Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Glabbeek bouwt zes appartementen in een kerk

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Glabbeek bouwt zes appartementen in een kerk

In de Sint-Niklaaskerk in Glabbeek (Vlaams-Brabant) zullen zes appartementen worden gebouwd. Het kerkgebouw zelf wordt volledig gerenoveerd. Het gemeentebestuur heeft een overeenkomst gesloten met de kerkfabriek om het project samen te financieren. De verbouwing wordt geraamd op ruim 1,8 miljoen €.

 

“Binnenkort wordt de architect aangesteld zodat we tegen 2024 van start kunnen gaan met de verbouwing. Bij de realisatie van het project liggen de accenten op het maximaal behouden van de huidige kerk en vooral ook het dorpsgezicht”, meldt burgemeester Peter Reekmans.

Architect Christophe Strouwen voerde in opdracht van het gemeentebestuur een haalbaarheidsstudie uit. Deze studie en het eerste schetsontwerp maakten duidelijk dat een herbestemming van de kerk in Glabbeek tot woonkerk mogelijk was waarbij het historische karakter en de eigenheid van de kerk behouden blijft en het project ook financieel haalbaar is.

De Sint-Niklaaskerk dateert uit 1896 en staat gecatalogeerd als bouwkundig erfgoed. In het kerkgebouw kan voor 907,04 m² woongelegenheid gerealiseerd worden, goed voor zes ruime appartementen.

Op heel wat locaties kregen kerken al een nieuwe bestemming als restaurant, hotel of bibliotheek. In Vlaanderen is het ombouwen van een kerk tot ‘woonkerk’ volgens gemeenteraadslid Jonas Vangroenendael een primeur. In Nederland werden wel reeds soortgelijke projecten succesvol gerealiseerd.

Omdat de kerk in Glabbeek niet op een kerkhof ligt en deze deelgemeente met de kerk in Zuurbemde een kerkgebouw kan behouden voor dopen, huwelijken, begrafenissen en andere vieringen, kwam de kerk van Glabbeek in aanmerking voor herbestemming.

Het kerkbestuur zou de appartementen in de woonkerk willen verhuren in het kader van betaalbaar wonen, waarbij inwoners niet alleen voorrang krijgen, maar tevens aan een uiterst betaalbare prijs kunnen huren.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vlaamse subsidies voor beginnende exporteurs

Vlaamse subsidies voor beginnende exporteurs

Flanders Investment & Trade (FIT) lanceert tot en met 11 oktober opnieuw een oproep voor het Starterspakket Internationalisering. Met deze subsidie van 7.000 euro ondersteunt FIT beginnende exporteurs. Het subsidiebudget bedraagt 1,4 miljoen[…]

28/09/2022 | Ondernemingen
Overname van Cantillana door Holcim is afgerond

Overname van Cantillana door Holcim is afgerond

Online platform voor aanvraag asbestattesten

Online platform voor aanvraag asbestattesten

Duits groeikapitaal voor Belgische domotica-specialist

Duits groeikapitaal voor Belgische domotica-specialist

Meer artikels