Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gevel Boekentoren krijgt vers laagje zichtbeton dankzij klimbekisting van Doka

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Gevel Boekentoren krijgt vers laagje zichtbeton dankzij  klimbekisting van Doka

De gevel van de ‘Boekentoren’ in Gent krijgt een vers laagje zichtbeton. Daarvoor wordt het klimbekistingssysteem Xclimb 60 van Doka ingezet.

De centrale bibliotheek van de Gentse Universiteit, de zogenaamde Boekentoren, ligt midden in de bruisende studentenbuurt en is een icoon voor de stad Gent. Het gebouw werd ontworpen door de befaamde architect Henry van de Velde en werd gebouwd in de periode van 1933 tot 1940. Sinds 1992 wordt het beschermd als monument.

Het 64 m hoge torengebouw telt 26 verdiepingen, met inbegrip van een mooie receptieruimte, de belvedère, op de hoogste verdieping. De gevel van het modernistische gebouw bestaat uit een enkelvoudige betonnen wand.

Betonrot

Het monument van Henry van de Velde ondergaat sinds enige tijd een grondige restauratie, want de toren dreigde ten prooi te vallen aan betonrot. Nadat eerder de rest van het complex onder handen werd genomen, wordt sinds kort de nadruk van de restauratie- en renovatiewerken verlegd naar de toren. Om de gevel van de toren te herstellen, wordt een laag van zowat 6 cm beton aan de buitenzijde onder hoge waterdruk ‘gestript’ tot onder de bewapening. Vervolgens wordt een nieuwe laag van ongeveer 8 cm zelfverdichtend beton tegen de bestaande gevel aangebracht.

Om dit te kunnen realiseren, deed de tijdelijke handelsvereniging BAM-Contractors–Renotec een beroep op bekistingsspecialist Doka. Na een diepgaande analyse van de vereisten inzake zichtbetonwerk en stabiliteitscriteria werd ervoor gekozen om het geleide klimbekistingssysteem Xclimb 60 van Doka in te zetten, in combinatie met de Doka-Top 50-dragerbekisting voor de wanden.

Veilig en eenvoudig

“Het Xclimb 60 systeem wordt tijdens het klimmen met de kraan langs verticale profielen tegen het bouwwerk geleid. Zo kan zelfs bij hoge windsnelheden de volledige klimeenheid met één enkele kraanbeweging veilig en eenvoudig verplaatst worden, zonder los te komen van de gevel”, aldus Koen Lamers, managing director bij Doka België.

Ankergaten

“Om aan de wensen van de architect te voldoen inzake zichtbetonaspecten, werd ervoor gekozen om de ankergaten van de wandbekisting van de voorgaande fase te gebruiken om de ophangschoenen van het klimbekistingssysteem in te bevestigen voor de volgende fase – op zich een geslaagd resultaat van onze engineering en know how”, voegt Brecht Diependaele, technical manager bij Doka België, daar aan toe.

De volledige bekistingsomtrek van de toren bedraagt bijna 80 m. Elke klimfase is ongeveer 2,3 m hoog en wordt gerealiseerd in een cyclus van drie tot vier werkdagen per fase.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Investeren middels isoleren

Publireportage

Investeren middels isoleren

Een geïsoleerd huis is fijn om in te wonen. Het is energiezuinig en comfortabel. Daarnaast is het ook nog eens voordelig want je bespaart veel geld. Kies voor isolatie en het levert je een hoger rendement op. Vind je het lastig waar je moet[…]

De tienjarige aansprakelijkheid : wanneer is de verzekering verplicht?

Publireportage

De tienjarige aansprakelijkheid : wanneer is de verzekering verplicht?

Optimale waarde uit je zonnepanelen halen

Publireportage

Optimale waarde uit je zonnepanelen halen

De onmisbare periodieke check-up van uw verzekeringen

Publireportage

De onmisbare periodieke check-up van uw verzekeringen

Meer artikels