Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Groenblauwpeil vertelt hoe klimaatbestendig een perceel is

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Groenblauwpeil vertelt hoe klimaatbestendig een perceel is

Vlario, de Vlaamse Confederatie Bouw en het departement Omgeving hebben samen een instrument ontwikkeld waarmee iedereen kan nagaan hoe een woning of perceel scoort op blauwe en groene elementen: het groenblauwpeil. Deze online tool geeft ook tips om een perceel klimaatbestendiger te maken.
We ervaren allemaal de invloed van de klimaatverandering op ons leven en onze nabije omgeving. Zo kunnen intense regenbuien een paar keer per jaar wateroverlast veroorzaken. Maar evengoed  raakt een regenwaterput niet tijdig bijgevuld of verdorren groenten in de moestuin en het gras door aanhoudende zomertemperaturen. Het is té nat en té droog tegelijk.
 
Burgers, bedrijven en de overheid willen deze klimaatuitdagingen aanpakken. Maar veel Vlamingen weten niet waar te beginnen: “Wat kan ik als eigenaar doen in en rond mijn huis? Wat is de impact van aanpassingen?” Om hierop een antwoord te bieden hebben Vlario, de Vlaamse Confederatie Bouw en het Departement Omgeving een instrument ontwikkeld dat kan helpen om een perceel klimaatbestendiger te maken: het groenblauwpeil.
 
“We worden steeds vaker geconfronteerd met hevige regenbuien en langere periodes van droogte. De gevolgen daarvan worden ook steeds duidelijker: de snikhete zomers met watertekorten van de afgelopen jaren maakten plaats voor hevige regenbuien, met alle gevolgen vandien. We zullen allemaal onze duit in het zakje moeten doen om ons aan de nieuwe realiteit aan te passen. Met het groenblauwpeil geven we Vlamingen een handig instrument om hun eigen huis of perceel aan te passen en te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering”, aldus Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.
 
“Met het groenblauwpeil kunnen eigenaars, architecten, ontwikkelaars, bedrijven en gemeenten nagaan hoe een bestaand perceel of een nieuw ontwerp scoort op ‘blauwe’ aspecten als opvang, gebruik en infiltratie van regenwater, en op ‘groene’ aspecten als biodiversiteit, CO2-opslag, luchtkwaliteit en verkoeling”, zegt Wendy Francken, directeur van Vlario.
 
maar ook bij de aanleg van tuinen, steeds belangrijker. Met het groenblauwpeil hebben we een sensibiliserend en interactief instrument ontwikkeld dat rekening houdt met de eigenheid van je woning en perceel, en waarmee je als burger, architect of aannemer onmiddellijk aan de slag kan”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw. 
 
Als alle percelen in Vlaanderen voor het blauwe luik een score “C” zouden hebben, dan lossen we in de bebouwde omgeving de meeste waterproblemen op die ontstaan doordat water te snel afstroomt van verharde percelen. Eenvoudig verwoord: dat is een ‘oplossing voor de waterproblemen van vandaag’.
 
Als alle percelen een “A” zouden scoren, dan pakken we de problemen van ‘morgen’ aan. Concreet vangen we dan de impact van de klimaatverandering tot de tijdshorizon 2050 op.
 
Bomen zijn de beste manier om een groenscore te verhogen. Willen we tegen 2050 beter scoren op het vlak van klimaatadaptatie, dan moeten we die bomen nu planten. Is er geen plaats (meer) om een boom te planten, dan kan men de score verhogen door verticaal groen en/of een groendak aan te leggen.
 
Meer informatie over het groenblauwpeil staat op http://www.groenblauwpeil.be

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vlaanderen wil met private sector sociale woningen bouwen

Vlaanderen wil met private sector sociale woningen bouwen

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele lanceert samen met de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) een nieuwe oproep naar de private sector, om de bouw van sociale woningen aan te moedigen. Deze constructieve benadering van[…]

Huis te koop in twee werelden

Huis te koop in twee werelden

We Invest opent kantoren in Vilvoorde en Heist-op-den-Berg

We Invest opent kantoren in Vilvoorde en Heist-op-den-Berg

Studie over waardering vastgoed per stad of gemeente

Studie over waardering vastgoed per stad of gemeente

Meer artikels