Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Grondige woningrenovaties nemen toe

Het aantal bouwvergunningen voor nieuwe flats en huizen is tijdens het eerste trimester van dit jaar gestegen in vergelijking met de twee laatste trimesters van 2014. Maar de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) stelt tegelijk vast dat het niveau nog altijd lager ligt dan tijdens de voorbije vier jaren. Na de piek van toegekende vergunningen tijdens het eerste semester van vorig jaar ten gevolge van de versnelde vergunningsaanvragen om aan de strengere energie-eisen vanaf 2014 te ontsnappen, volgde een diep dal waar de woningbouw nog altijd niet is uitgeraakt. Opvallend voor het eerste trimester van 2015 is wel het hogere aantal vergunningen voor woningrenovaties.

In het eerste trimester van dit jaar werden in Vlaanderen 4.293 vergunningen voor nieuwe flats en 3.547 vergunningen voor nieuwe huizen toegekend. Voor de vergunningen voor appartementen is dat 3% meer dan in het laatste trimester van vorig jaar en 24% meer dan in het voorlaatste trimester van 2014. Voor de vergunningen voor huizen is dat 20% meer dan in het laatste trimester van 2014 en 36% meer dan in het voorlaatste trimester van 2014.

Na de piek aan toegekende vergunningen in de eerste helft van 2014 was de nieuwbouw van huizen en flats in Vlaanderen in een diep dal terechtgekomen. Daar is die nog altijd niet uitgeraakt. Het is al van 2011 geleden dat het aantal vergunningen voor nieuwe flats en huizen tijdens het eerste trimester zo laag lag als dit jaar.

De Vlaamse markt van nieuwe woningen blijft dus bijzonder fragiel. Daarom blijft de VCB pleiten voor een oplossing voor de minimaal 20% eigen inbreng die kandidaat-bouwers moeten ophoesten om een hypothecaire lening aan te gaan.

De vergunde woningrenovaties deden het beter. Tijdens het eerste trimester van dit jaar werden 4.623 vergunningen voor woningrenovaties toegekend. Het is al sinds het derde trimester van 2010 geleden dat nog zo'n hoog aantal vergunningen voor woningrenovaties werden toegekend. Het gaat telkens om grondige woningrenovaties. Het is nog wel te vroeg om te stellen dat het hier om een duurzame heropleving gaat. Vanaf november zullen verbouwers wel opnieuw een aanvraag voor een renovatiepremie kunnen indienen. Hierdoor kunnen zij 20 tot 30% van de renovatiefactuur terugkrijgen.

In Wallonië schommelde het aantal woningrenovaties in het eerste trimester van 2015 rond het gemiddelde niveau van de jongste jaren. Voorts valt op dat het aantal vergunde nieuwe huizen in Wallonië de laatste jaren daalt en tegelijk het aantal vergunde nieuwe flats stijgt. In Wallonië is het aantal vergunningen voor huizen pas vanaf 2014 onder dat voor appartementen gedaald. In Vlaanderen heeft de verschuiving van huizen naar flats zich al veel eerder voorgedaan.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

"Aannemers kunnen geen bullshit meer verkopen"

"Aannemers kunnen geen bullshit meer verkopen"

De bouwsector is vandaag – op een paar positieve uitzonderingen na – nog heel klassiek in zijn communicatie. “Aannemers pakken vooral uit met wat ze in het verleden al gerealiseerd hebben, terwijl het ‘hoe’ en meer[…]

Hilti automatiseert boren in plafonds

Hilti automatiseert boren in plafonds

Pools universiteitsgebouw wint Brick Award

Pools universiteitsgebouw wint Brick Award

Genk krijgt nieuwe spoorbrug over het Albertkanaal

Genk krijgt nieuwe spoorbrug over het Albertkanaal