Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Groeiend draagvlak voor windmolens in Vlaanderen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Groeiend draagvlak voor windmolens in Vlaanderen

Drie op de vier Vlamingen is voorstander van de plaatsing van windmolens in Vlaanderen, zo blijkt uit recent onderzoek. Steeds meer burgers vragen om informatie en betrokkenheid bij de planning en de bouw van windmolens. “We horen vaak over lokaal protest tegen windmolens geïnspireerd door NIMBY-gevoelens (Not In My BackYard), maar slechts 7% van de Vlamingen is tegen de plaatsing van windmolens in de eigen gemeente en liefst 62% toont interesse om zelf mee te investeren. De Vlaming is dus alsmaar meer overtuigd van het belang van hernieuwbare energie”, merkt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.

VEA

Drie op de vier Vlamingen is voor windmolens in Vlaanderen en 20% staat er neutraal tegenover. Twee op de drie is zelfs voor de bouw van windmolens in de eigen gemeente, slechts 7% is ertegen. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Vlaams Energieagentschap (VEA). De vraag naar informatie en betrokkenheid bij de planning en de bouw van de turbines is groot (93%) en de mogelijkheid om financieel bij te dragen in het project lijkt heel wat mensen aan te spreken (62%).

Hernieuwbare energie opwekken via windturbines is op dit ogenblik één van de meest kostenefficiënte technieken en heeft ook steeds minder financiële steun nodig. Na een recordjaar voor windenergie staan intussen 393 windturbines verspreid over de Vlaamse provincies en tegen 2020 moeten er nog ruim 260 bijkomen.

77% voor hernieuwbare energie

De Vlaming is steeds meer overtuigd van het belang van hernieuwbare energie. 77% vindt immers dat we voor onze energievoorziening op lange termijn best kiezen voor hernieuwbare energie, zelfs als dat extra kosten met zich brengt. Dat is 7% meer dan twee jaar geleden.

“Het doet me veel plezier om te zien dat het draagvlak voor windmolens groeit. Binnenkort zal ik het windplan ‘Windkracht 2020’ voorstellen, waarmee ik ervoor wil zorgen dat er sneller en meer windmolens kunnen bijkomen in Vlaanderen. Uit deze studie blijkt dat de Vlaming daar klaar voor is”, besluit Bart Tommelein.

Je kan het volledige onderzoek raadplegen op http://www.energiesparen.be/marktonderzoek.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Eerste onderneming in de vloerenindustrie CO2-neutraal gecertificeerd

Eerste onderneming in de vloerenindustrie CO2-neutraal gecertificeerd

Het internationale vloerenbedrijf Interface, gespecialiseerd in CO2-neutrale tapijttegels en veerkrachtige vloeren, werd zopas onafhankelijk gecertificeerd als CO2-neutrale onderneming voor alle activiteiten, producten en de waardeketen[…]

30/09/2022 | Ondernemingen
Haalbaarheidsstudie voor decarbonisering in België

Haalbaarheidsstudie voor decarbonisering in België

Striktere regels voor werfwater definitief goedgekeurd

Striktere regels voor werfwater definitief goedgekeurd

Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Meer artikels