Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Grootste hotel Benelux verrijst in Amsterdam

Grootste hotel Benelux verrijst in Amsterdam

Het vermaarde architectenbureau OMA van Rem Koolhaas, projectontwikkelaar COD en hotelketen NH Hotel Group hebben de openbare aanbesteding gewonnen voor de bouw van het RAI Hotel op de Zuidas in Amsterdam. Met 650 kamers wordt dit het grootste hotel van de Benelux.

De gemeente Amsterdam werkt aan de ontwikkeling van Zuidas, de internationale toplocatie van Amsterdam. Zuidas ligt op een zeer strategische plek tussen de binnenstad en Schiphol, tussen Buitenveldert en Oud-Zuid. Hier is volop ruimte voor wonen, werken, leren en ontspannen. Het hele gebied is vandaag dan ook sterk in ontwikkeling.

Toekomstvisie

De ontwikkeling van het RAI Hotel komt voort uit de Ruimtelijke Toekomstvisie RAI die in 2011 door Zuidas en Amsterdam RAI gezamenlijk is vastgesteld. In juni 2014 schreven de gemeente Amsterdam en Amsterdam RAI een aanbesteding uit voor het ontwikkelen, realiseren en exploiteren van een zogenaamd 'headquarter hotel' bij de RAI.

Niet minder dan elf consortia schreven in. De kwaliteit van de inzendingen was zonder uitzondering hoog. Alle partijen scoorden hoog op een horecafunctie op de bovenste verdieping. Het winnende concept van OMA, COD en NH Hotel Group sprong er uit vanwege de toevoeging van bijzondere faciliteiten, zoals een televisiestudio, een galerie, een beeldentuin, een spa, een restaurant en een bar, maar bovenal vanwege het iconische ontwerp.

Waardevolle aanvulling

'Als COD zijn we samen met ontwikkelingspartner Being Development trots en vereerd dat de gemeente Amsterdam en de RAI voor ons plan hebben gekozen. Met het spectaculaire concept nhow Amsterdam RAI en het iconische ontwerp van OMA wordt de skyline van Zuidas verrijkt en zal het hotel een waardevolle toevoeging zijn voor de stad en voor de RAI', vertelt een trotse COD-directeur Gert-Wim Bos.

COD is een vastgoedontwikkelaar die zich met name richt op zowel nieuwbouw als herontwikkeling van hotels, kantoren en woningen. In 2015 levert COD twee hotels in Amsterdam op: Motel One aan de Europaboulevard (320 kamers) en Generator (168 kamers) aan de Mauritskade. Recent leverde COD het Martha Flora/Bronovo Alzheimerhuis in Den Haag op, evenals de Amsterdamse projecten Prins en Keizer (Vijzelstraat) en de 5Keizers (Keizersgracht). Ook kantoorgebouw De Nieuwe Boompjes in Rotterdam wordt dit jaar opgeleverd. COD heeft momenteel verschillende in het oog springende woning-, kantoor- en hotelprojecten in ontwikkeling in Nederland.

Duurzaam vastgoed

Being Development, een jonge projectontwikkelaar die voornamelijk actief is in de Randstad, ontwikkelt duurzaam vastgoed waaronder kantoren op de Zuidas, hotels en appartementencomplexen op basis van de wensen van de eindgebruiker en haar omgeving. Projecten van Being Development zijn onder meer de kantoren Handel Amsterdam en The Pavilion aan de Zuidas, appartementencomplex Buitenplaats Haagwijk in Voorschoten en de transformatie van een oud Reclasseringsgebouw in Rotterdam naar ruime lofts.

De start van de bouw van dit 91 m hoge hotel is gepland voor de zomer van volgend jaar. Het hotel komt op de locatie in de driehoek die begrensd wordt door de Europaboulevard, de ringweg A10 en Amsterdam RAI Convention Centre.

Spraakmakend ontwerp

OMA heeft een ontwerp gemaakt dat naadloos aansluit bij het RAI-complex en tegelijkertijd een nieuwe, moderne uitstraling biedt. 'Sinds het ontstaan van de Zuidas heeft Amsterdam RAI behoefte aan een nieuw stedelijk gezicht. De prominente reclamezuil 'het Signaal' leverde de inspiratie voor het nieuwe nhow Amsterdam RAI hotel: zowel onderdeel van de nieuwe context als uitbreiding van Amsterdam RAI zelf', stipt OMA-partner Reinier de Graaf aan.

Hotel als kameleon

Met 650 kamers wordt nhow Amsterdam RAI het grootste hotel van de Benelux. Een nhow-hotel past zich de klok rond als een kameleon aan, aan het 'nu'. Door baanbrekend design, een onderscheidende programmering en state-of-the-art faciliteiten is een verblijf in nhow een unieke beleving. Voor nhow Amsterdam RAI is het thema 'On Air' gekozen, waarmee de focus ligt op connectiviteit, innovatie en media in de breedste zin van het woord.

Maarten Markus, Managing Director van NH Hotel Group, ziet de komst van nhow Amsterdam RAI als een enorme aanwinst voor het meer dan 375 hotels tellende portfolio van de keten: 'Met 650 kamers, 25 verdiepingen en een multimediastudio op 91 m hoogte zullen we samen met onze partners de Amsterdamse skyline verrijken. Na nhow Milaan, nhow Berlijn en nhow Rotterdam zal ook het iconische nhow Amsterdam RAI een hotspot zijn voor zowel zakelijke als leisure gasten, waar uitmuntende gastvrijheid, verrassing en gastronomie dag en nacht 'On Air' zullen zijn.'

Landmark voor Zuidas

De gemeente Amsterdam streeft naar een groter en gevarieerder hotelaanbod, beter verspreid over de stad en ziet een grote meerwaarde voor de stad om op deze locatie in Zuidas een hotel met bijbehorende faciliteiten te realiseren.

'Zuidas is blij met de uitkomst van deze succesvolle aanbesteding. De inzendingen waren van hoge kwaliteit, maar deze sprong er echt uit. Het ontwerp van OMA vormt straks de markante oostelijke toegangspoort tot Zuidas en zal de aantrekkelijkheid van Zuidas en RAI voor internationaal zakenverkeer verder verhogen', zegt Klaas de Boer, directeur Zuidas bij de gemeente Amsterdam.

Headquarter hotel

Voor Amsterdam RAI wordt een langgekoesterde wens nu realiteit. 'Het RAI Hotel geeft invulling aan onze ambitie om een zogeheten 'headquarter hotel' te realiseren op het RAI-terrein. Dit hotel wordt de uitvalsbasis voor organisatoren, exposanten en bezoekers van grote, meerdaagse internationale evenementen. Dankzij het iconische ontwerp van OMA en de 24-uursbeleving die nhow Amsterdam RAI toevoegt aan het RAI-complex wordt Amsterdam RAI als locatie nog aantrekkelijker. Hierdoor zijn wij in staat om onze concurrentiepositie op de internationale beurzen- en congresmarkt te versterken en zo onze spin off richting de stad Amsterdam verder te vergroten', weet algemeen directeur Hans Bakker.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

In gezamenlijke opdracht van de vier energieregulatoren, voerde PricewaterhouseCoopers (PWC) een vergelijkende studie uit naar de elektriciteits- en aardgasprijzen in België en de ons omringende landen (Duitsland, Frankrijk, Nederland en[…]

27/05/2022 | ElektriciteitActueel
Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette