Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Grootschalige zonneparken zijn nodig om energiedoelstellingen te halen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Grootschalige zonneparken zijn nodig om energiedoelstellingen te halen

De beschikbare ruimte op daken is in Nederland onvoldoende om de toekomstige energiedoelstellingen te halen. Als we conform deze doelstellingen in 2050 ongeveer 20% van de totale energiebehoefte uit zonne-energie willen  halen, is de aanleg van grootschalige zonneparken nodig. Er moet minstens 200 GW aan zonnepanelen worden geplaatst. Op dit moment ligt er in Nederland ongeveer 3 GW aan zonnepanelen.

 

“Dat betekent dat er nog een enorme taak voor ons ligt. Als je bedenkt dat op de totale voor zonnepanelen geschikte dakoppervlakte in Nederland ongeveer 80 GW geïnstalleerd kan worden, is het duidelijk dat ook grond en de wateroppervlakte zal moeten gebruikt worden. Dat zijn overigens prima alternatieven die ook praktisch goed uitvoerbaar zijn”, zegt Mark Straver, business development manager bij Lightsource Renewable Energy Nederland.

Lightsource Renewable Energy is één van de grootste ontwikkelaars en exploitanten van grootschalige zonne-energieprojecten in Europa. Lightsource heeft inmiddels vele honderden projecten gerealiseerd. In totaal heeft het bedrijf in Europa meer dan 2 GW aan zonne-energieprojecten in beheer. Sinds vorige zomer is Lightsource ook in Nederland actief.

De Nederlandse markt voor zonne-energie biedt interessante mogelijkheden voor verdere groei. Nederland wil in 2020 ongeveer 14% van zijn energievoorziening uit duurzame energiebronnen zoals zonne-energie halen. Tot 2050 moet het aandeel van zonne-energie nog veel sneller toenemen.

“De komende tijd zal Lightsource zich vooral richten op de landelijke gebieden en de agrarische sector. We zoeken percelen met een oppervlakte van ongeveer 5 ha op een niet al te grote afstand van de elektrische infrastructuur. De zonneparken worden zo ontworpen dat grondeigenaars maximaal gebruik kunnen maken van de ruimte zodat het land behalve voor het opwekken van energie ook gebruikt kan worden voor het houden van kleinvee, bijenteelt en verbetering van de biodiversiteit. Een belangrijk argument is dat agrarische ondernemers dankzij de verhuur van hun land een vaste bron van inkomsten krijgen die hen minder afhankelijk maakt van de marktwerking”, zegt Mark Straver, die er zich van bewust is dat niet iedereen enthousiast is over de aanleg van zonneparken in landelijke gebieden, omdat dat ten koste zou gaan van kostbare landbouwgrond.

“We hebben begrip voor dat standpunt, maar een kritische evaluatie van de beschikbare ruimte en de doelstellingen voor lokale energie-opwekking leert dat we uiteindelijk wel zullen moeten. Behalve naar de beschikbare dakoppervlakte kijken we in Nederland naar niet-benutte grondstroken langs wegen en spoorwegen, bij vliegvelden en bij industrieterreinen. Maar zelfs al zou je daar overal zonnepanelen kunnen en willen plaatsen, dan nog kom je niet aan die 200 GW. Op termijn zullen we dus toch een deel van het landelijke gebied moeten gebruiken. Daar ligt land dat door de bodemeigenschappen of de ligging niet of nauwelijks gebruikt wordt. In de veeteelt krijgen we waarschijnlijk te maken met een inkrimping van de veestapel, waardoor er ook weideland beschikbaar komt”, stelt Straver.

Drijvende zonneparken

Een interessante optie zijn volgens Straver drijvende zonneparken, waarvoor de belangstelling momenteel snel toeneemt. Er liggen enkele kleinere velden, die vooral bedoeld zijn om ervaring op te doen. In Groot-Brittanniëё heeft Lightsource in maart vorig jaar één van de grootste drijvende zonneparken ter wereld in gebruik genomen. Op het Queen Elizabeth II waterreservoir in Londen, dat een oppervlakte heeft van 57.000 m², liggen ruim 23.000 zonnepanelen met een totaal vermogen van 6,3 MW.

“Zonne-energieprojecten kunnen snel en zonder veel impact voor de omgeving en het landschap worden aangelegd. Op de locaties waar we een zonne-energiepark bouwen, werken we intensief samen met de lokale overheden, omwonenden en andere betrokkenen. We houden rekening met hun wensen en we doen alles om de projecten zo optimaal mogelijk in de bestaande omgeving in te passen”, licht Mark Straver toe.

Lightsource kan het hele proces van ontwikkeling, financiering, engineering, planning, het regelen van de vergunningen en de feitelijke bouw op zich nemen. Na de oplevering verzorgt het bedrijf het operationele beheer en onderhoud, zodat de verhuurder van de grond nergens naar om hoeft te kijken. Behalve eigen projectontwikkeling kan Lightsource in samenwerking met energiebedrijven, gemeentelijke overheden en zakelijke klanten zonne-energieprojecten uitvoeren waarvoor de vergunningen en/of subsidies voor het stimuleren van duurzame energieproductie al verleend zijn.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Tessenderlo krijgt vergunning voor gascentrale, Vilvoorde niet

Tessenderlo krijgt vergunning voor gascentrale, Vilvoorde niet

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir weigert de omgevingsvergunning voor de bouw van een nieuwe gascentrale van Engie in Vilvoorde. Zij levert wel een omgevingsvergunning af aan TDS voor een gascentrale in Tessenderlo, dat wel enkele stevige[…]

21/09/2022 | ProjectenVlaamse Regering
Bouwsector dreigt in zwaar weer te belanden

Bouwsector dreigt in zwaar weer te belanden

Premieverlies dreigt door langere leveringstermijnen zonnepanelen

Premieverlies dreigt door langere leveringstermijnen zonnepanelen

Vanaf 01 januari 2023 wordt energiedelen volledig uitgerold voor bedrijven

Vanaf 01 januari 2023 wordt energiedelen volledig uitgerold voor bedrijven

Meer artikels