Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gezondheidsrisico’s binnenleven worden zwaar onderschat

Gezondheidsrisico’s binnenleven worden zwaar onderschat

Drie op de vier mensen beseffen niet dat ze leven in ongezonde binnenlucht, die soms tot wel vijf keer ongezonder kan zijn dan buitenlucht.

Velux kaart via een internationale campagne de negatieve gezondheidseffecten van binnenlucht aan om de indoor generation bewuster te maken van de invloed van binnenleven op hun gezondheid.

De kinderkamer is vaak de ongezondste ruimte in huis. Al even zorgwekkend is dat vele mensen 90% van hun tijd binnen doorbrengen, dat is ongeveer 21 uur per dag. De impact van dat binnenleven op de gezondheid wordt danig onderschat. Dat zijn enkele conclusies uit een internationaal onderzoek dat door onderzoeksbureau YouGov werd uitgevoerd bij 16.000 mensen in opdracht van de Velux Groep.

Het onderzoek spitst zich toe op de zogenaamde ‘indoor generation’, een typering van de huidige generatie die ten opzichte van voorgaande generaties veel meer tijd binnen spendeert. Dat mensen steeds meer binnen verblijven kan hun gezondheid schaden. Zo hebben mensen die leven in vochtige, schimmelige ruimtes liefst 40% meer kans op het ontwikkelen van astma.

Meer dan driekwart (77%) van de ondervraagden weet niet dat binnenlucht veel meer vervuild kan zijn dan buitenlucht. Bij ongezonde lucht denken mensen vaak aan vervuilende fabrieken of drukke snelwegen. Wat de meesten niet beseffen is dat ook bepaalde vervuilende, ziekmakende stoffen in alledaagse huishoudelijke voorwerpen de luchtkwaliteit binnenshuis kunnen verslechteren.

“Voorbeelden zijn schoonmaakmiddelen, plastic speelgoed, meubilair en bouwmaterialen. Ook vele alledaagse activiteiten zoals koken, schoonmaken, douchen, de was drogen, kaarsen branden en zelfs printen beïnvloeden de luchtkwaliteit in huis. Daarnaast speelt ventilatie natuurlijk een belangrijke rol”, zegt Philomena Bluyssen, hoogleraar Indoor Environment aan de Technische Universiteit Delft.

Kinderkamer

Kinderkamers bevatten vaak de hoogste concentraties schadelijke stoffen en behoren daarmee tot de meest ongezonde ruimtes in huis als het gaat om luchtkwaliteit, terwijl kinderen net bijzonder kwetsbaar zijn voor de gevolgen van een slecht binnenklimaat omdat hun longen en hersenen nog niet volledig zijn ontwikkeld. In één op de zeven woningen is de luchtkwaliteit het grootste deel van de dag onvoldoende, zo blijkt uit recent onderzoek van het Nederlandse Longfonds.

Om te voldoen aan de toekomstige energieprestatie-eisen worden bestaande en nieuwe gebouwen steeds intensiever geïsoleerd en luchtdicht gemaakt. Wanneer hierbij niet voldoende geventileerd en gelucht wordt, resulteert dat in vochtige, schimmelige ruimtes. Dat kan een negatief effect hebben op de gezondheid van de bewoners. Naast een grotere kans op het ontwikkelen van astma neemt het risico op luchtwegaandoeningen, chronische longziektes en allergieën toe.

“Gebouwen uit alle macht isoleren bespaart weliswaar energie, maar schaadt ook de kwaliteit van de binnenlucht. Een blinde focus op isolatienormen in de bouwsector is dan ook ongewenst. Ventilatie moet een integraal onderdeel zijn van elke energierenovatie”, zegt Marcel Vreeken, manager Public Affairs bij Velux Nederland.

“Vrijwel zonder het te merken zijn we de jongste decennia veel meer binnen gaan leven. Terwijl het enkele generaties geleden nog veel normaler was om buiten te spelen, op de markt boodschappen te doen, buiten les te krijgen en fietsend of lopend naar ons werk te gaan, begeven we ons nu alleen nog buiten wanneer we ons verplaatsen tussen de gebouwen waarin we wonen, werken, leren of sporten. Dat is opgeteld zelden meer dan enkele minuten per dag. Eerder onderzoek wijst uit dat ook jonge kinderen steeds meer binnenspelen”, vertelt Vreeken.

”Passende maatregelen zijn hard nodig. Maar daarvoor moeten we ons eerst bewuster worden van het feit dat de luchtkwaliteit in gebouwen een belangrijke oorzaak is van gezondheidsklachten zoals droge branderige ogen, niezen en hoofdpijn. Het nemen van alleen maar maatregelen voor een betere binnenlucht is niet voldoende. Enkel door meer tijd buiten door te brengen en onze gebouwen gezonder te maken, kunnen we de trend van ongezond binnenleven doorbreken”, aldus Vreeken.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Revive zoekt met Nederlandse partner naar nieuwe projecten

Revive zoekt met Nederlandse partner naar nieuwe projecten

De Gentse projectontwikkelaar Revive en het Nederlandse ontwerp- en onderzoeksbureau Except uit Utrecht gaan samenwerken en willen samen de pionier worden op het vlak van doorgedreven duurzaamheid in de vastgoedsector. Concreet zijn ze in heel[…]

Antwerpse Boerentoren krijgt herbestemming als culturele topper

Antwerpse Boerentoren krijgt herbestemming als culturele topper

Ethias en Weerts Group samen in logistiek vastgoed

Ethias en Weerts Group samen in logistiek vastgoed

Luxehotel en 100 woningen gepland op Panquinsite in Tervuren

Luxehotel en 100 woningen gepland op Panquinsite in Tervuren

Meer artikels