Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Groen licht voor aanleg openbaar domein Cadixwijk-Noord

Groen licht voor aanleg openbaar domein Cadixwijk-Noord

Er wordt hard gewerkt om van de Cadixwijk een bruisende wijk op het Eilandje te maken. Het Antwerpse stadsbestuur keurde onlangs de aanleg van het openbaar domein in de Cadixwijk-Noord goed. De werken voor het openbaar domein omvatten de heraanleg van de Madrasstraat en de Binnenvaartstraat, maar ook de vernieuwing van de Houtdok-Zuidkaai, de uitbreiding en vernieuwing van de Portostraat en de Pireausstraat, de aanleg van de Vlissingenstraat en de aanleg van een verlaagde dokrand aan de noordelijke kaai van het Kempischdok.

Er wordt hard gewerkt om van de Cadixwijk een bruisende wijk op het Eilandje te maken.

Madrasstraat

De Madrasstraat wordt definitief her­aangelegd. Zo wordt langs beide zijden van de rijweg een fietscomfortstrook voorzien. Aan de zuidzijde komt een strook voor boom- en parkeervakken, een sorteerstraat en een voetpad. Aan de noordzijde wordt een strook voor dwarsparkeren aangelegd.

Binnenvaartstraat

De noordelijke zone van de Binnenvaartstraat tussen het wandelpad en de dokrand van het Kempischdok werd nog niet heraangelegd wegens instabiliteit van de kaaimuur. Die kaaimuur wordt gerenoveerd in opdracht van het Havenbedrijf Antwerpen. Daarna kan het resterende deel van de dokrand heraangelegd worden. Zo komt er aan de westelijke dokrand van het Kempischdok een nieuw speelterrein (foto 1, foto's AG Vespa) voor kinderen tot zes jaar. Het terrein ligt in een autovrij gedeelte en wordt beveiligd met balu­strades aan de zijde van het dok.

Nieuwe straten

Aan de Houtdok-Zuidkaai wordt in opdracht van het Havenbedrijf Antwerpen de afgebrokkelde taludkaai vervangen door een rechte kaaimuur. Vervolgens wordt de straat volledig vernieuwd als woonstraat. Het Havenbedrijf Antwerpen bouwt ook 15 steigers, waaraan in totaal 34 woonboten kunnen aanleggen.

Tussen de Houtdok-Zuidkaai en de Madrasstraat worden twee straten uitgebreid en heraangelegd als woonstraat. Het gaat om de noordelijke delen van de Portostraat en de Pirausstraat. Ook wordt daar een nieuwe straat aangelegd, de Vlissingenstraat. Al deze straten krijgen boom- en parkeervakken en fietscomfortstroken.

Verlaagde dokrand

De renovatie van de noordelijke kaaimuur van het Kempischdok schept de mogelijkheid om een publieke steiger te realiseren. Daaraan zullen onder meer kleinere rondvaartboten kunnen aanmeren. De steiger zal bestaan uit een verlaagd vlak aan het water met ruimte om te ontspannen (foto 2).

Met de goedkeuring van de aanleg voor het openbaar domein is opnieuw een belangrijke stap gezet om van de Cadixwijk een aangename woonwijk op het Eilandje te maken. De definitieve heraanleg van het noordelijke deel van de Cadixwijk zal wellicht starten in voorjaar van 2017. Als alles volgens planning verloopt, moeten de werken eind 2018 afgerond zijn.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Wedstrijd voor groepswoningbouwproject in Beveren

Wedstrijd voor groepswoningbouwproject in Beveren

Dit najaar starten de infrastructuurwerken om het binnengebied Leurshoek in de Oost-Vlaamse gemeente Beveren te ontwikkelen. Het gemeentebestuur werkt hiervoor samen met Danneels Development nv. Vlaanderen Bouwt vzw (Vlabo), projectregisseur van[…]

19/05/2022 | WedstrijdWoningbouw
Ontharding Hollebeekvallei in hartje Antwerpen op komst

Ontharding Hollebeekvallei in hartje Antwerpen op komst

Nationale Bank waarschuwt voor dalende marges bij ondernemingen

Nationale Bank waarschuwt voor dalende marges bij ondernemingen

Omgevingsvergunning voor sanering asbeststort in Rumst

Omgevingsvergunning voor sanering asbeststort in Rumst