Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Groots opleidingsevent stoomt bouwwerknemers klaar voor de toekomst

Groots opleidingsevent stoomt bouwwerknemers klaar voor de toekomst

Zowat 800 bouwvakarbeiders en 200 bouwbedienden namen op maandag 5 januari, de eerste dag na de winterbouwvakantie, deel aan de Bouwtrainingsdag van de Confederatie Bouw Limburg in de Cristal Arena van KRC Genk. Tijdens dit groots opgezette opleidingsevent konden ze een ganse dag lang kosteloos hun kennis opwaarderen en hun flexibiliteit vergroten.

De krimpende activiteit en de aanhoudende sociale dumping dreigen de bouwsector dit jaar opnieuw 6.000 banen te kosten. Deze Bouwtrainingsdag wilde werknemers in de bouw wapenen tegen een onzekere toekomst en hun kennis opvijzelen dankzij een aantal bouwspecifieke opleidingen.

'De recente sluiting van Ford Genk herinnert er ons nog maar eens aan hoe belangrijk het is om te blijven innoveren. De Confederatie Bouw Limburg moet hierin haar verantwoordelijkheid opnemen en de stuwende kracht vormen achter de innovatie van de sector in deze provincie. Met de Bouwtrainingsdag wil ze dan ook een voortrekkersrol vervullen. Onze sector is immers verantwoordelijk voor 6,8% van de totale tewerkstelling in Limburg', merkt Chris Slaets, directeur van de Confederatie Bouw Limburg, op.

'Deze voormiddag hebben we met een twintigtal belangstellenden een opleiding over kleine blusmiddelen gevolgd. Hierbij kregen we eerst drie uur uitleg en zagen we daarna buiten het effect van water op warme frituurolie, leerden we hoe we moeten blussen en werden we geïnformeerd over blusmiddelen als poeder- en schuimblussers, met uitleg over toepassingen op bouwplaatsen. In de namiddag heb ik mijn EHBO-kennis opgefrist', verklaart Ozgür Uyar, projectleider bij bouwbedrijf Houben nv en één van de enthousiaste deelnemers aan deze Bouwtrainingsdag.

42 bedrijven namen deel aan deze Bouwtrainingsdag. 42 bedrijven uit vooral Limburg en in mindere mate Vlaams-Brabant namen deel aan deze Bouwtrainingsdag, waarbij Heijmans zelfs een honderdtal, Houben en Betonac elk een tachtigtal en Haex zowat zestig werknemers naar Genk stuurden. Ook kleinere bouwfirma's zoals Moors Sanitair en Nadiluxe waren (met respectievelijk twaalf en acht deelnemers) present. 'Time management', 'VCA Basis', 'Klantgericht handelen en denken', 'Vakbekwaamheid' en 'Veilig werken op hoogte' behoorden tot de populairste modules. Hierbij werden alle beschikbare zalen van KRC Genk gebruikt, terwijl de buitentribunes dienden om te netwerken. Sommige modules duurden een hele dag, andere namen slechts twee uur in beslag.

Eigen mensen (over de bouwwetgeving), Mensura en externe docenten van Atrium, navb Constructiv, Cevora en fvb Constructiv fungeerden als lesgevers. Cevora en fvb Constructiv financierden samen met de Federale Verzekering, Groep S, Actief Construct, Mensura en KRC Genk het ganse gebeuren.

Alles moest tegen 20 december vorig jaar klaar zijn omwille van de kerstvakantie. De deelnemers toonden zich erg opgetogen over het aanbod. 'We moeten deze (winter)opleidingen toch volgen en hier worden ze mooi gekaderd. Bovendien hebben we hiervoor geen bouwplaats moeten stilleggen. Ook mijn werfleider en mijn kraanman waren trouwens van de partij', glundert Ozgür Uyar.

'We hebben ons oorspronkelijke doel om 350 mensen op te leiden ruimschoots overtroffen. Als dit evenement ook kwalitatief positief onthaald wordt, is het voor ons zeker voor herhaling vatbaar. Het vergde echter wel een ruime organisatorisch-logistieke voorbereiding want alles moest tegen 20 december vorig jaar klaar zijn omwille van de kerstvakantie. Bovendien hebben we de maximumcapaciteit van KRC Genk gebruikt en zullen we bij een uitbreiding van dit initiatief in de toekomst een grotere capaciteit moeten zoeken of buiten tenten moeten zetten. En ten derde willen we de aangeboden opleidingen nog praktijkgerichter maken, al moeten we dan wel meer in kleine groepen en modules werken wat een nog grotere organisatorische uitdaging vormt. We willen in elk geval de meest succesvolle modules behouden en een aantal andere misschien herschrijven en/of herdefiniëren', oppert Chris Slaets.

Hij toont zich alvast trots dat Limburg met dit evenement het positieve signaal geeft dat ze een vooruitstrevende provincie vormt inzake bouwopleidingen. Op die manier kan ze de competenties van haar werknemers verhogen en haar bedrijven flexibeler en kostenefficiënter maken.

Over de Nieuwjaars-vipdrink, die na deze Bouwtrainingsdag op dezelfde locatie plaatsvond, vertellen we u meer in een volgende bijdrage. - JL

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

TINC, GIMV en TDP lanceren Yally

TINC, GIMV en TDP lanceren Yally

De beursgenoteerde investeringsmaatschappij TINC lanceert samen met TDP, de infrastructuur joint-venture tussen Belfius en de investeringsmaatschappij Gimv, een initiatief onder de naam Yally, wat staat voor ‘Your Ally’ of je[…]

27/09/2022 | Ondernemingen
Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Ontwerper aangesteld voor Impact Factory in Mechelen

Ontwerper aangesteld voor Impact Factory in Mechelen

Geen vergunning voor stelplaats De Lijn in Gent-Wondelgem

Geen vergunning voor stelplaats De Lijn in Gent-Wondelgem