Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Geslaagde sanering van bodem met chroom 6

Gerelateerde onderwerpen :

Voor de precipitatie van chroom 6 op een site in Kortrijk werd tijdens een testproject van de Ovam calciumpolysulfide geïnjecteerd. Er werd voor calciumpolysulfide gekozen vanwege de uitdagende omstandigheden: concentraties aan chroom 6 van 500 mg/L en pH-waarden tussen 10 en 11. Eerdere testen met een koolstofbron waren enkel succesvol in zones met neutrale pH-waarden. Het gaat volgens de Ovam om de eerste toepassing met deze stof in België.

Door de juiste keuze van injectieproduct, concentraties, injectiemethode en volumes werden in slechts twee maanden tijd heel sterke dalingen van de chroom 6-concentraties gemeten. Verdere monitoring moet dat nog bevestigen. Deze methode kan een duurzaam alternatief zijn voor een langdurige beheersing van chroom in de bodem. De gronden kunnen dan bovendien ter plaatse blijven.

De aangetroffen chroomverontreiniging op de testsite houdt verband met de chroomverontreiniging aan de E17 Rekkem-Aalbeke. Dit 'black point' is te wijten aan de ophoging van de E17 in de jaren '60 van vorige eeuw. Voor deze ophoging werd chroomafval gebruikt van een chemisch bedrijf uit Wattrelos. Dit chemisch bedrijf is reeds 20 jaar verlaten omwille van de chroomverontreiniging.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gents Vastgoedevent wordt Real.Gent

Gents Vastgoedevent wordt Real.Gent

Real.Gent is de nieuwe naam voor het Vastgoedevent. Voor de dertiende editie werd in Gent opnieuw een nieuwe locatie gevonden: het ICC.  Real.Gent is het vastgoedplatform bij uitstek voor de stad Gent en de provincie Oost-Vlaanderen. Het[…]

15/11/2019 | MobiliteitProjecten
Wienerberger wint eerste Ufemat-prijs voor duurzame verpakking

Wienerberger wint eerste Ufemat-prijs voor duurzame verpakking

Kwaliteitslabel voor rookgasafvoerkanalen

Kwaliteitslabel voor rookgasafvoerkanalen

Loïc De Roo en Marion Goeteyn winnen studieprijs van de BBG

Loïc De Roo en Marion Goeteyn winnen studieprijs van de BBG

Meer artikels