Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Global Estate Group bouwt luxeproject aan Broeltorens

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Global Estate Group bouwt luxeproject aan Broeltorens

Aannemer Eribo is op de site aan de Broeltorens in Kortrijk gestart met de bouw van het nieuwbouwproject Residentie Broelhotel. Burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne legde daarvoor de symbolische eerste steen. Al vier van de 20 flats zijn verkocht. De eerste bewoners zullen hun intrek kunnen nemen in de loop van 2021.

Daarmee is één van de meest tot de verbeelding sprekende nieuwbouwontwikkelingen in de Kortrijkse binnenstad stevig uit de startblokken geschoten. “Er is enorm veel interesse in het project, dat trouwens ook bestaat uit handelspanden. Voor de invulling van die ruimtes willen we vooral vrije beroepen aantrekken. We zullen elke kandidatuur eerst aan het stadsbestuur voorleggen”, stelt CEO Luc Beke van Global Estate Group.

De West-Vlaamse projectontwikkelaar Global Estate Group, gespecialiseerd in de heropbouw van leegstaande panden en slapende terreinen, realiseert dit project op de Broelkaai waar vroeger hotel Broel in Kortrijk stond. Dat was eigendom van de familie Vandecasteele en ruim 30 jaar een icoon voor de stad. Het ging drie jaar geleden failliet en stond sindsdien leeg. Global Estate Group liet  het vertrouw­de witte gebouw inmiddels slopen. Het pand maakt plaats voor Residentie Broelhotel, een woonproject dat liefst zestien luxeflats, vier dakappartementen (waarvan één duplex) en vijf handelsruimtes op het gelijkvloers omvat.

“Zoals in vele Vlaamse steden is stadsverdichting ook in Kortrijk noodzakelijk. Maar het is vooral belangrijk dat dit op een leefbare manier gebeurt, met respect voor de historische omgeving. Dit mooie project respecteert deze visie”, vertelt burgemeester van Kortrijk Vincent van Quickenborne over dit project.

Buurt

Het project komt er na overleg met de stad Kortrijk, Erfgoed Kortrijk en Vlaanderen. Buurtbewoners vreesden eerder dat de nieuwbouw de historische omgeving zou overvleugelen, maar die zorgen zijn definitief van de baan. Global Estate Group zal het complex - dat met drie bouwlagen anderhalve meter lager is dan het vroegere hotel - twee meter achteruit trekken, om zo de Broeltorens en het voormalige Broelmuseum nog meer tot hun recht te laten komen. Doordat Residentie Broelhotel kleiner is dan het gewezen hotel Broel, zal de projectontwikkelaar de Burgemeester Tayaertstraat opnieuw aanleggen in dezelfde kasseitjes als de nieuwe Leieboorden. 

“In samenspraak met de stad Kortrijk, Erfgoed Kortrijk en Vlaanderen hebben wij enkele maatregelen genomen om ‘Residentie Broelhotel’ zo goed mogelijk te integreren in de historische omgeving rond de Broeltorens. Zo willen wij verzekeren dat de nieuwbouw perfect geïntegreerd kan worden in de omgeving”, stelt architect Damiaan Vanhoutte.

Groen

Global Estate Group zal de groene ruimte inrichten als een binnentuin waar iedereen kan doorwandelen en zal zowel de groezelige parking aan de achterkant van het project als de kale muur tussen die parking en de Orangerie en de Budatuin vernieuwen. De nissen in die muur kunnen opengemaakt worden om een extra doorgang te creëren.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Mechelen start eerste fase parkeergebouw Keerdoksite

Mechelen start eerste fase parkeergebouw Keerdoksite

De werken aan het parkeergebouw aan de Keerdoksite in Mechelen, vlakbij de N16, zijn zopas gestart. Het nieuwe parkeergebouw zal een belangrijke landmark vormen op één van de belangrijkste invalswegen van de stad. Naast de[…]

Nieuw politiegebouw in Nazareth kost 6,6 miljoen €

Nieuw politiegebouw in Nazareth kost 6,6 miljoen €

Productief jaar voor shm Denderstreek

Productief jaar voor shm Denderstreek

Regie der Gebouwen heeft druk jaar achter de rug

Regie der Gebouwen heeft druk jaar achter de rug

Meer artikels