Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

© ©OlegDoroshin - stock.adobe.com

Covid-19 slaat op dit moment vooral hard toe in de scholen. Door de hoge besmettelijkheid van de omikron-variant wordt het elke dag moeilijker de scholen open te houden. Leerkrachten vallen uit door ziekte en talrijke leerlingen zitten gedwongen thuis in quarantaine. Net nu start een grootschalig bouwfysisch-virologisch onderzoek naar luchtreiniging in klaslokalen.
Prof. dr. ir Bert Blocken (TU Eindhoven en KU Leuven) lanceerde het project samen met prof. dr. Marc Van Ranst (KU Leuven en lid van de expertengroep GEMS. Drie Leuvense scholen waren kandidaat om mee te werken aan het onderzoek. Het gaat om Pee & Nel, De Zevensprong en Sancta Maria.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde luchtreinigers de aerosolconcentraties in binnenruimtes aanzienlijk reduceren, en dus ook het besmettingsrisico op het covid-19-virus. Het project onderzoekt of luchtfiltering kan voorkomen dat hele klassen besmet geraken.

Aan de hand van de onderzoeksresultaten zal men kunnen nagaan of en welke maatregelen nuttig zijn voor andere scholen. Bij de keuze van de scholen is vooral gekeken naar het type lokalen dat ze hebben.

“Voor het onderzoek is het belangrijk om klaslokalen met luchtfilter te vergelijken met klaslokalen zonder. Daarom kozen we voor scholen met meerdere klaslokalen van vergelijkbare grootte en vorm en voor scholen die verschillende klassen van dezelfde leeftijd hebben. Ook scholen die momenteel moeite hebben om de CO2-waardes onder controle te houden zijn interessant. Bij hen zullen we de verandering heel duidelijk kunnen zien”, verduidelijkt de Leuvense schepen van Onderwijs Lalynn Wadera.

Op basis van eerder onderzoek werden een aantal kwaliteitsvereisten voor luchtfilters opgesteld. Aan de scholen werd gevraagd om voldoende sterke luchtfilters te plaatsen. De stad Leuven kiest, in samenspraak met de onderzoekers, een geschikt type luchtreiniger en betaalt die toestellen ook.

De impact op de dagelijkse werking van de deelnemende scholen is beperkt. De leerkracht moet er elke dag wel voor zorgen dat het apparaat aan staat. Daarnaast moeten ze registreren wanneer het raam heeft open gestaan en hoeveel kinderen zich ziek melden omwille van covid. “Die inspanning weegt absoluut niet op tegenover het grote voordeel dat we hopen te krijgen”, klinkt het bij de scholen.

Gedurende het onderzoek worden metingen verricht en zullen de resultaten in de verschillende types klaslokalen met elkaar worden vergeleken. “Daardoor zullen we in de toekomst betrouwbaar kunnen zeggen welke type luchtfilter het best werkt voor welk type klas en lokaal”, aldus prof. Bert Blocken.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

Dit en volgend jaar blijven de vastgoedprijzen stijgen, maar trager dan vorig jaar. Huizen worden dit jaar wellicht ruim 5% duurder, tegen 8% vorig jaar. Dat voorspelt Steven Trypsteen, econoom bij ING België. De forse stijging van de[…]

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Omikron heeft amper impact op bouwbedrijven

Omikron heeft amper impact op bouwbedrijven

Meer artikels