Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gevel zet zonne-energie om in warmte

Gevel zet zonne-energie om in warmte

Al vijf decennia is Tata Steel producent en marktleider met Colorcoat voorgelakt staal. Producten als Colorcoat HPS200 Ultra en Colorcoat Prisma zijn uitgegroeid tot dé referentie in ons vakgebied. Ze blinken uit in robuustheid en kleurechtheid, resulterend in duurzame producten met een lange levensduur. Dankzij voortdurende innovatie blijft Colorcoat actueel. Tata Steel streeft ernaar de functie van daken en gevels van gebouwen te transformeren van een passieve energiebesparende naar een actieve energieopwekkende. Colorcoat Renew SC is de meest recente ontwikkeling; de gevel gebruikt de kracht van de zon en zet dit om in bruikbare warmte.

Om warmteverlies door de infiltratie van koude lucht tegen te gaan, wordt de bouwschil tegenwoordig zo ontworpen dat deze in hoge mate luchtdicht is. Ventilatie is echter noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat. Deze ventilatie wordt meestal mechanisch verzorgd.

Mechanische ventilatiesystemen voeren verse lucht in gebouwen aan. Deze lucht kan vervolgens verwarmd worden met luchtverwarmingstoestellen. Colorcoat Renew SC verwarmt deze verse lucht voor via zonne-energie en reduceert zo het energieverbruik van het gebouw.

Het zonneluchtcollectorsysteem Colorcoat Renew SC wint zonnewarmte door een microgeperforeerde gevelplaat in Colorcoat Prisma door de zon te laten opwarmen. Door een ventilator wordt onderdruk gecreëerd en wordt buitenlucht via de perforaties en vervolgens de luchtspouw in het gebouw gezogen. De warmte van de plaat wordt zo met een hoog rendement op de ventilatielucht overgedragen. Deze verwarmde lucht kan vervolgens direct in het gebouw geleid worden of aan een luchtverwarmingstoestel worden toegevoerd als voorverwarming. Hierdoor wordt het energieverbruik van het gebouw sterk gereduceerd.

Bij het Colorcoat Renew SC-systeem kan een aansturing geleverd worden waarmee de opbrengsten van zonne-energie worden geoptimaliseerd. Hiemee kunnen deze opbrengsten ook gemonitord worden.

Het systeem is zeer efficiënt:

De Colorcoat Renew SC-zonnecollector is gemaakt met Colorcoat Prisma voorgelakt staal. De goede absorptie en de bewezen duurzaamheid van Colorcoat Prisma waarborgen de efficiëntie en levensduur van de collector;

Colorcoat Renew SC kan overdag in ongeveer 50% van de warmtebehoefte van een gebouw voorzien;

Efficiëntie tot wel 75% bij het omzetten van zonne-energie in bruikbare warmte. 1 m² Colorcoat Renew SC-collector kan 250 kWh warmte per jaar produceren en levert een besparing van ongeveer 25 m³ aardgas of 25 l. olie per jaar;

De terugverdientijd van de embodied energy is ongeveer 4 maanden.

Projectontwerp

De exacte prestaties van Colorcoat Renew SC zijn afhankelijk van factoren als het lokale klimaat, de ventilatiebehoefte en de orientatie van het gebouw. Tata Steel heeft software ontwikkeld waarmee projectspecifieke ontwerpstudies kunnen worden uitgevoerd, de collector optimaal kan worden ontworpen en de opbrengsten kunnen worden voorspeld.

Colorcoat Renew SC kan eenvoudig architectonisch in de bouwschil worden geïntegreerd.

De prestaties op lange termijn van Colorcoat Renew SC worden gewaarborgd door de excellente eigenschappen van Colorcoat Prisma. Zowel de uv-weerstand (kleurechtheid) als de corrosieweerstand overtreffen de hoogste eisen van de Europese Norm EN 10169: Ruv4 en Rc5. Als deel van het Colorcoat Renew SC-systeem zijn corrosieweerstand en kleurstabiliteit tot in het binnenland van noordelijk Europa (Zone 1) tot 25 jaar gegarandeerd.

Architectonisch beeld

Colorcoat Renew SC kan eenvoudig architectonisch in de bouwschil worden geïntegreerd. Indien gewenst kan het echter ook worden vormgegeven als herkenbaar element. De collector hoeft niet zwart te zijn. De warmteabsorptie van de verschillende als standaard beschikbare Colorcoat Prisma-kleuren is bekend, zodat vooraf een bewuste afweging kan worden gemaakt tussen rendement en architectonische uitstraling. In het algemeen is het economischer Colorcoat Renew SC als deel van nieuwbouw te installeren. Echter, installatie in het kader van een renovatie is, op zowel metalen als niet-metalen gevels, perfect mogelijk.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of andere leidinggevende uit de brede bouwsector. Deze week mag David Roulin van ArtBuild Architects antwoorden op onze vijf vragen. Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de[…]

14/01/2022 | Architecten
Besix bouwt mee aan het Parc des Expositions in Ivoorkust

Besix bouwt mee aan het Parc des Expositions in Ivoorkust

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

DEME koopt Noors offshore installatieschip

DEME koopt Noors offshore installatieschip