Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Groep Boerenbond vult skyline Diestsevest Leuven helemaal in

Gerelateerde onderwerpen :

Groep Boerenbond vult skyline Diestsevest Leuven helemaal in

Aktiefinvest cvba, de immovennootschap van de groep Boerenbond, opende aan de Diestsevest 32 in Leuven een nieuw kantoorcomplex. Het is een opmerkelijk gebouw omdat de bouwheer en architectenbureau AR-TE erin slaagden om een nieuwbouw en renovatie tot één harmonisch geheel te verenigen, maar daardoor ook 7.250 m² duurzame en energiezuinige kantoorruimte realiseerden met een E-peil van 47. Daarnaast is het nieuwe complex ook architecturaal een streling voor het oog. Een samenspel van veel hout, glas en beton zorgt zowel aan de buiten- als binnenzijde voor visuele afwisseling en de geïntegreerde aluminium gevelpanelen weten op knappe wijze de overgang van renovatie naar nieuwbouw te verbergen.

Met het nieuwe kantoor hoopt Aktiefinvest de doelstellingen van Klimaatneutraal Leuven 2030 (LKN2030) een duw in de rug te geven. De stad Leuven wil namelijk binnen 15 jaar op haar grondgebied netto geen CO2 meer uitstoten. Dat moet gebeuren door anders te wonen, te leven, zich te verplaatsen en te werken. Dit kantoorgebouw helpt alvast elke huurder een grote stap in de juiste richting te zetten wat huisvesting betreft.

Het complex is de bouwkundige samensmelting van een nieuwbouw, opgetrokken op de plaats waar vroeger twee woningen stonden, en een bestaand, tot op de constructie gestript kantoorgebouw. Een deel van het gebouw is bestemd voor gebruik door verenigingen en bedrijven van de groep Boerenbond; de overblijvende ruimtes worden extern verhuurd. Dat gaat vrij snel, meer dan de helft van de beschikbare plaats is reeds ingenomen.

Naast de historische locatie in de Minderbroederstraat in Leuven-centrum heeft de Boerenbondgroep steeds een belangrijke aanwezigheid gehad op de Diestsevest. Nu ook Aveve recent de vorige vestiging heeft verlaten, is de Diestsevest in de praktijk de centrale locatie van de groep geworden. Het gebouw vormt het sluitstuk van een verhuisbeweging in het Leuvense die reeds eind vorige eeuw begon. Toen waren in het hoekgebouw (Diestsepoort) en aan de achterzijde verschillende afdelingen van KBC gehuisvest. Aan de voorzijde op de Diestsevest bevond zich het gebouw van de SBB-dienstengroep, waarin toen zowel de diensten van het sociaal secretariaat, het kinderbijslagfonds, het verzekeringsfonds, consult en de boekhoud- en accountantsactiviteit zaten.

Door de fusie van de sociale dienstengroepen van SBB en VKW in 2000 werd Acerta gevormd. Daardoor moest de accountants-en boekhoudactiviteit van SBB, die uit de fusie bleef, op zoek naar een andere stek voor het hoofdkantoor en het kantoor Leuven. Die werd gevonden op de hoek van de Diestsevest en de Vuurkruisenlaan, vlak naast het Novotel. Intussen was de Boerenbond zelf ook op zoek naar huisvesting met meer vergaderfaciliteiten en een betere bereikbaarheid en daarom maakte ze een paar jaar nadien ook een verhuisbeweging, weg uit het stadscentrum, en kwam ze ook op de Diestsevest terecht.

Hoofdkwartier

Het is precies tien jaar geleden dat het nieuwe BB-hoofdkantoor in gebruik werd genomen. Die bouw kon toen niet aansluiten bij het toenmalige Acerta-gebouw omdat één bewoner in het tussengebied

weigerde te verkopen. Het was echter van in het begin de bedoeling om dit overblijvende deel tussen de bestaande Acerta-gebouwen rechts en het nieuwe BB-gebouw te voltooien zodra het zogenaamde huis-Avril kon verworven worden.

Op dat ogenblik was er ook al nood aan bijkomende huisvesting want het gebouw van SBB op de hoek van de Vuurkruisenlaan en de Diestsevest was door het stijgende succes al goed volgelopen. SBB keek zelf uit naar een nieuwe vestiging voor het hoofdkantoor. Ook het Boerenbondgebouw zat al aardig vol. Bovendien besliste Acerta op dat moment om haar kantoren, die ook te klein waren geworden, in te ruilen voor de vroegere KBC-gebouwen aan het begin van de Diestsevest en aan de achterzijde, waardoor het Acerta-complex vrijkwam.

'We hebben toen heel wat gepuzzeld en gerekend en uiteindelijk werd beslist om het Acerta-complex, dat eigenlijk uit twee delen bestond (een grijs en een oranjeachtig gedeelte), volledig van mekaar te scheiden. Het oudste deel van het Acerta-complex dat intussen compleet gerenoveerd was, werd extern verhuurd. Het andere deel wilden we integreren in een nieuwbouwproject tussen Acerta en BB. Het is dit gedeelte dat nu wordt geopend', legt Sonja De Becker, voorzitter van Aktiefinvest, uit.

'We hebben er zowel structureel als visueel één gebouw van gemaakt, met drie ondergrondse en zeven bovengrondse bouwlagen met een totaaloptie van 11.500 m² waarvan 7.250 m² kantoorruimte. Daarmee is de skyline op deze plaats aan de Diestsevest volledig ingevuld', vervolgt diensthoofd en gebouwenbeheerder Angela Loyaerts.

Schrijnwerk

'De volledige bouwschil werd doorgedreven geïsoleerd. Door de toepassing van drievoudige beglazing in afgemeten kleinere raampartijen, automatische zonwering, de aanleg van groendaken, hemelwaterrecuperatie, zonnepanelen en de plaatsing van boorgat-energie-opslag (beo) wordt een E-peil van 47 bereikt en een K-waarde van 22. Een hele prestatie voor een kantoorgebouw. Het oude gebouw had een E-peil van 121. De groendaken zorgen niet alleen voor warmte- en watercaptatie, ze verfraaien tevens het uitzicht voor al wie vanuit het kantoor in de richting van de treinsporen kijkt', legt architect-bestuurder Kris Loix van AR-TE uit.

Bijzondere aandacht ging naar het fraaie schrijnwerk, uitgevoerd door Kulapro. Het bedrijf werd in 1979 opgericht als een ambachtelijke schrijnwerkerij. Vandaag beheren Bertrand en Theo Schrevens de firma die werkt met een groep van vaste aannemers en een modern schrijnwerkatelier van 1.500 m² ter beschikking heeft.

Voor het nieuwe Boerenbondkantoor pakten ze uit met een inkomhal die werd vervaardigd uit essen fineer, aangekleurd met beits tot een gelijkaardige kleur als accoyahout. Op de verdiepingen werden sierschrijnwerkgehelen geplaatst uit massief essenhout. Deze ensembles zijn beglaasd en brandvertragend en sluiten esthetisch aan op de fineerwand.

Kulapro verzorgde tevens alle binnendeuren, van metalen omlijstingen in de kelder tot blokomlijstingen met schaduwvoeg op de verdiepingen. Ook het buitenschrijnwerk, waaronder de terrassen, de gevelbekledingen in accoya kepers en de met accoya bedekte poorten op het gelijkvloers werd door het bedrijf verzorgd. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

WDP bouwt distributiecentrum in Gent

WDP bouwt distributiecentrum in Gent

Het multimodale logistieke park WDPort of Ghent wordt uitgebreid met een megadistributiecentrum van 150.000 m². WDP start met deze ontwikkeling na het verkrijgen van de bouwvergunning. Die wordt verwacht in het voorjaar van 2021, waarna de[…]

01/12/2020 | Gentse kanaalzoneGent
Revive zoekt met Nederlandse partner naar nieuwe projecten

Revive zoekt met Nederlandse partner naar nieuwe projecten

KV Kortrijk kan voetbalstadion bouwen aan Evolis

KV Kortrijk kan voetbalstadion bouwen aan Evolis

Gent: make-over voor Citadelpark en compacter ICC

Gent: make-over voor Citadelpark en compacter ICC

Meer artikels