Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Groen licht voor Somergempark

Gerelateerde onderwerpen :

Groen licht voor Somergempark

Sociale woonwijk in Aalst moet voorbeeldproject worden

De verouderde sociale woonwijk ‘Den Tir’ in Aalst ruimt plaats voor het groene Somergempark, waarin 88 gloednieuwe sociale appartementen en gezinswoningen komen. De sociale huisvestingsmaatschappij Dewaco-Werkerswelzijn heeft onlangs de stedenbouwkundige vergunning verkregen.

 

Sociale woonwijk ‘Den Tir’ aan de Kloosterweg en de Schietbaan in Aalst bestaat vandaag uit 61 sociale woningen in slechte staat, die werden beheerd door de stad Aalst. Schepen van Wonen Sarah Smeyers wou een betere toekomst voor dit verloederd stukje Aalst en de site werd verkocht aan shm Dewaco-Werkerswelzijn. Dewaco heeft volgend het stadsbestuur de expertise en de mogelijkheden om Den Tir helemaal te vernieuwen.

Twee fases

Alle woningen zullen in twee fases worden gesloopt. Tegen 2020 komen in de plaats 88 sociale appartementen en gezinswoningen en een ondergrondse parkeergarage met 37 autostaanplaatsen. Ook de publieke ruimte wordt volledig aangepakt en er wordt een nieuwe hoogspanningscabine gebouwd.

Het ontwerp is van de hand van 2DVW Architecten bvba. De ontwerpers maakten er een echt park van, zodat de bewoners omringd worden door groen. Enkele woningen komen op palen. Er komt ook een speelplein voor kinderen en een stilteplek voor senioren.

Renovatie is geen optie

“Dewaco-Werkerswelzijn wil op deze site een voorbeeldproject realiseren. De bestaande woningen voldoen niet meer aan de hedendaagse comforteisen. Door hun maat en bouwtechnische kwaliteit is renovatie geen optie meer. Door gestapelde en geschakelde typologieën kunnen we een hedendaags breed woningaanbod realiseren. Een fundamentele herstructurering van de wijk maakt een hogere dichtheid mogelijk en geeft het gebied nieuwe kansen om te profiteren van de kwaliteiten van de omgeving. De herinrichting van de openbare ruimte, waarbij de nadruk gelegd wordt op de vormgeving van de overgang en integratie van de bestaande wijk en het achterliggende Somergempark, is een essentieel onderdeel van het plan”, zegt Johan De Wachter van 2DVW Architecten.

Verhuizen

De huidige bewoners van Den Tir krijgen de garantie dat ze in het Somergempark kunnen gaan wonen, als ze dat willen. Slechts een beperkt deel van de bewoners zal voor de werken tijdelijk moeten verhuizen naar een andere woning op een andere site. Het aantal verhuisbewegingen wordt zo beperkt mogelijk gehouden. “Tegen 2020 heeft Aalst er een totaal nieuwe en zeer groene woonwijk bij. De hele omgeving zal mee kunnen genieten”, zegt schepen van Wonen Sarah Smeyers.

2DVW Architecten bvba is als ontwerpbureau gespecialiseerd in complexe projecten in de stad. Bij compacte en (dus veelal) complexe opgaven op gebied van architectuur en stedenbouw is het dikwijls noodzakelijk om op zoek te gaan naar alternatieve ontwerp- en bouwmethoden. De keuze voor niet-standaard typologieën (zowel op het niveau van het gebouw als dat van de openbare ruimte) leidt dikwijls tot een oplossing op maat.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Proeftuin voor sociaal en betaalbaar wonen

Proeftuin voor sociaal en betaalbaar wonen

Betaalbaar wonen is vrijwel heel Vlaanderen en vooral in de steden een grote maatschappelijke uitdaging. Het Sociaal Verhuurkantoor Mechelen en het stadsbestuur bundelen de krachten om daar structureel iets aan te doen. Tegen 2025 willen beide[…]

182.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning

182.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning

Hoge prijzen in Brussel drijven inwoners naar Vlaanderen

Hoge prijzen in Brussel drijven inwoners naar Vlaanderen

Sociaal netwerk voor vastgoedinvesteerders

Sociaal netwerk voor vastgoedinvesteerders

Meer artikels