Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Grondige vernieuwing N78 in Dilsen-Stokkem op komst

Grondige vernieuwing N78 in Dilsen-Stokkem op komst

(c) Agentschap Wegen en Verkeer

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zal dit jaar de N78 Rijksweg in Dilsen-Stokkem tussen Dilsen en Rotem grondig vernieuwen met het oog op meer fietsveiligheid en een betere doorstroming. Het openbaar onderzoek voor de omgevingsvergunning is nu aan de gang. De werken zijn gepland in de tweede helft van dit jaar en zullen een drietal maanden duren.
Aan beide zijden van de gewestweg komen vrijliggende eenrichtingsfietspaden. De aansluiting met de Ritserstraat wordt ingericht als keerpunt voor verkeer met een veilige fietsoversteek. Bovendien krijgt de Rijksweg in elke richting een extra rijstrook en een gesloten middenberm. Concreet loopt de projectzone van iets voorbij de Hoogbaan x M. Stansstraat tot net voor het lichtengeregelde kruispunt met de N757 Kempenstraat in Rotem.
 
Tussen de rijweg en het fietspad wordt een groenstrook aangelegd. Ter hoogte van de Ritserstraat voorziet het AWV een beveiligde fietsoversteek. Daar kunnen fietsers in twee tijden veilig de rijweg oversteken. Op deze plek komt er ook een keerpunt voor gemotoriseerd verkeer, waarin de fietsoversteek wordt geïntegreerd. De Rijksweg krijgt binnen de projectzone een opstaande, niet-overrijdbare middenberm die beide weghelften van elkaar zal scheiden.
 
“De combinatie van vrijliggende fietspaden en een fietsoversteekpunt moeten de fietsveiligheid gevoelig verhogen. Gelet op de verschillende scholen in de omgeving investeren we zo meteen in veiliger schoolgaand fietsverkeer tussen Dilsen en Rotem. De rijweg zelf krijgt ook een make-over. Er zal in elke rijrichting een extra rijstrook bijkomen, vergelijkbaar met het stuk rijweg tussen Rotem en Elen. Dit zal een serieuze verbetering betekenen voor zowel de doorstroming als de veiligheid”, meldt Lydia Peeters, Vlaams Minister van Openbare Werken en Mobiliteit.
 
Tijdens de werkzaamheden kan het verkeer tussen Dilsen-Stokkem en Maaseik steeds in elke richting over één (versmalde) rijstrook rijden. Fietsers volgen een omleiding langs de werf. De Ritserstraat zal mogelijk in functie van de werken tijdelijk worden afgesloten ter hoogte van de Rijksweg.
 
Nog tot begin april loopt een openbaar onderzoek voor de omgevingsvergunning van dit project. De uitvoering van de werken is ten vroegste voorzien vanaf augustus en zullen een drietal maanden in beslag nemen.
Foto’s: © Agentschap Wegen en Verkeer (AWV)
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Tegen 2027 enkel nog ledverlichting op autosnelwegen

Tegen 2027 enkel nog ledverlichting op autosnelwegen

Vandaag telt Vlaanderen ongeveer 30.000 verlichtingspalen langs de autosnelwegen. 40% daarvan zijn op dit moment al uitgerust met ledverlichting. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters heeft het Agentschap Wegen en[…]

Tijdelijke invulling voor vrijgekomen ruimte Mechelse vesten

Tijdelijke invulling voor vrijgekomen ruimte Mechelse vesten

Vlaanderen verhoogt budget voor wegen- en fietspadenonderhoud

Vlaanderen verhoogt budget voor wegen- en fietspadenonderhoud

Nieuwe fietsbrug over Vijfstraten in Sint-Niklaas

Nieuwe fietsbrug over Vijfstraten in Sint-Niklaas

Meer artikels