Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gevelbouwers werken samen

Gevelbouwers werken samen

De markt van de Belgische raamconstructeurs beleeft woelige tijden. Door de jaren heen is een zeer versnipperd landschap ontstaan, met kleine familiale ondernemingen die gestaag uitgroeien tot een gezonde kmo met een professionele structuur.

De meest vooruitstrevende bedrijven hebben ingezien dat samenwerking in een moeilijke markt de kansen op overleving en groei verhoogt. Zo is in 2007 de Federatie van Aluminium Constructeurs (FAC) ontstaan. Tijdens een lange autorit op bezoek bij een Duitse collega, dwars doorheen het goed gestructureerde Nederland, smeedden Philip Van­daele (De Witte Aluminiumconstructies) en Mark Vorsselmans (Vorsselmans Ramen-Gevels-Solar) de eerste plannen om een brancheorganisatie op te richten. Het model van VMRG (Vereniging van Metalen Ramen- en Gevelfabrikanten) bij onze noorderburen fungeerde als voorbeeld.

Kennis delen

Het doel is om kennis te delen en het kwaliteitsniveau op de markt te verhogen. Vakmanschap is eigen aan onze Vlaamse cultuur, maar het delen van kennis is eerder nieuw. Vanaf het begin heeft FAC zich toegelegd op technische opleidingen, met onder andere bouwfysica, statica en materialenleer als hoofdthema's. Enkele honderden cursisten hebben ondertussen succesvol deze opleiding gevolgd, waaronder niet alleen constructeurs, maar ook medewerkers van aannemers en architectenbureaus.

Het model van VMRG bij onze noorderburen fungeerde als voorbeeld.

De volgende belangrijke stap werd gezet bij de ontwikkeling van de FAC-kwaliteitseisen en -adviezen. Een bundeling van technische informatie, normen en voorschriften die zowel de raamconstructeur, als de architect, aannemer en bouwheer toelaat om afspraken met betrekking tot kwaliteit, onderhoud en garanties gezamenlijk vast te stellen. Dit handboek is gratis te raadplegen op www.fac-belgium.eu. Alle leden en hun partners verspreiden dit handboek in de markt, zodat de inhoud en de werking terechtkomen bij de juiste doelgroep, met name architecten en bouwheren.

Buitenlandse concurrentie

Naast het verenigen door FAC moet natuurlijk elk bedrijf afzonderlijk zien te overleven. De jongste jaren wordt de Belgische markt overspoeld door goedkope buitenlandse constructeurs. Niet iedereen is hier gelukkig mee. Toch blijkt de drang naar snel geldgewin een onweerstaanbare factor in de beslissing van menig ondernemer. De Belgische ondernemer voelt zich bovendien hierin niet optimaal gesteund door de overheid. Een administratief kluwen van wetten en regels, samen met een loodzware kostenstructuur ten aanzien van arbeid, zorgen voor een moeilijk te overbruggen kloof met andere Europese landen.

Vorsselmans heeft echter besloten niet bij de pakken te blijven zitten. Het bedrijf heeft vandaag vijf projecten in uitvoering die het samen met een collega realiseert. De redenen: risico spreiden, kennis delen, capaciteit verhogen, taalbarrières overbruggen, afstand tot het werk verkleinen' Kortom, samenwerken biedt talloze voordelen.

Een mooi voorbeeld voor de Belgische markt is de bouw van het nieuwe hoofdkwartier van de NAVO in Evere. Daarnaast realiseert Vorsselmans ook het universiteitsgebouw Val Benoit in Luik, in samenwerking met Groven+ en het lokale Gaspard. De gevelbouwer stelt ook vast dat aannemers en opdrachtgevers open staan voor samenwerking. Zij zien immers ook de voordelen. Vooral risicospreiding is een belangrijk argument.

Over de grenzen heen

Vorsselmans heeft ondertussen ook samenwerkingsprojecten lopen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Enkele grootschalige pps-projecten in Nederland worden in een bouwteam gerealiseerd, samen met architect en aannemer. Hiervoor heeft Vorsselmans zelfs een afzonderlijke vennootschap opgericht: VGV Façades. Projecten als de penitentiaire instelling in Zaandam en Rijnstraat 8 in Den Haag, het voormalige ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, zijn ondertussen in uitvoering.

Daarnaast is Londen een interessante markt voor bedrijven die zich richten op export. Regelgeving is een belangrijk aandachtspunt. De vraag naar hoogwaardige kwaliteit sluit echter naadloos aan op de missie van Vorsselmans: topkwaliteit op maat door duurzame samenwerking.

Meer info op www.vorsselmans.be en www.vgv-facades.com.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Pools universiteitsgebouw wint Brick Award

Pools universiteitsgebouw wint Brick Award

Geen Belgische winnaars dit jaar bij de Brick Award van Wienerberger, ondanks zes genomineerde projecten. De hoofdprijs en het goud in de categorie Sharing Public Spaces ging naar het faculteitsgebouw voor Radio en Televisie van de University of[…]

Genk krijgt nieuwe spoorbrug over het Albertkanaal

Genk krijgt nieuwe spoorbrug over het Albertkanaal

"Aannemers kunnen geen bullshit meer verkopen"

"Aannemers kunnen geen bullshit meer verkopen"

Hilti automatiseert boren in plafonds

Hilti automatiseert boren in plafonds