Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gezond binnenklimaat in wzc 't Hof dankzij totaalconcept

Gezond binnenklimaat in wzc 't Hof dankzij totaalconcept

Woonzorgcentrum 't Hof in Lichtervelde maakt deel uit van een heuse woonzorgsite, met o.m. een dienstencentrum en het sociaal huis. In het woonzorgcentrum staan de 78 bewoners - valide, zorgbehoevende en dementerende mensen - centraal. Een aangenaam, comfortabel, maar bovenal gezond binnenklimaat draagt bij tot een hoog leefbaarheidsniveau.

Net daar heeft Duco, specialist in natuurlijke ventilatie- en zonweringsystemen, zijn steentje bijgedragen. Het bedrijf ontwikkelde met Duco at Care een concept dat op maat van woonzorgcentra of ziekenhuizen is gemaakt en berust op drie stevige pijlers: natuurlijke basisventilatie, buitenzonwering en ventilatieve koeling. Het samenspel van deze drie facetten is de ultieme garantie voor een gezond en comfortabel binnenklimaat, maar ook een doordachte combinatie met natuurlijke luchttoevoer en buitenzonwering - zoals in wzc 't Hof - is ideaal.

In de zomer wordt de zon buiten gehouden om de opwarming van het gebouw tegen te gaan, maar ook om het koelen ervan te beperken.

Natuurlijke luchttoevoer

In Lichtervelde werd bewust gekozen voor de toevoer van verse lucht. Dat geeft ook Koen Ramboer, directeur van het wzc aan. 'Een traditionele airco, was voor ons uitgesloten. In samenspraak met architectenbureau osararchitects viel de keuze dan ook snel op natuurlijke ventilatie', stelt Koen Ramboer.

Ramboer merkt overigens op dat er steeds meer aandacht gaat naar het binnenklimaat van woon- en zorgcentra. 'Dat kan ook niet anders. Zeker omdat er volgens de huidige regelgeving streng toegezien wordt op de gehanteerde isolatie. Eigenlijk ontwerp je een soort van potdichte doos, dus verse lucht is dan essentieel. De natuurlijke ventilatie doet overigens perfect zijn werk, want als je bij ons binnenkomt, word je niet overvallen door een beklemmend gevoel', verduidelijkt de directeur de gemaakte keuzes.

Een traditionele airco was uitgesloten

Kortste weg

Dankzij de integratie van de DucoKlep 80 ZR, een zelfregelend ventilatierooster dat bovenop het glas werd geplaatst, komt er rechtstreeks verse lucht van buiten, want de kortste weg is immers de gezondste. Bovendien toont dit rooster van Duco zich uiterst polyvalent, want dankzij het vlakke binnenrooster kan het ook perfect toegepast worden in het vaste deel van een schuifraam.

Buitenzonwering

De keuze voor buitenzonwering werd ingegeven door twee vereisten: een flexibele regeling voor zowel zonwering op zich, als een maximale privacy. 'Voor ons was het vooral belangrijk om tijdens de zomermaanden de zon buiten te houden en zo niet enkel de opwarming van het gebouw tegen te gaan, maar ook de afkoeling er van tot een minimum te beperken', aldus directeur Koen Ramboer.

Rechthoekige lamellen

In samenspraak met osararchitects werden de unieke rechthoekige lamellen van de DucoSun Cubic voorzien als een soort van terrasoverkapping. De schuifpanelen van de DucoSlide SlimFrame 5/50 60F kunnen op de gewenste tijdstippen helemaal voor het raam of net helemaal weg van het raam geschoven worden.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen