Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Video

Gratis online tool om de waarde van vastgoed te schatten

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Gratis online tool om de waarde van vastgoed te schatten

© immoweb

Immoweb lanceerde zopas een eenvoudige gratis tool om de waarde van vastgoed te schatten. De nieuwe tool is ontwikkeld op basis van de 300.000 zoekertjes op de vastgoedsite, één van de grootste vastgoeddatabases van het land. Volgens de Nationale Bank van België vertegenwoordigt vastgoed gemiddeld 86,3% van de activa van de Belgische gezinnen. Met de nieuwe tool wil Immoweb de Belg op een eenvoudige en gemakkelijke manier een idee geven van de waarde van zijn vastgoed.

“Immoweb wil niet de expertenrol van makelaars overnemen. Integendeel, wij zien onze tool als een aanvulling op hun werk. Ons doel is om een eerste indicatie te bieden van de waarde van vastgoed door middel van een geloofwaardige prijsvork. Als de gebruiker een meer nauwkeurige schatting wil, raden wij aan om contact op te nemen met een makelaar. Tijdens onderzoek stelden we vast dat 53% van de Belgen die hun eigendom willen verkopen een kijkje nemen op Immoweb om prijzen te vergelijken. We wilden hen een praktisch en snel hulpmiddel aanbieden dat bovendien helemaal gratis is”, zegt Valentin Cogels, CEO van Immoweb.

De immoschatter gebruiken is heel eenvoudig. De gebruiker voert een reeks parameters in van het vastgoed zoals het adres, de oppervlakte, het aantal kamers, enz. Op basis van die parameters berekent het algoritme een prijsvork voor de waarde van het vastgoed. Voor de ontwikkeling van het algoritme werkte Immoweb samen met ontwikkelaars en vastgoedexperts. Vervolgens werd het getest en verfijnd op de honderdduizenden zoekertjes die de jongste twee jaar op Immoweb verschenen.

“Ons doel is een eerste, snelle en geloofwaardige schatting van vastgoed te geven. Dit is een leuke manier om de toegevoegde waarde van onze unieke database ter beschikking te stellen van onze gebruikers. Uiteraard zullen we de tool blijven verfijnen en aanvullen met nieuwe gegevens om hem steeds krachtiger te maken", verklaart de CEO van Immoweb.

Uit onderzoek van Immoweb blijkt dat het adres de belangrijkste factor is die de waarde van vastgoed bepaalt. De andere twee parameters die de waarde van vastgoed in grote mate mee vaststellen, zijn de grootte en de staat van het vastgoed (nieuw, gerenoveerd, in goede staat, ...).

"De ligging is de eerste parameter waarmee mensen rekening moeten houden wanneer ze de waarde van hun eigendom willen weten. Het heeft dan ook absoluut geen zin om vastgoedprijzen in verschillende regio's of gemeenten met elkaar te vergelijken. Maar zelfs met een relatief beperkte set parameters wordt het al gauw erg ingewikkeld om te bepalen hoe al de parameters elkaar onderling beïnvloeden. Dankzij artificiële intelligentie en ‘machine learning’ slaagden we erin om toch een krachtig algoritme op punt te stellen”, aldus Cogels.

“Het ontwikkelen van deze tool was een serieuze uitdaging op het gebied van databases en machine learning. Veel van de technologie die voor onze immoschatter wordt gebruikt, bestond een paar jaar geleden niet eens. We zijn dan ook trots op ons werk, want we geloven dat het onze gebruikers een meerwaarde biedt. Toch blijft de waardebepaling van een onroerend goed een complex gegeven. Het is duidelijk dat makelaars altijd het best geplaatst zullen blijven om de waarde van immobiliën heel precies in te schatten”, besluit Valentin Cogels van Immoweb.

https://schatting.immoweb.be/real-schatting/seg1
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Interesse investeerders richt zich nu vooral op nieuwbouwwoningen

Interesse investeerders richt zich nu vooral op nieuwbouwwoningen

Projectontwikkelaar Kolmont Invest stelt bij zijn recente projecten in Limburg vast dat investeerders die zich tot voor kort bijna uitsluitend op appartementen richtten, nu steeds meer in de richting van nieuwbouwhuizen kijken. De ontwikkelaar[…]

Vastgoedgroep Artenys wordt Sankt

Vastgoedgroep Artenys wordt Sankt

Luxevastgoed verpulvert verkooprecords

Luxevastgoed verpulvert verkooprecords

ING Brussel krijgt nieuw kantoor

ING Brussel krijgt nieuw kantoor

Meer artikels