Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

GM Recycling: crushing, screening, shredding

GM Recycling: crushing, screening, shredding

GM Recycling verkoopt, verhuurt en herstelt recyclagemachines zoals brekers, shredders en zeven van Europese topmerken. Deze familieonderneming, die eigenlijk is ontsproten uit een uit de hand gelopen hobby, is zich gaandeweg volledig beginnen toe te spitsen op recyclingmachines en de verschillende toepassingen.

Voordien bezat het bedrijf reeds 14 jaar een goed uitgeruste werkplaats voorzien van allerlei metaalbewerkingsmachines zoals lastoebehoren mig-mag, pulsers, plasma's, hydraulische en elektrische meetapparatuur, enz. Oorspronkelijk deed het enkel onderhoud op bestaande installaties, maar gaandeweg kreeg het de vraag om machines en installaties te optimaliseren en grondig te onderhouden.

Doordat GM Recycling de constructeurs inwijdt in de jongste wijzigingen die het aanbracht aan hun machines groeiden het vertrouwen en de onderlinge samenwerking, wat resulteerde in de vraag van bepaalde merken om ze te vertegenwoordigen op de Benelux-markt. Hierdoor kan het bedrijf uit eigen hand en op vraag van de klant heel gespecialiseerde machines rechtstreeks leveren, wat meestal meer capaciteit en een hoger rendement oplevert evenals een lagere kostprijs per ton geproduceerd materiaal, kortom efficiëntere machines.

Doordat GM Recycling zijn hobby beoefent, is dit kleine familiale bedrijf heel selectief inzake personeelsaanwerving. Alle personeelsleden zijn zichzelf komen aanbieden voor een functie. Ze moeten sterk gemotiveerd zijn en bovendien al over een basiskennis beschikken in hun domein. Omdat men uit ervaring weet dat alles begint bij een goeie basis gaat iedereen vervolgens ongeacht zijn leeftijd op zijn niveau een paar keer per jaar op training bij verschillende constructeurs, om snel en accuraat interventies te kunnen uitvoeren. Daarom is een grondige kennis van de materie een must. Kortom, iedereen bij GM Recycling is heel gedreven in wat hij of zij doet.

De recyclagemarkt is een heel snel evoluerende business en staat nog maar aan het begin van heel boeiende uitdagingen. Overheden moeten meer aandacht schenken aan kleinere projecten en ze mee helpen doorheen de papieren rompslomp i.p.v. ze te subsidiëren. Een goed product betaalt immers zichzelf terug en moet op zichzelf rendabel zijn.

Het probleem is volgens GM Recycling ook dat de overheid mee in bepaalde projecten is gestapt waarvoor in de huidige structuur totaal geen toekomst is: ze zijn te groot en/of te log en hebben vaak totaal geen visie (het bedrijf denkt hierbij aan bandenrecyclage, batterijenrecyclage, elektronisch afval, enz.). Bepaalde kmo's hebben de kennis en knowhow om bepaalde afvalstromen efficiënt en rendabel te verwerken, maar kunnen die niet verkrijgen omdat hiervoor vaak geen aangepaste wetgeving is en ze kunnen (of mogen) de producten niet bewerken. Bekwame beginners krijgen gewoon de kans niet om hun kunnen tentoon te spreiden. Grote spelers van hun kant blijken bang om hun marktaandeel en monopolie te verliezen.

GM Recycling bezit bv. machines die alle soorten banden kunnen recycleren voor verschillende toepassingen zoals lichtgevend fluisterasfalt, kinderspeelgoed voor buiten, de verwerking van auto-interieurs voor hernieuwbare energie, de verwerking van autoglas door de kunststof film erin en het glas te scheiden, de scheiding van koper, aluminium, plastics e.d. in elektronisch afval en de reiniging ervan voor hergebruik, enz. Onze generatie staat aan een heel nieuw begin dat jaren terug werd ingeluid door de recyclage van bouw- en sloopafval en ze staat te trappelen om haar steentje bij te dragen tot een schoner milieu.

Van woensdag 2 tot zondag 6 september neemt GM Recycling deel aan de Matexpo-beurs in Kortrijk. Op stand B5 zal het bedrijf verschillende van zijn machines tentoonstellen en tevens twee innovatieve machines in primeur presenteren: de zeefmachine-mengelaar screenpod en Airvac, een nieuw systeem van windziften.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of andere leidinggevende uit de brede bouwsector. Deze week mag David Roulin van ArtBuild Architects antwoorden op onze vijf vragen. Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de[…]

14/01/2022 | Architecten
Besix bouwt mee aan het Parc des Expositions in Ivoorkust

Besix bouwt mee aan het Parc des Expositions in Ivoorkust

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

DEME koopt Noors offshore installatieschip

DEME koopt Noors offshore installatieschip