Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gevangenis van Namen renoveert twee cellenvleugels

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Gevangenis van Namen renoveert twee cellenvleugels

Foto’s: Regie der Gebouwen

De Regie der Gebouwen is bezig met de renovatie van de gevangenis van Namen. Dat gebeurt in verschillende fases waarvan de eerste twee nu voltooid zijn. Ze omvatten de renovatie van de vleugels B en D en enkele technische lokalen. Ook de toegankelijkheid werd verbeterd.De kostprijs van deze werken bedragen ongeveer 7 miljoen €.

Om de vordering van de werken te tonen organiseerde de Regie der Gebouwen een bezoek aan één van de gerenoveerde vleugels, alvorens de gedetineerden er opnieuw hun intrek in nemen. De gevangenis van Namen dateert uit de negentiende eeuw. Ze werd ingehuldigd in 1876 en is gebouwd volgens het Ducpétiaux-principe, in de vorm van een vierpuntige ster. Door de herstructurering van de cellenvleugels B en D werd de opvangcapaciteit van de gevangenis uitgebreid tot 144 plaatsen, tegenover 134 plaatsen voordien. 22 plaatsen bevinden zich in het psychiatrisch bijgebouw.
 
 
Van mei 2017 tot mei 2019 werden de B- en D-vleugels gerenoveerd van de vloer tot aan het plafond, met inbegrip van de muren, deuren en ramen. Alle technische installaties werden volledig in orde gebracht (verwarming, elektriciteit, sanitaire voorzieningen en ventilatie), terwijl de installaties voor communicatie en veiligheid (intercoms, alarmknoppen, camera’s, enz.) een upgrade kregen.
 
Alle openingen van de celdeuren en -ramen werden verbreed en voorzien van nieuw binnen- en buitenschrijnwerk. Bij de deuren werden deze werken uitgevoerd om veiligheidsredenen. De ramen voldoen nu aan de nieuwe normen en zorgen voor een betere verlichting. De afwerkingen van de muren en plafonds werden volledig herdaan op basis van gipshoudende bepleistering, speciaal ontworpen voor zwaardere toepassingen en bedekt met epoxyverf. Hierdoor wordt schade door vandalisme beperkt en het schoonmaken van de muren en de plafonds vergemakkelijkt. 
 
 
De vloerbekleding werd vervangen door nieuwe vloertegels en al het celmeubilair werd vervangen door vastgezet, metalen meubilair: kasten, bureaus en bedden. Twee fitnesszalen werden eveneens gerenoveerd. De inrichting en de bestemming van bepaalde lokalen werden herzien en er werden nieuwe lokalen ingericht om beter te voldoen aan de werking van een moderne gevangenis, zoals een multifunctioneel lokaal, douches, kantoren, enz. Tevens werden een douche en een cel voor personen met bepekte mobiliteit ingericht in elk van de gerenoveerde vleugels. De voormalige galerijen werden afgebroken en vervangen door bredere gangen zodat de voedselbedeling vlotter kan worden georganiseerd. Er werd in elke vleugel een lift geïnstalleerd om de verdiepingen toegankelijk te maken.
 
Sommige technische lokalen werden ook gerenoveerd zoals de professionele wasplaats van de gevangenis, de daken van de werkplaats van de technische dienst en de werkplaats van de gedetineerden evenals het lokaal voor ongestoord bezoek. Er werd tevens een regenwaterput aangelegd om de wasplaats van water te voorzien. Ook de ventilatie- en afvoersystemen werden vervangen. Tegelijkertijd werden de daken van het atelier van de technische dienst en van het atelier van de gevangenen vervangen. Ten slotte werd de kelder van de psychiatrische vleugel heringericht zodat het sorteren van afval efficiënt kan aangepakt worden. De binnenplaats van vleugel D kreeg een nieuw afdak, vernieuwde vloerbekleding, traliewerk, toegangsbeveiliging en een toegangshelling voor personen met beperkte mobiliteit.
 
 
De gerenoveerde vleugel D bestaat nu uit 26 cellen (mono, duo en cellen aangepast aan personen met beperkte mobiliteit. Oorspronkelijk waren er 18 cellen. De 33 cellen van vleugel B werden heringedeeld (30 duocellen, twee triocellen en één cel voor personen met beperkte mobiliteit), zodat er twee gedetineerden in betere omstandigheden ondergebracht kunnen worden (nieuw vast meubilair, scheidingswand voor het sanitair, ...).
 
“Deze gerenoveerde vleugels beantwoorden nu aan de werkingsnoden van een moderne gevangenis, maar het renovatieproject wordt voortgezet. Zopas zijn de reiniging en de zandstraling van de buitengevels van het inkomgebouw begonnen. Die werken zouden tegen eind dit jaar beëindigd moeten zijn. Een nieuwe fase van de werken wordt voorbereid en omvat de totale renovatie van de C- en A-vleugels en van de psychiatrische vleugel en het centrum. Het bestek voor deze werken zou in oktober gepubliceerd moeten worden en de gunning van de opdracht zou tegen eind 2019 moeten plaatsvinden”, besluit Laurent Vrijdaghs, administrateur-generaal van de Regie der Gebouwen.
 
 
 
 
Technische fiche
 
Eigenaar: Belgische staat
Bouwheer: Regie der Gebouwen
Gebruiker: Federale Overheidsdienst Justitie
Studies en leiding van de werken: Regie der Gebouwen 
 
Vleugels B en D
Aannemer: SM Louis Duchêne-BPC (één enkele opdracht voor ruwbouw, elektriciteit, hvac en lift)
Totale duur van de werken: mei 2017 - mei 2019
Vleugel D: mei 2017 - juli 2018
Vleugel B: september 2018 - mei 2019
Kostprijs: ongeveer 7 miljoen €, btw inbegrepen
 
Binnenplaats - vleugel D + inkomhal + kelder voor sortering
Aannemer: Duchêne
Duur van de werken: april - september 2019
Kostprijs: ongeveer 817.000 €, btw inbegrepen
 
Gevels van de inkomhal en buitengevels
Aannemer: Gamma Plan
Duur van de werken: mei - november 2019
Kostprijs: ongeveer 175.000 €, btw inbegrepen 
 
Daken ateliers
Aannemer: Mauen Toitures
Duur van de werken: mei - juni 2019
Kostprijs: ongeveer 32.000 €, btw inbegrepen 
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

De Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT) heeft het consortium  voor de bouw van het nieuwe VRT-huis geselecteerd. De opdracht wordt gegund aan het bouwteam bestaande uit Office Kersten Geers David Van Severen, Jaspers-Eyers[…]

Aquafin bouwt duurzame campus in Aarstelaar

Aquafin bouwt duurzame campus in Aarstelaar

Molenpark wordt nieuwe groene woonbuurt in Eeklo

Molenpark wordt nieuwe groene woonbuurt in Eeklo

Portugese architect ontwerpt Scheutbospark tussen Anderlecht en Dilbeek

Portugese architect ontwerpt Scheutbospark tussen Anderlecht en Dilbeek

Meer artikels