Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gert Janssen, directeur Engineering en Ontwikkeling Mathieu Gijbels

Gert Janssen, directeur Engineering en Ontwikkeling Mathieu Gijbels

Mathieu Gijbels is een innovatief bouwbedrijf. Jullie passen BIM en Lean toe bij de bouw van de Construction Academy.

Janssen: Klopt. De Construction Academy was in het aanbestedingsplan eigenlijk al volledig uitgewerkt in een 3D-model. Door alle informatie te digitaliseren spreken alle partijen die betrokken zijn in de bouwketen dezelfde digitale taal. Zowel de architecten als de onderaannemers en de installateurs hvac zijn hierin betrokken, alles is geïntegreerd. Deze manier van werken werpt haar vruchten af op korte termijn en op lange termijn, want het virtuele model is achteraf nog bruikbaar voor zowel Mathieu Gijbels als voor de Confederatie Bouw Limburg. BIM maakt het mogelijk om op een efficiënte manier informatie uit te wisselen met de architect en alle bouwpartners.

Wat lean betreft, houden wij ons zowel bezig met lean engineering als met lean planning. Al zijn we hierin nog altijd wel een stukje zoekende, het is iets waaruit we continu moeten leren om onszelf steeds te verbeteren. Een Lean-traject is een Lea(r)n-traject. Een groot voordeel van lean is de planning, die bekijken we van dag tot dag. Handig, want op die manier kunnen we het project veel nauwer opvolgen. Resultaat' Je hebt onmiddellijk zicht op alles, dit is ook interessant voor de bouwheer want hij kan gemakkelijker bijsturen. Achteraf verzamelen we de positieve aspecten en de delta's (verbeterpunten) en trekken we er lessen uit.

Hoe ervaren jullie Lea(r)n'

Janssen: Samenwerking en kennisdeling; we hebben namelijk heel veel samen gezeten met zowel het team als alle externen. Dat is heel leuk, want je leert elkaar goed kennen en zo kan je elkaar ook heel snel en gemakkelijk contacteren als je met een vraag zit of als je iets moet kortsluiten. Dit draagt onlosmakelijk bij tot een kortere besluitvorming en is heel efficiënt. En het is gewoon veel leuker werken als je er een gezicht op kan plakken. Er zijn minder communicatiestoornissen, je weet bij wie je terecht kan.

Lean en BIM binnen Mathieu Gijbels: Hoe zie je de toekomst'

Janssen: Er zit enorm veel potentie in Lea(rn) en BIM en de ambitie is er om beide verhalen uit te breiden. Met BIM zijn we al langer bezig, terwijl we nog niet alle projecten met een Lean-bril aanpakken. Er heerst alvast een positieve dynamiek; de collega's zijn heel enthousiast en vragen wanneer het hun beurt is. Lean en BIM sluiten ook heel goed aan bij elkaar. Het uiteindelijke doel is een snellere oplevering; zowel Lean als BIM faciliteren dat. Met de klant meedenken en werken aan een volledige ontzorging past ook volledig in onze filosofie.

Vul aan:

BIM'

Janssen: ' is niet meer weg te denken.

Lean '

Janssen: gaat dat in de toekomst ook niet meer zijn.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen