Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Grootste groene gevel ter wereld voor Nike

Grootste groene gevel ter wereld voor Nike

De multinational Nike opende in Laakdal een nieuw logistiek centrum. Voor het project werkten architectenbureau Jaspers-Eyers en Partners, ontwerpbureau Pauwels en Arcadis samen. Opvallend aan het industriële gebouw is een enorme groene gevel, waarvan Nike zegt dat het de grootste ter wereld is. De groene wand heeft een oppervlakte van meer dan 2.000 m² waarop ongeveer 100.000 planten groeien. Het distributiecentrum is opgebouwd rond een centraal gelegen groene zone die zich uitstrekt vanaf de E313 tot aan het Albertkanaal. Het nieuwe gebouw, bestemd voor de opslag en distributie van sportschoenen, werkt met hernieuwbare energie afkomstig van zonnepanelen, windturbines en geothermie.

Nike wilde een duurzame groene gevel met zo weinig mogelijk watergebruik. Na een uitgebreide inventarisatie van beschikbare systemen werd in overleg met het architectenbureau uiteindelijk gekozen voor LivePanel van Mobilane. Voor de installatie van de groene gevel was BSI Bomenservice uit het Nederlandse Baarn verantwoordelijk. Zij staan ook in voor het onderhoud ervan. De plantenwand bevat een geïntegreerd irrigatiesysteem dat permanent zorgt voor voldoende vocht en plantenvoeding.

Het toegepaste gevelsysteem bevat een zorgvuldig geselecteerd plantenassortiment met onder meer Alchemilla, Bergenia, Campanula, Geranium en Nepeta. Bijen uit lokale korven zorgen voor het bestuiven van de bloemen. De groene wand bestaat uit een modulair systeem, is niet grondgebonden en bevat in totaal 11.000 verwisselbare plantcassettes. Elke rij met cassettes wordt in een aluminium gootprofiel geplaatst dat tevens dient als waterbuffer. De planten in de cassettes worden automatisch van water voorzien door een capillair watergeefsysteem dat wordt aangestuurd door sensoren in de wand. Het innovatieve systeem is onderhoudsarm, lekvrij en ongevoelig voor storingen. Bij ontmanteling is de plantenwand volledig recycleerbaar.

Daarnaast is zowel bij de bouw als in het gebruik van het distributiecentrum rekening gehouden met duurzaamheid. Volgens Nike gaat het om het meest geavanceerde en duurzame logistieke verdeelcentrum ter wereld. 99% van de inkomende containers worden via de binnenvaart over het Albertkanaal aangevoerd. Nike bespaart hierdoor jaarlijks 14.000 vrachtwagenritten van en naar het centrum.

Voorts is er minder staal en beton voor de constructie gebruikt, omdat het distributiecentrum is opgetrokken volgens het 'rack supporting'-principe: de rekken maken deel uit van de dragende structuur. De ruimte is uitgerust met led-lampen met bewegingssensoren en er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van daglicht. Zes windturbines produceren ter plaatse voldoende energie om vijfduizend gezinnen van stroom te voorzien; de zonnepanelen op het terrein bedekken een totale grootte van drie voetbalvelden.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe reeks Bouwmeester Labels geselecteerd

Nieuwe reeks Bouwmeester Labels geselecteerd

De Vlaamse Bouwmeester en het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) hebben voor de periode 2019-1920 aan drie onderzoeksvoorstellen het Bouwmeester Label toegekend. Het is de zevende keer dat het Team Vlaams Bouwmeester op zoek gaat naar sterke[…]

Curator voor Belgisch paviljoen Biënnale Venetië

Curator voor Belgisch paviljoen Biënnale Venetië

De essentie van circulair bouwen

De essentie van circulair bouwen

Bouw nieuw VRT-kantoor wordt uitgesteld

Bouw nieuw VRT-kantoor wordt uitgesteld

Meer artikels