Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gigantisch afbraakproject in hartje Leuven

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Gigantisch afbraakproject in hartje Leuven

In het centrum van Leuven is de afbraak begonnen van het voormalige Sint-Pietersziekenhuis. Het gigantische karwei wordt uitgevoerd door aannemer Aclagro uit het Oost-Vlaamse Wondelgem die hiermee de komende zestien maanden zal bezig zijn. De afbraak zal zowat 60.000 ton sloopafval opleveren ofwel zes keer het totale gewicht van de Eiffeltoren. Daarnaast moet ook ongeveer 607 ton asbest verwijderd worden. Na de sloop van de enorme betonnen blokken wordt de site ingevuld met een podiumkunstenzaal, woningen en winkels.

Het grootste deel van het ziekenhuis staat al vele jaren leeg. De voorste vleugel van dit tussen 1955 en 1983 opgetrokken gebouwencomplex werd zelfs nooit volledig in gebruik genomen en lag er meer dan 40 jaar als een nutteloze stadskanker bij. Het gebouwen was gedurende lange tijd een doorn in het oog van vele Leuvenaars, maar ook het stadsbestuur kijkt al jaren hoofdschuddend naar het mistroostige Sint-Pietersziekenhuis, dat zich op amper 400 m van het Leuvense historische stadshuis bevindt.

De sloopwerken behoren tot de grootste die ooit in de Leuvense binnenstad werden uitgevoerd en zullen een bijzonder grote impact hebben op de stad. Het ziekenhuis was decennialang een echte landmark en beeldbepalend voor de skyline van de Vlaams-Brabantse hoofdstad. Het grootschalige afbraakproject is extra ingewikkeld omdat het zich ook nog eens midden in een druk gedeelte van de stad bevindt.“Na de asbestverwijderingswerken zullen voortdurend grote en kleine sloopmachines af en aan rijden op de ziekenhuissite. De achterkant van het gebouw wordt ingepakt tegen vallend puin, maar dat is niet zichtbaar vanop de straat. Alle sloopwerken voldoen aan de strengste veiligheidsnormen. Bewoners en passanten zullen weinig of  geen last ondervinden tijdens de afbraakwerken, want de afvoer van het sloopmateriaal zal voornamelijk langs de achterzijde van het voormalige ziekenhuis gebeuren”, verklaart schepen van Ruimtelijk Beleid Carl Devlies.

Om de mobiliteitsoverlast in de binnenstad zoveel mogelijk te beperken, zijn in samenspraak met het stadsbestuur, de politie en de ontwikkelaar duidelijke afspraken gemaakt. Zo rijden de vrachtwagens de Leuvense ring binnen via de Donkerstraat om dan via de Brouwersstraat en de Lei de Hertogensite op te rijden. De afvoer van het puin gebeurt via de Brusselsestraat tot aan de autosnelweg E314.

“Voor zo’n groot project is het belangrijk om een duidelijke aan- en afvoerroute uit te tekenen. De vrachtwagens vervoeren het sloopafval tussen 7 uur ‘s ochtends en 17 uur ‘s avonds. Maar wanneer kinderen aankomen op de verschillende scholen in de buurt zal gedurende een korte periode geen vrachtverkeer plaatsvinden. Ook op het einde van de schooldag zullen geen vrachtwagens met puin door de gekozen straten rijden”, aldus Carl Devlies.

In een eerste fase wordt de ingang van het oude ziekenhuis asbestvrij gemaakt en afgebroken. De aanpalende bushalte in de Brusselsestraat wordt ongeveer 150 m in de richting van het centrum verplaatst zodat pendelaars en busgebruikers minder hinder ondervinden van de sloopwerken. Op hetzelfde moment start de asbestverwijdering aan het voorste, grijze gebouw van het ziekenhuis. Die werkzaamheden duren ongeveer vijf maanden, daarna volgt een periode van nog eens vijf maanden waarin het gebouw tegen de vlakte gaat.

Geen springstoffen

De bedoeling is dat de afbraak van het voorste gebouw tegen de zomervakantie van 2020 achter de rug is. Projectontwikkelaar Resiterra die de site ontwikkelt benadrukt dat de afbraakwerken niet met springstoffen gebeuren, maar dat het gebouw verdieping per verdieping wordt afgebroken. Aclagro start op de bovenste verdiepingen met kleine machines om zo laag per laag het ziekenhuis te slopen. Zodra een bepaald niveau is bereikt kan de aannemer grotere middelen inschakelen waaronder een sloopmachine met een slooparm van 36 m lang.Ten slotte verdwijnt ook het grote geelkleurige ziekenhuisgebouw. De asbestverwijdering in deze ziekenhuisblok start gelijktijdig met het kleinere gebouw, maar neemt volgens de projectontwikkelaar en de aannemer zeker zeven maanden in beslag. In de loop van de zomervakantie van volgend jaar verdwijnt dan ook dit gebouw voorgoed uit het Leuvense straatbeeld. Alle afbraakwerken duren ongeveer anderhalf jaar zodat het hele Sint-Pietersziekenhuis begin 2021 tegen de vlakte ligt.

De sloop van het oude ziekenhuis staat volledig in het teken staat van de heropleving van de Leuvense benedenstad, waar een nieuwe woonwijk zal ontstaan van 540 woningen en appartementen. Er komen ook een Welzijnstoren en een nieuw HistarUZ-museum. Voorts is op de site een cohousingproject voorzien en wordt de Dijle die onder de site stroomt opnieuw opengelegd.

Precies op de plaats van de ziekenhuistorens wordt een podiumkunstenzaal gebouwd. Het ontwerp voor deze zaal, die zal deel uitmaken van een heuse podiumkunstensite die zal aansluiten op het bestaande culturele complex Romaanse Poort, is van het team rond het Londense architectuurbureau Sergison Bates, dat voor dit project samenwerkt met theaterbureau Charcoalblue en landschapsarchitect Günther Vogt. Er waren 65 kandidaten om de site te ontwerpen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vlaanderen investeert 1,2 miljoen euro in vier strategische projecten die moeten leiden tot minder verharding, klimaatbestendige steden en een beter toegankelijke natuur in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Voor deze oproep werden zeven[…]

18/08/2022 |
76 nieuwe appartementen in Aarschot

76 nieuwe appartementen in Aarschot

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Meer artikels