Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gesprekken over toekomst parochiekerken in Vlaanderen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Gesprekken over toekomst parochiekerken in Vlaanderen

Het Projectbureau Herbestemming Kerken coördineert en begeleidt in Vlaanderen momenteel 120 ruimtelijke haalbaarheidsonderzoeken. Zes ontwerpteams hebben hierover ondertussen heel wat inzichten verworven. In een drietal gesprekken (op 14 januari, 11 februari en 10 maart) delen zij hun ervaringen met geïnteresseerde ontwerpers en anderen die betrokken zijn bij de toekomst van de parochiekerken.

De toekomst van de parochiekerken in Vlaanderen staat steeds vaker op beleids- en bestuursagenda’s. De uitdaging is dan ook groot. De kerken worden steeds minder vaak gebruikt voor de eredienst en door een kleiner aantal deelnemers. Overal schrijven kerkfabrieken en gemeentebesturen aan toekomstvisies voor de kerken op hun grondgebied.

Voor vele kerkgebouwen wordt ook reeds een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd voor een concreet toekomstig gebruik. Het Projectbureau Herbestemming Kerken (herbestemmingkerken.be) coördineert en begeleidt in Vlaanderen momenteel 120 ruimtelijke haalbaarheidsonderzoeken. Het Projectbureau is een initiatief van verschillende partners, waaronder  de VVSG, het Kenniscentrum Vlaamse Steden, Vlinter, CRKC - PARCUM, de Agentschappen Onroerend Erfgoed en Binnenlands Bestuur en hun respectievelijke voogdijministers Diependaele en Somers en de Vlaamse Bouwmeester.Zes ontwerpteams die werden geselecteerd via de Vlaamse Bouwmeester hebben ondertussen heel wat inzichten verworven. Het Team Vlaams Bouwmeester wil deze ervaringen graag delen met geïnteresseerde ontwerpers en andere actoren interesse hebben in de toekomst van de Vlaamse parochiekerken.

Het programma wordt gespreid over twee reeksen (voor- en najaar) van telkens drie lezingen. Naast de presentatie van concrete cases komt ook de beleidscontext waarin deze ontwikkelingen zich voordoen, aan bod. De lezingen vinden plaats in het Atelier Bouwmeester, Ravensteingalerij 54/59, 1000 Brussel en starten telkens om 19.30 uur. Ze worden omstreeks 21 uur afgerond met een drankje. Deelname is gratis na inschrijving via vlaamsbouwmeester.be.

Dit voorjaar wordt gestart met de eerste drie sessies:

•    14 januari 2020
TV Trace UHasselt - Architecten Broekx-Schiepers - Architect Saidja Heynickx - UR Architecten
De verwelkoming gebeurt door Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck, gevolgd door een toelichting door Niek De Roo, coördinator van het Projectbureau Herbestemming Kerken. Hij heeft het over het belang van trajectbegeleiding en ontwerpend onderzoek. Daarna volgen ervaringen en reflecties vanuit de haalbaarheidsonderzoeken die werden uitgevoerd door het ontwerpteam.

•    11 februari 2020
TV Bogdan & Van Broeck i.s.m. prof. dr. Thomas Coomans & Rebel Group
Toelichting door Sonja Vanblaere, administrateur-generaal van het agentschap Onroerend Erfgoed: ‘herbestemming van parochiekerken: een leertraject’, gevolgd door ervaringen en reflecties vanuit de haalbaarheidsonderzoeken uitgevoerd door het ontwerpteam.

•    10 maart 2020
TV Studio Thys Vermeulen - Studio Roma i.s.m. Sven Sterken (KU Leuven)
Toelichting door Dimitri Stevens, coördinator expertisecentrum voor religieuze kunst en cultuur CRKC-PARCUM: kerkenbeleidsplannen in Vlaanderen, met nadien ervaringen en reflecties vanuit de haalbaarheidsonderzoeken uitgevoerd door het ontwerpteam.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Indrukwekkend: opvang van een bestaand gebouw

Indrukwekkend: opvang van een bestaand gebouw

Op een bouwwerf op het Sint-Pietersplein in hartje Gent heeft Van Rooy-FBT samen met V-Systems verschillende technieken gebruikt om een als monument beschermde gevel en een beschermd gebouw te behouden in opdracht van Groep Huyzentruyt. We laten[…]

01/07/2020 | ErfgoedGent
Dakrenovatie voor historische Antwerpse arbeidershuisjes

Dakrenovatie voor historische Antwerpse arbeidershuisjes

Ontwerpopdracht voor herbestemming Antwerpse brandweerkazerne

Ontwerpopdracht voor herbestemming Antwerpse brandweerkazerne

Dakrenovatie Egmontpaleis in Brussel begint in juni

Dakrenovatie Egmontpaleis in Brussel begint in juni

Meer artikels