Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Grootste windturbine ter wereld in opbouw

Grootste windturbine ter wereld in opbouw

Foto’s GE Renewable Energy / Pondera Consult

GE Renewable Energy en Future Wind (een joint venture tussen Pondera Development en SIF Holding Nederland) installeren momenteel het prototype van de Haliade-X 12-MW windturbine op de Maasvlakte in de haven van Rotterdam. De turbine wordt op land gebouwd om de toegang tijdens de testfase te vergemakkelijken. De Haliade-X heeft een rotoromvang van 220 m, een molenblad van 107 m en torent 260 m uit boven de zee. Dat is meer dan vijf keer de grootte van de iconische Arc de Triomphe in Parijs.

De gondel van het Haliade-X 12-MW-prototype werd geassembleerd in Saint-Nazaire, terwijl de drie 107 m lange LM Wind Power-bladen werden vervaardigd in Cherbourg. De torensecties werden geproduceerd in Sevilla. Alle componenten werden getransporteerd naar Rotterdam waar het pre-assemblagewerk en de installatie gebeuren. Het prototype in Rotterdam maakt deel uit van de investering van 320 miljoen € voor de ontwikkeling van de Haliade-X die GE Renewable Energy vorig jaar aankondigde.
 
 
In de komende vijf jaar wordt het voor het samenwerkingsverband van GE, LM Wind Power, en ECN.TNO een uitdaging om de Haliade-X op het SIF-fabrieksterrein op de Maasvlakte te testen op zijn hoge capaciteit van 12 MW. De Maasvlakte is ideaal als testlocatie omdat hier door de ligging vrijwel dezelfde omstandigheden gelden als op zee. Constructeurs en technici kunnen de turbine over land bereiken. Behalve de grootste moet de Haliade-X ook de doelmatigste offshore windturbine op de wereldzeeën worden. De turbine kan tot 16.000 gezinnen van stroom voorzien. De productiekosten zouden, afhankelijk van het soort turbine, binnen drie tot zes maanden zijn terugverdiend.
 
Bij het samenwerkingsverband zijn vijftig experts betrokken die niet alleen de kosten en het rendement onderzochten, maar ook nagaan welke problemen moeten overwonnen worden wanneer de enorme turbine effectief op zee wordt geïnstalleerd. Zo is de aanleg van de bijbehorende stroomkabels naar het grid op het vasteland een flinke kostenpost.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Software zorgt voor snelle en accurate duurzaamheidsbeoordeling

Software zorgt voor snelle en accurate duurzaamheidsbeoordeling

Wie duurzaam wil bouwen, gebruikt duurzame materialen en grondstoffen. Bij nieuwe bouwprojecten of grondige renovatie zet deze tendens zich de jongste jaren sterk door. Om die ecologische voetafdruk te bepalen, wordt gebruik gemaakt van de[…]

24/06/2021 | Digitaal
Circulair gevels bouwen met de ClickBrick

Circulair gevels bouwen met de ClickBrick

Aanleg eerste waterbalansweg in stad Damme

Aanleg eerste waterbalansweg in stad Damme

Hyve bundelt krachten inzake groene waterstof

Hyve bundelt krachten inzake groene waterstof

Meer artikels