Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Grootschalig betonstort voor Europa’s grootste betonnen silo

 Grootschalig betonstort voor Europa’s grootste betonnen silo

De aannemer Antwerpse Bouwwerken (AB) heeft een full containment LPG storage tank gebouwd in de Waaslandhaven in Kallo. Het is de grootste betonnen opslagtank van Europa.

Het betreft hier de constructiesite van een full containment LPG storage tank onder de projectnaam Daddy Cool. De site behoort tot de terminal. De LPG-tank is de grootste LPG  full-containment tank van Europa, goed voor de opslag van 135.000 m³ vloeibaar butaangas. De binnentank is opgetrokken uit staal. De buitentank is geconstrueerd uit beton. Aannemer AB, een filiaal van Eiffage Benelux, heeft in één fase 7.200 m³ beton in de cirkelvormige funderingsplaat gestort.

Wanden

Deze silo heeft een buitendiameter van liefst 84,4 m, een hoogte van bijna 45 m en een wanddikte van 70 cm. Zesendertig arbeiders van AB stonden in voor het ‘nat in nat’ verwerken van het beton, dat vanuit twee betonpompen op de funderingsplaat gestuwd en getrild werd aan de hand van twee triljukken. De constructie van de 35 m hoge buitenwand wordt door Gleitbau uitgevoerd met de glijbekistingmethode. Dit
huzarenstukje voltrekt zich over de 265 m lange omtrek van de cirkelvormige opslagsilo en zal 16 kalenderdagen in beslag nemen, in een 24/7-regime.

Palen

In november werd de eerste van 668 palen gerealiseerd door Franki voor de bouw van de grootste opslagtank. Er werden voor 14 km aan boorpalen geplaatst waarvan 144 stuks met diameter 1,1 m en 524 met diameter 0,88 m. In totaal werd er 18.000 m³ beton, 2.750 ton wapeningsstaal en 327 ton naspanstaal gebruikt. Eind 2018 wordt in een volgende fase de dakplaat gerealiseerd. Deze werken maken deel uit van het strategische plan van AB om zijn marktaandeel in de bouw in de industrie uit te breiden. Met deze eyecatcher met een projectwaarde van meer dan 15 miljoen € zet AB alvast een grote stap voorwaarts. De plaat ligt op de Oil Tanking Antwerp Gas Terminal van Oiltanking in de Waaslandhaven. Het einde van de werkzaamheden is voorzien voor september 2019.

 

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Zomergemse jongensschool wordt woonsite

Zomergemse jongensschool wordt woonsite

De gemeente Zomergem is eigenaar van een voormalig schoolgebouw op een centrumlocatie. De school sloot in 2010 de deuren. De gebouwen worden sporadisch gebruikt door verenigingen en tot voor kort ook door de kunstacademie. Om verloedering tegen[…]

26/06/2018 | Onderwijs Renovatie
Nieuwe bouwmeester heeft torenhoge ambities

Nieuwe bouwmeester heeft torenhoge ambities

Provinciale focus Oost-Vlaanderen

Dossier

Provinciale focus Oost-Vlaanderen

Oost-Vlaanderen:  de bouw in al zijn diversiteit

Oost-Vlaanderen: de bouw in al zijn diversiteit

Meer artikels