Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gevelverlichting voor musea in het Jubelpark in Brussel

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Gevelverlichting voor musea in het Jubelpark in Brussel

(c) Regie der Gebouwen

Het Jubelpark in hartje Brussel, gelegen tussen de Europese instellingen, kreeg een nieuwe uitstraling. Beliris, de publieke bouwheer voor Brussel, plaatste een nieuw verlichtingssysteem op en rond de musea en de triomfboog zodat dit prachtige erfgoed voortaan ook ’s avonds te bewonderen is.
Zopas vond de laatste generale test en definitieve afstelling plaats onder het toeziend oog van studiebureau Studio d’Urbanisme JP Majot en aannemer VSE. Het budget voor dit verlichtingsproject bedroeg in totaal 1,3 miljoen €, waarvan 70% werd bijgedragen door Beliris en 30% door de Regie der Gebouwen.
 
De beschermde gebouwen kregen een gevelverlichting die op een discrete manier werd bevestigd, zodat deze beter tot hun recht komen. Er werden ook lantaarnpalen geplaatst op de esplanade aan de halfcirkelvormige zuilengalerij en op de terrassen van de Bordiauhal tot de Rotonde. Dankzij een gecentraliseerd systeem gaat de verlichting automatisch aan in functie van de seizoenen. Het systeem kan ook manueel worden ingesteld in functie van het gebruik van het terrein.
 
Het Jubelpark is sinds zijn ontstaan de locatie voor tijdelijke tentoonstellingen en evenementen, die vaak ook ’s nachts plaatsvinden. De verlichting kan daarom worden aangepast aan de specifieke sfeer van een concert of een stadsfestival, van helder verlicht tot intieme sfeer.
 
Na middernacht wordt de verlichting beperkt tot bepaalde elementen, zowel om de lichtvervuiling tegen te gaan als uit respect voor de fauna en om energie te besparen. Deze beperkte nachtverlichting focust op de actieve mobiliteit. Alleen al het gedeeltelijk doven van de verlichting ’s nachts betekent een besparing van iets meer dan een derde. In combinatie met de ledlampen en de geoptimaliseerde besturing zal het geschatte jaarlijkse verbruik met bijna de helft verminderen.
 
"Er is een einde gekomen aan de verblindende, energieverslindende spots met totaal verschillende lampen. De verlichting is nu esthetischer, zachter en subtieler. Architectonische elementen zoals standbeelden, zuilen en kapitelen worden belicht. Het accentueert de reliëfs van de gevels met een warmer licht in de galerijen en gewelven, en neutraler licht voor de elementen die naar de hemel oprijzen”, zegt minister Karine Lalieux, bevoegd voor Beliris.
 
De nieuwe gevelverlichting benadrukt vooral de prachtige architectuur van de Jubelpark-gebouwen. Ze werden dan ook opgenomen in het programma van Bright Brussels, Festival of Light dat dit najaar loopt vanaf 28 oktober. Dat wordt een gelegenheid om dit Brusselse erfgoed letterlijk in een ander licht te herontdekken.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouwvergunning voor heraanleg Schumanplein

Bouwvergunning voor heraanleg Schumanplein

Urban.brussels heeft zopas de bouwvergunning verleend voor de volledige heraanleg van het Schumanplein. De transformatie van het wereldberoemde plein kan starten. Bouwheer Beliris voorziet de start van de werken eind dit jaar.   Na een[…]

Haven van Brussel gaat containerterminal uitbreiden

Haven van Brussel gaat containerterminal uitbreiden

119 nieuwe studentenkamers in Brusselse Kanaalzone

119 nieuwe studentenkamers in Brusselse Kanaalzone

Herontwikkeling oud kantoorpand Confederatie Bouw op komst

Herontwikkeling oud kantoorpand Confederatie Bouw op komst

Meer artikels