Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Groene woonwijk met 76 woningen voor Keerbergen

Gerelateerde onderwerpen :

Groene woonwijk met 76 woningen voor Keerbergen

In Keerbergen zal de grootste verkaveling in dertig jaar tegen 2020 zorgen voor de komst van 76 nieuwe betaalbare woningen. Op een terrein van 4,5 ha aan de Bakestraat krijgt de gemeente er een nieuwe groene woonwijk bij. De site was vroeger vervuild maar werd intussen volledig gesaneerd en behoort daardoor tot de gezondste grond van de gemeente. Eén vierde van de nieuwe wijk wordt groene ruimte. Met de nieuwe woningen willen de gemeente Keerbergen en projectontwikkelaar Abric uit Haacht inspelen op de bevolkingsgroei. De eerste bewoners zullen in 2020 arriveren.

De nieuwe woonwijk op de site aan de Bake­straat, waar recent nog een duizend  jaar oude nederzetting teruggevonden werd, kreeg als naam ‘De Zandjan’, naar de typische figuur uit Keerbergen die symbool staat voor een hard en eenvoudig Kempens bestaan met de handel in zand. Project De Zandjan bestaat uit 76 woningen, waarvan 45 privéwoningen en 31 sociale woningen. De verhuur van de sociale woningen wordt beheerd door SWAL (Sociaal Wonen arro Leuven).

Samen met Sint-Martens-Latem behoort Keerbergen tot één van de duurste gemeenten van Vlaanderen. Project De Zandjan mikt echter in de eerste plaats op jonge gezinnen en maakt betaalbaar wonen in de gemeente mogelijk. Ook kunnen kopers samen met het Antwerpse architectenbureau Atrio zelf de architectuur van de nieuwe sleutelklare woningen bepalen. De prijzen van de gronden voor dit project beginnen bij 95.000 €, wat voor deze gemeente zeker ‘betaalbaar’ kan genoemd worden.

Groei

Voor de gemeente Keerbergen komt dit project als geroepen. Volgens de meest recente cijfers van de Vlaamse overheid zouden er tegen 2028 minstens 275 inwoners bijkomen. Het project speelt in op die nakende bevolkingsgroei, maar doet tegelijk iets aan het tekort aan sociale woningen dat Keerbergen kent.

“We hopen op die manier vele jonge gezinnen te mogen verwelkomen in onze gemeente. Daarnaast kunnen we inspelen op het aanbieden van nieuwe types van huisvesting in onze gemeente”, verklaart schepen van Ruimtelijke Ordening Marc Vangrunderbeeck.
Groene site
Het project omvat een site die groter is dan zes voetbalvelden samen en is in Keerbergen de grootste verkaveling van de jongste dertig jaar. Alles samen komt er in de toekomstige woonomgeving meer dan 1 ha groen bij. Bovendien liet projectontwikkelaar Abric een groot deel van de grond saneren door aannemer DCA. De site is goedgekeurd door de Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), die verantwoordelijk is voor het afvalstoffen- en bodemsaneringsbeleid in Vlaanderen.

“De saneringswerken zijn zonder problemen verlopen. Daarnaast omvat het project ook andere voorzieningen zoals wadi’s. Dit zijn buffersystemen die tijdelijk gevuld worden met regenwater om op die manier mogelijke overstromingen tegen te gaan.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

WoninGent wil 2.150 nieuwe sociale woningen bouwen

WoninGent wil 2.150 nieuwe sociale woningen bouwen

De voorbije jaren kwam de sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent vaak negatief in het nieuws. Het patrimonium werd de voorbije decennia slecht onderhouden, de bewoners bleven in de kou staan. Daar komt volgens de Gentse afdeling van Groen[…]

Mechelen start eerste fase parkeergebouw Keerdoksite

Mechelen start eerste fase parkeergebouw Keerdoksite

Nieuw politiegebouw in Nazareth kost 6,6 miljoen €

Nieuw politiegebouw in Nazareth kost 6,6 miljoen €

Productief jaar voor shm Denderstreek

Productief jaar voor shm Denderstreek

Meer artikels