Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Groen in de Bouw: van landschap tot stad

Gerelateerde onderwerpen :

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) organiseert samen met Bouwunie, ORI en de Vlaamse overheid op vrijdag 29 april in Gent het startevenement van het project 'Groen in de Bouw'. De studiedag vindt plaats in de HoGent op de Bijloke-site aan de Louis Pasteurlaan 2 in Gent. Deelnemers krijgen gratis toegang tot de Floraliën. Toepassingen van groen zijn tegenwoordig terug te vinden in de meest uiteenlopende bouwprojecten. De VCB is onlangs begonnen met een dienstverlening voor Groen in de Bouw.

Ruim twintig jaar geleden werd reeds een eerste aanzet gegeven voor de toepassing van natuur-technische milieubouw (ntmb). Er werd een eerste vademecum 'Natuurtechniek ' Inrichting en Beheer van waterlopen' opgesteld. Twee jaar later volgde een gelijkaardig vademecum voor de wegen. Sindsdien krijgt de natuur steeds vaker de aandacht die ze verdient bij dit soort werken.

Verbreding

Na twee decennia is het echter belangrijk om even stil te staan bij de verwezenlijkingen en de ntmb te evalueren. Wat brengt de toekomst' Hoe kunnen we de natuur en het groen in de bebouwde omgeving helpen' De markt vraagt dat ntmb wordt verbreed: niet alleen bij infrastructuurwerken, maar ook tijdens de realisatie van gebouwen moet er meer en betere aandacht voor het milieu zijn.

Daarom werd ntmb nu omgedoopt tot Groen in de Bouw. De VCB gaat meewerken aan een toekomstig Vlaams Overleg- en Kenniscentrum Groen in de Bouw, dat meer gestructureerd overleg tussen alle betrokkenen moet stimuleren. Concreet zal dit gebeuren via expertgroepen, debatavonden en infosessies.

Certificatie

Tevens zal in een adviesraad worden nagedacht over een Groen in de Bouw-certificatie. De gecoördineerde samenwerking van de verschillende actoren zal het vertrouwen in natuurbouw verhogen. Dit bevordert de toepassing van deze technieken bij allerlei ingrepen die worden uitgevoerd in onze woonomgeving.

De organisatoren vinden de vijfjaarlijkse Floraliën in Gent een ideaal moment om dit initiatief van start te laten gaan. Tijdens deze editie heeft men immers niet enkel aandacht voor traditionele planten en bloemen, maar ook voor stadsgroen en ons milieu.

De studiedag begint om 9 u. Sprekers zijn o.a. Luc Janssens (Vlaamse overheid), Pieter Jacobs (SoGent), Luc Wallays, prof. Martin Hermy (KU Leuven), Liesbet Van Cauwenberghe (Immoterrae), Jean-Marie de Buck (Tondelier Development nv), architect Jan Moens, Filip Vanlandeghem (Colruyt) en Els Mechant en Pieter Goossens (PCS groen bouwen). Na 14.30 u. volgt een vrij bezoek aan de Floraliën.

Inschrijven voor dit evenement kan via www.vcb.be. De kostprijs bedraagt 65 ' voor leden van de Confederatie Bouw. Niet-leden betalen 85 '.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Torhout bouwt nieuw centraal politiekantoor Kouter

Torhout bouwt nieuw centraal politiekantoor Kouter

In de stad Torhout wordt door de lokale politie Kouter een nieuw politiegebouw met een honderdtal werkplekken gerealiseerd. Het ontwerp is van META architectuurbureau uit Antwerpen. Voor iedere stap in het ontwerpproces werd nauw samengewerkt[…]

13/05/2022 | Projectennieuwbouw
Herbestemming voor Sint-Albertuskerk in Mechelen

Herbestemming voor Sint-Albertuskerk in Mechelen

MAXXI in Rome gaat uitbreiden en wordt dubbel zo groot

MAXXI in Rome gaat uitbreiden en wordt dubbel zo groot

Nieuwbouw voor academie en harmonie van Nazareth

Nieuwbouw voor academie en harmonie van Nazareth

Meer artikels