Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Geslaagde sanering van bodem met chroom 6

Gerelateerde onderwerpen :

Voor de precipitatie van chroom 6 op een site in Kortrijk werd tijdens een testproject van de Ovam calciumpolysulfide geïnjecteerd. Er werd voor calciumpolysulfide gekozen vanwege de uitdagende omstandigheden: concentraties aan chroom 6 van 500 mg/L en pH-waarden tussen 10 en 11. Eerdere testen met een koolstofbron waren enkel succesvol in zones met neutrale pH-waarden. Het gaat volgens de Ovam om de eerste toepassing met deze stof in België.

Door de juiste keuze van injectieproduct, concentraties, injectiemethode en volumes werden in slechts twee maanden tijd heel sterke dalingen van de chroom 6-concentraties gemeten. Verdere monitoring moet dat nog bevestigen. Deze methode kan een duurzaam alternatief zijn voor een langdurige beheersing van chroom in de bodem. De gronden kunnen dan bovendien ter plaatse blijven.

De aangetroffen chroomverontreiniging op de testsite houdt verband met de chroomverontreiniging aan de E17 Rekkem-Aalbeke. Dit 'black point' is te wijten aan de ophoging van de E17 in de jaren '60 van vorige eeuw. Voor deze ophoging werd chroomafval gebruikt van een chemisch bedrijf uit Wattrelos. Dit chemisch bedrijf is reeds 20 jaar verlaten omwille van de chroomverontreiniging.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Inschrijven voor de Staalbouwwedstrijd kan nog tot 30 september

Inschrijven voor de Staalbouwwedstrijd kan nog tot 30 september

Voor de 23ste editie van de Staalbouwwedstrijd van sectororganisatie Infosteel wordt de jaarlijkse succesformule voortgezet. Het doel van de wedstrijd is om projecten met opmerkelijke staalconstructies onder de aandacht te brengen van alle[…]

Federaties F.E.E. en Techlink fusioneren

Federaties F.E.E. en Techlink fusioneren

Gimv wil groep van installatiebedrijven uitbouwen

Gimv wil groep van installatiebedrijven uitbouwen

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Meer artikels