Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Groep Infrabo scoort met 'Little BIM'

Gerelateerde onderwerpen :

,
Groep Infrabo scoort met 'Little BIM'

Begin 2015 zette Groep Infrabo resoluut de overstap naar BIM. Benjamin Maes, BIM-verantwoordelijke bij Groep Infrabo, heeft de implementatie vanop de eerste rij gevolgd.

De omschakeling van 2D naar 3D had wat voeten in de aarde, maar met een enorm enthousiasme en doorzettingsvermogen heeft het team dit met succes aangevat. Zeven maanden na de introductie blikte Benjamin even met ons terug.

Eind 2014 maakte Benjamin de overstap van ontwerper-tekenaar bij ingenieursbureau ACE naar studiebureau Groep Infrabo. De eerste maanden waren dan ook een hele omschakeling, weet hij. Met de ervaring die hij had opgebouwd in de machinebouw kon het volgens hem efficiënter. Samenwerken in een 3D softwarepakket had volgens Benjamin in het verleden immers zijn nut al bewezen.

Door voorzichtig het management in te lichten over hoe men efficiënter zou kunnen werken en hoe BIM ons in de toekomst alleen maar voordelen zou kunnen opleveren, raakten steeds meer mensen overtuigd van de kracht hiervan. Het BIM-traject werd in de langetermijnvisie van Groep Infrabo opgenomen.

Voorts vertelt Benjamin hoe belangrijk het is om steeds realistisch én kritisch te blijven kijken naar de software. Revit heeft enorm veel functionaliteiten. Zo kan je meetstaten genereren, energiestudies uitwerken en leidingberekeningen uitvoeren, etc. De essentie van het verhaal was om zo snel mogelijk de software onder de knie te krijgen en geen werk verloren te laten gaan.

'Het eerste doel werd bepaald: het genereren van plannen uit Revit, die niet afweken van onze huidige plannen. Met een betrouwbare partner als i-Theses werd een heel BIM-implementatieplan uitgewerkt. Door samen met hen de noden van Groep Infrabo vast te leggen, werd de overschakeling naar BIM nu echt concreet', luidt het.

 

"Waar BIM ons zal brengen, kan men op dit moment nog niet concreet zeggen."

 

Zeven maanden later spreekt Benjamin vol lof over 'Little BIM' bij Groep Infrabo. Met een team van enthousiaste en gemotiveerde Revit-modelleurs werkt men bij Groep Infrabo sinds september 2015 alle projecten uit volgens de BIM-werkmethodiek. Door samen te werken in een virtuele omgeving krijgt men in een vroeg stadium al verschillende inzichten doorheen het project. Men kan ook technische ruimtespecificaties toekennen, wat een meerwaarde biedt voor alle betrokken bouwpartners. Via deze werkmethodiek kan Groep Infrabo klanten op een nog snellere en efficiëntere manier van dienst zijn.

 

Dat dit echter nog maar het begin is, wordt al snel door Benjamin ontdekt. In een volgende fase wil men gaan samenwerken met externe partijen, de uiteindelijke doelstelling van BIM. Bij Groep Infrabo gelooft men in rendabele totaalprojecten waarin BIM centraal staat.

'Waar BIM ons zal brengen, kan men op dit moment nog niet concreet zeggen; maar dat het stilaan begint te leven in België wordt alsmaar duidelijker. Uitgaande van de visie dat BIM een leerproces is en blijft, stelt het ons als professionals in de mogelijkheid om onze kennis steeds te blijven bijschaven en kritisch te blijven evalueren', stelt Benjamin.

Groep Infrabo is alvast klaar voor een samenwerking met externe BIM-partijen!

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Augmented reality wordt steeds belangrijker in de bouwsector

Augmented reality wordt steeds belangrijker in de bouwsector

Gesimuleerde werkelijkheid of ‘virtual reality’ (vr) is nog iets anders dan toegevoegde werkelijkheid of ‘augmented reality’ (ar). Het verschil is niet altijd voor iedereen even duidelijk. In beide toepassingen zie je de[…]

Traxxeo: Betere beheersing van projecten: de rol van digitale technologie

Publireportage

Traxxeo: Betere beheersing van projecten: de rol van digitale technologie

Jansen the Building Company kiest voor openBIM

Jansen the Building Company kiest voor openBIM

Neem deel aan de webinar “Innovatieve producten en technieken voor een duurzaam betonherstel”

Neem deel aan de webinar “Innovatieve producten en technieken voor een duurzaam betonherstel”

Meer artikels