Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Geothermie bespaart evenveel CO2 als 20.000 km per jaar met de wagen

Gerelateerde onderwerpen :

,

Geothermie, de verwarming van een woning door gebruik te maken van aardwarmte, biedt grote kansen om het energieverbruik van landelijke woningen te doen krimpen. Om geothermie te kunnen toepassen is echter wel wat ruimte nodig. Een geothermische verwarmingsinstallatie maakt immers gebruik van grondboringen, die moeilijker kunnen uitgevoerd worden in een stedelijke context of voor grote appartementsgebouwen.

Op het platteland stellen deze problemen zich niet. Een landelijke woning beschikt immers vaak over voldoende ruimte om de grondboringen uit te voeren en het boormaterieel ter plaatse te krijgen. Door deze erg efficiënte manier van verwarmen kan het energieverbruik van een woning met geothermie sterk worden verminderd. Dit biedt tevens kansen om ook bewoners van landelijke woningen energiezuinig en CO2-besparend te laten wonen. Wanneer zij meer kilometers met de wagen doen omdat ze buiten de stad wonen, kan de CO2-uitstoot gecompenseerd worden door geothermie.

Op basis van concrete gevallen kan de vergelijking gemaakt worden tussen het energieverbruik van een landelijke villa met geothermie enerzijds en een energiezuinige rijwoning in de stad anderzijds. Door gebruik te kunnen maken van geothermie heeft een landelijke woning 2.000 kg CO2/jaar minder uitstoot, het equivalent van 20.000 km per jaar met de wagen rijden.

Vlamingen koesteren heel diverse woonwensen en de inspanningen en technologische innovaties in de bouwsector zorgen ervoor dat deze woonwensen op een milieuvriendelijke manier ingevuld kunnen worden.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Sweco werkt mee aan een verkeersveiliger Vlaanderen

Sweco werkt mee aan een verkeersveiliger Vlaanderen

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gunt een nieuw raamcontract aan Sweco. Gedurende een periode van vier jaar zal het architecten- en ingenieursadviesbureau verkeersveiligheidsstudies uitvoeren op onder meer gevaarlijke punten, knelpunten op[…]

SsangYong introduceert vernieuwde Rexton

SsangYong introduceert vernieuwde Rexton

Haalbaarheidsstudie voor uitbreiding fietsnetwerk Brussel

Haalbaarheidsstudie voor uitbreiding fietsnetwerk Brussel

Binnenvaart in Vlaanderen ziet containertrafiek stijgen

Binnenvaart in Vlaanderen ziet containertrafiek stijgen

Meer artikels