Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Groeiend draagvlak voor windmolens in Vlaanderen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Groeiend draagvlak voor windmolens in Vlaanderen

Drie op de vier Vlamingen is voorstander van de plaatsing van windmolens in Vlaanderen, zo blijkt uit recent onderzoek. Steeds meer burgers vragen om informatie en betrokkenheid bij de planning en de bouw van windmolens. “We horen vaak over lokaal protest tegen windmolens geïnspireerd door NIMBY-gevoelens (Not In My BackYard), maar slechts 7% van de Vlamingen is tegen de plaatsing van windmolens in de eigen gemeente en liefst 62% toont interesse om zelf mee te investeren. De Vlaming is dus alsmaar meer overtuigd van het belang van hernieuwbare energie”, merkt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.

VEA

Drie op de vier Vlamingen is voor windmolens in Vlaanderen en 20% staat er neutraal tegenover. Twee op de drie is zelfs voor de bouw van windmolens in de eigen gemeente, slechts 7% is ertegen. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Vlaams Energieagentschap (VEA). De vraag naar informatie en betrokkenheid bij de planning en de bouw van de turbines is groot (93%) en de mogelijkheid om financieel bij te dragen in het project lijkt heel wat mensen aan te spreken (62%).

Hernieuwbare energie opwekken via windturbines is op dit ogenblik één van de meest kostenefficiënte technieken en heeft ook steeds minder financiële steun nodig. Na een recordjaar voor windenergie staan intussen 393 windturbines verspreid over de Vlaamse provincies en tegen 2020 moeten er nog ruim 260 bijkomen.

77% voor hernieuwbare energie

De Vlaming is steeds meer overtuigd van het belang van hernieuwbare energie. 77% vindt immers dat we voor onze energievoorziening op lange termijn best kiezen voor hernieuwbare energie, zelfs als dat extra kosten met zich brengt. Dat is 7% meer dan twee jaar geleden.

“Het doet me veel plezier om te zien dat het draagvlak voor windmolens groeit. Binnenkort zal ik het windplan ‘Windkracht 2020’ voorstellen, waarmee ik ervoor wil zorgen dat er sneller en meer windmolens kunnen bijkomen in Vlaanderen. Uit deze studie blijkt dat de Vlaming daar klaar voor is”, besluit Bart Tommelein.

Je kan het volledige onderzoek raadplegen op http://www.energiesparen.be/marktonderzoek.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vergunningsproces is geen wondermiddel tegen ongekende lozingen

Vergunningsproces is geen wondermiddel tegen ongekende lozingen

Het huidige vergunningsproces is geen wondermiddel tegen ongekende lozingen van bedrijven. Dat zei de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) tijdens een hoorzitting in de onderzoekscommissie PFAS van het Vlaamse parlement. Volgens de[…]

10/09/2021 | waterzuiveringafvalwater
3,85 miljoen € om 200 extra scholen asbestveilig te maken

3,85 miljoen € om 200 extra scholen asbestveilig te maken

Robot reinigt het strand

Robot reinigt het strand

Btw-verlaging gevraagd voor heropbouw na watersnood

Btw-verlaging gevraagd voor heropbouw na watersnood

Meer artikels