Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Groen licht voor 3D Safeguard

Europa zet het licht op groen voor het 3D Safeguard-project, waaraan ook twaalf Belgische bedrijven en instellingen zullen meewerken. Het doel is de ontwikkeling van een semi-autonome drone die visueel zelfstandig kan navigeren doorheen rook en sprinklers en die een 3D-verkenning kan uitvoeren in realtime. Ook kleine wegwerpdrones, bestemd om bv. door een brandhaard te vliegen en zo kortstondig beelden te maken om overlevenden te zoeken, zit in hun focus.

De belangstelling is groot omdat het project een enorm resultaat belooft: via nieuwe technologie aan hulpverleners de mogelijkheid geven om snel en correct een gevaarlijke situatie in te schatten, met als gevolg een snellere en betere hulpverlening, minder slachtoffers en beperkte schade. Aan 3D Safeguard (of driedimensionale bescherming) werken in totaal veertig deelnemers, verspreid over zeven landen (België, Nederland, Frankrijk, Finland, Roemenië, Turkije en Spanje) mee. Voor België is er een inbreng vanuit Brussel en één vanuit Vlaanderen.

Het Vlaamse luik wil technologische kennis en componenten verzamelen en onderzoeken en tevens de mogelijkheden om een drone in te zetten verbeteren. Tijdens een reddingsoperatie, brandbestrijding of een politionele actie gebeurt de coördinatie van de eerstehulpverlening via radio en gsm-kanalen met eventueel videostreaming. Maar op onbekend terrein of op moeilijk bereikbare plaatsen hebben hulpverleners geen of weinig zicht op de situatie. Door drones in te zetten als verkenners zullen hulpverleners wel snel en correct de situatie kunnen inschatten. Akoestische sensoren laten een drone toe om gericht geluid te vinden, bv. van een inbreker op een site of een overlevende in een rampsituatie.

De Belgische bedrijven die deelnemen aan dit project zijn Xtendit Solutions, SoftKinetic, Seris, RiskMatrix, SAIT (Securitas), Skyeye en CityMesh/nCentric. De kennisinstellingen zijn KU Leuven-Eavise, iMinds-IBCN, de Université Libre de Bruxelles en de Vrije Universiteit Brussel. Ze worden begeleid door het Innovatiecentrum Limburg.

De looptijd bedraagt drie jaar en het Vlaamse projectgedeelte is ingediend bij het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) voor steun. In totaal brengen de twaalf Belgische partners 6 miljoen ' in en alle 41 Europese partners samen 23 miljoen '. Verwacht wordt dat het Vlaamse luik van dit project goed is voor 600 mogelijke jobs, vijf jaar na de oplevering. De doelgroep die ongetwijfeld baat zal hebben bij de resultaten van dit onderzoek zijn brandweer en de politie, de hulpdiensten en bewakings- en controlebedrijven.

De gebruikersgroep, die wil meewerken als toekomstig gebruiker om vereisten te ontdekken, bestaat uit de politie- en brandweerschool PLOT in Limburg, de Politiezone Midlim en de stad Genk (Safety Campus) en de Koninklijke Militaire School van België. De Vlaamse vzw EUKA (European UAV Knowledge Area) werd vanuit het Europese consortium gevraagd om het project management te organiseren. De vzw zal tevens fungeren als facilitator voor de stadsbesturen van Genk en Sint-Truiden, die de ontwikkeling van de drone-industrie van zeer nabij volgen. Het ontwikkelen en testen van drones zal door de partners gezamenlijk gebeuren in projectruimtes in de DronePort Sint-Truiden. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Veneco faciliteert fietslease voor gemeenten

Veneco faciliteert fietslease voor gemeenten

De gemeenten Aalter, Assenede, Deinze, De Pinte, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Kruisem, Lievegem, Melle, Oosterzele, Sint-Laureins, Zelzate en Zulte en Cultuurregio Leie Schelde willen hun werknemers aanmoedigen om meer gebruik te maken van de fiets[…]

08/12/2021 | FietsVeneco
Enorme gerenoveerde sluisdeur Zeebrugge teruggeplaatst

Enorme gerenoveerde sluisdeur Zeebrugge teruggeplaatst

Mechelen experimenteert met nieuw type laadpaal

Mechelen experimenteert met nieuw type laadpaal

Meer dan zes op tien facturen in de bouwmaterialensector te laat betaald

Meer dan zes op tien facturen in de bouwmaterialensector te laat betaald