegtuigen zullen pas vanaf 2027 actief zijn. 

Los van de komst van de nieuwe gevechtsvliegtuigen zal in Kleine-Brogel de komende acht jaar voor tientallen miljoenen euro’s worden geïnvesteerd, schrijft de krant Het Belang van Limburg. De kosten worden grotendeels gedragen door de NAVO. De verbeteringswerken maken deel uit van een omvangrijke reeks overheidsopdrachten, waarvan de eerste vorige maand gegund is door de NAVO aan een Albanees bedrijf dat voldeed aan alle selectiecriteria. Dat bedrijf is op zoek naar lokale aannemers.

De bouw van een nieuwe luchtverkeerstoren op een nieuwe locatie is reeds gestart. De radar wordt verplaatst en verhoogd. De landingsbaan krijgt een nieuwe toplaag met in het midden een extra noodremsysteem. Om het nieuwe vrachtvliegtuig A400M te ontvangen en gemakkelijk te laden en te lossen, zijn nieuwe platforms nodig. Er komt tevens een nieuw beveiligingssysteem.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuw busbaantracé voor campus Gasthuisberg

Nieuw busbaantracé voor campus Gasthuisberg

De ontwerpers Sweco en BUUR werken mee aan de nieuwe vrijliggende busbaan op de ziekenhuiscampus Gasthuisberg. Dit gebeurt in opdracht van het UZ Leuven. BUUR is, in onderaanneming van Sweco, verantwoordelijk voor het voorontwerp. Sweco verzorgt[…]

AMB brengt bouwmaterialen over het water naar Antwerpen

AMB brengt bouwmaterialen over het water naar Antwerpen

7,7 miljoen € voor nieuwe wegen en riolering in Leuven

7,7 miljoen € voor nieuwe wegen en riolering in Leuven

Besix bouwt meer dan 1 km lange kaaimuur in haven van Zeebrugge

Besix bouwt meer dan 1 km lange kaaimuur in haven van Zeebrugge

Meer artikels