Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting viert eeuwfeest

Gerelateerde onderwerpen :

,
Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting viert eeuwfeest

In mei viert de Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting (GMH) uit Beveren haar honderdste verjaardag. De sociale huisvestingsmaatschappij is behalve in Beveren, ook actief in Kruibeke, Sint-Niklaas en Temse.

Na de Eerste Wereldoorlog was er in het hele land een schrijnende woningnood. De overheid wou dit probleem aanpakken door sociale huisvestingsmaatschappijen op te richten. Op 2 mei 1922 werd in Beveren de Gewestelijke Maatschappij voor Goedkope Woningen en Woonvertrekken opgericht, ‘de compagnie’ zoals in de volksmond werd gezegd.

De GMH verhuurt momenteel woningen in Beveren (1.319), Kruibeke (489), Sint-Niklaas (78) en Temse (125). Dit jaar worden 104 nieuwe appartementen opgeleverd en verhuurd. Er zitten 171 woongelegenheden in de pijplijn. De GMH bouwt en verkoopt ook koopwoningen. Binnenkort worden in totaal 35 koopwoningen in Beveren, Kallo en Rupelmonde gebouwd en verkocht.

De leeftijd van het patrimonium van de GMH varieert sterk. De huisvestingsmaatschappij bezit veel woningen van vóór 1985.  Dit heeft een grote impact op het renovatiebeleid, want algemeen wordt aangenomen dat er pas vanaf 1985 aandacht was voor energetisch bouwen.

De grootste doelgroep bestaat uit alleenstaanden of kleine gezinnen van twee personen. Deze vertegenwoordigen driekwart van het aantal huurders, terwijl het patrimonium bestaat uit woningen met drie of meer slaapkamers (75%) en 29% van de appartementen drie of meer slaapkamers telt.  Creativiteit is nodig om van de grote woningen, een- of tweeslaapkamerwoningen te maken.

De helft van de GMH-huurders betaalt minder dan 300 € per maand, 68% betaalt minder dan 400 € huur per maand. Meer dan 2.300 gezinnen wachten momenteel op een sociale woning. De prijzen op de private huurmarkt en de huidige energiecrisis verhogen de druk op de wachtlijsten.

In tegenstelling tot wat vele mensen denken, wordt de werking van een sociale huisvestingsmaatschappij niet gesubsidieerd. De huurgelden worden onder meer aangewend voor onderhoud, herstel, renovatie en isolatie van de woningen, en voor de afbetaling van de leningen voor nieuwbouw en renovatie.  De werking en de financiën in evenwicht houden, is een moeilijke opdracht. De stijgende bouwkosten en grondprijzen maken deze uitdaging nog groter.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Woningeigenaars die aan kwetsbare huurders verhuren, kunnen vanaf 1 oktober op dubbel zoveel Gentse subsidies rekenen om hun huurwoning energiezuinig te renoveren. Voor de overige verhuurders stijgen de subsidies met een derde. De Gentse[…]

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Meer artikels