Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Groendak voor een frisse en ecologische woning

Groendak voor een frisse en ecologische woning

GRONINGEN - Dak van de st. Michaël School aan de Butjesstraat in het centrum waar Colbond in samenwerking met IcoPal een zogenaamde Mosmat aangebracht. Dit nieuwe product genaamd Enka-Moss zorgt voor een verminderde CO2 uitstoot en dient tevens als opslag van fijnstof. aarnaast is het een mooie aanblik als de moslaag eenmaal is aangegroeid. / Foto: Omke Oudeman

© Copyright 2009, Omke Oudeman - All rights reserved

Om een woning koel te houden tijdens warme zomerdagen denkt men onmiddellijk aan klassieke oplossingen met isolatiesystemen of ventilatie. Maar ook een groendak is een zeer efficiënte manier om de temperatuur onder controle te houden. Het is bovendien een ecologische, duurzame en economisch voordelige oplossing die er ook nog eens mooi uitziet.

Of het nu om nieuwbouw of renovatie gaat, een groendak is steeds een goede oplossing met veel voordelen. Ook wie midden in de stad woont en weinig woonoppervlakte heeft, kan met een groendak toch genieten van een eigen stukje groen. Bovendien is een groendak veel mooier dan een donkere folie of grijze dakbedekking.

De temperatuur van een dak kan in de zomer al snel oplopen tot 70° C, maar dankzij de vegetatie wordt minder warmte in het dak opgenomen. Een groendak weerkaatst namelijk een deel van de zonnestralen. Hierdoor zal de woning minder snel opwarmen en wordt minder airco verbruikt tijdens de warme zomermaanden.

Omdat een groendak hoge temperatuurbelasting op het dakvlak voorkomt, wordt de levensduur van de dakbedekking aanzienlijk verlengd. In de winter zorgt een groendak voor extra isolatie en geeft het ’s nachts de opgeslagen warmte af aan de woning. Zo moet in de winter minder verwarmd worden.

Ecologisch

Begroeide daken brengen weer een stukje natuur terug waar groen voor bebouwing heeft moeten wijken. Een groendak draagt zo bij tot een beter milieu. Het filtert stof en schadelijke stoffen uit de lucht en vangt regenwater op waardoor het overstromingsgevaar vermindert. Verdamping via de planten reguleert de luchtvochtigheid en temperatuur en verbetert zo het microklimaat.

Alle maten en vormen

Groendaken worden in twee categorieën opgedeeld. Een extensief groendak bestaat uit een dunne laag teelaarde, afgewerkt met allerlei soorten vegetatie bovenop een waterdichte dakbedekking. Voor de opbouw van een intensief groendak is een dikkere laag teelaarde nodig waarop een breder scala aan planten kan groeien. Op deze daken worden vaak terrassen en paden gecombineerd met groene zones voor een heuse daktuin. Een extensief groendak daarentegen is niet bedoeld om te bewandelen.

Groendaken bestaan in alle maten en vormen, maar het dak moet voldoende draagkracht hebben. Het extensief groendaksysteem van Icopal is licht in gewicht en daarom op bijna alle onderconstructies toe te passen. Omdat een groendak een speciale behandeling en opbouw vereist, ontwikkelde Icopal het Groen 2000-systeem en het Icoflor-systeem.

Zowel bij extensieve als intensieve groendaken hangt het succes af van een goede wortelwerende dakafdichting. Het Groen 2000-systeem zorgt ervoor dat wortels van de planten de dakbedekking niet kunnen beschadigen en geen lekkage ontstaat. Met dit systeem op basis van elastomeerbitumen is het dak tegelijk waterdicht en wortelwerend. Bovenop de afdichting komt het Icoflor-systeem met vegetatieplaat dat dient als bescherm-, filter-, en drainagelaag en een voedingsbodem en waterreservoir in één vormt.

Deze plaat bezit alle belangrijke functies om de planten optimaal te laten groeien. Tussen de vegetatieplaat en de grondlaag komt een scheidingsvlies. Het substraat of de grondlaag zorgt voor een goed regenerende plantengroei. Hierop komt een mengsel van sedumscheuten, waaruit vetplanten ontstaan met dikke bladeren die het regenwater goed opslaan. Deze plantjes zijn bestand tegen rook- en uitlaatgassen, doorstaan vorst en hevige wind en vormen in korte tijd een mooi plantendeken in wisselende kleuren. Het groendak moet regelmatig onderhouden en gecontroleerd worden.

BMI Group

De BMI Group is ontstaan uit de fusie tussen Icopal en Braas Monier. Dankzij de fusie biedt de BMI Group voortaan een totaalpakket voor daksystemen aan. BMI Group is de grootste producent van dakbedekkingssystemen voor platte en hellende daken in Europa. Met meer dan 165 jaar ervaring is BMI Group marktleider in dakbedekking en waterdichte oplossingen. BMI Group heeft haar hoofdkantoor in Londen en heeft ongeveer 11.000 medewerkers in meer dan 40 landen.

Icopal is fabrikant van een breed assortiment aan dakbedekking voor ieder dak. Tot het gamma behoren bitumen, dakpannen en synthetische dakbedekking voor platte en hellende daken. De producten van Icopal onderscheiden zich door hun hoogwaardige kwaliteit met de nadruk op duurzaamheid. Met haar researchafdeling investeert Icopal in milieuvriendelijkheid en gebruiksgemak van haar producten.

Braas Monier is een totaalleverancier voor hellende daken. Naast een breed assortiment dakpannen levert Monier een compleet assortiment aan daksysteemcomponenten, voor elk dakonderdeel en perfect afgestemd op de dakpannen met bijbehorende prestaties, kortom alles voor een compleet daksysteem. Monier ontwikkelt en produceert alle producten zelf in huis.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Denys geselecteerd voor Porthosproject in Rotterdam

Denys geselecteerd voor Porthosproject in Rotterdam

De multidisciplinaire bouwgroep Denys uit Wondelgem werd geselecteerd om mee te bouwen aan het Porthosproject, dat door Havenbedrijf Rotterdam, Gasunie en Energiebeheer Nederland werd ontwikkeld om bij te dragen aan het behalen van de[…]

Demir past milieuregels aan om minder werfwater te verspillen

Demir past milieuregels aan om minder werfwater te verspillen

Vlaanderen start sanering van Grote Laak

Vlaanderen start sanering van Grote Laak

Het stikstofarrest van de RvVb: het Vlaamse stikstofbeleid op losse schroeven?

Het stikstofarrest van de RvVb: het Vlaamse stikstofbeleid op losse schroeven?

Meer artikels