Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Video

Gentse Volvo-fabriek produceert miljoenste truck

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Gentse Volvo-fabriek produceert miljoenste truck

© Volvo Trucks

Plant manager Koen Knippenberg overhandigde zopas de 1 miljoenste Volvo-vrachtwagen geproduceerd in België aan de Gentse schepen Martine De Regge. De vrachtwagen, een Volvo FM, zal deel uitmaken van het vrachtwagenpark van de stad Gent die momenteel over 18 Volvo trucks beschikt. De 1 miljoenste Gentse Volvo-vrachtwagen zal vooral ingezet worden voor logistieke ondersteuning voor de stadsdiensten.

“Het is fantastisch om te zien hoe de cirkel terug rond is. Een truck ‘made’ in Gent, ingezet voor Gent en gebouwd door de mensen in de Gentse Volvo-fabriek. Dat is altijd een fantastisch verhaal. Het is dan ook een pluim op de hoed van de mensen die al zoveel jaren de trucks assembleren in Gent. Wij krijgen een heel goede ondersteuning van het bedrijf om het voertuig te configureren en de opbouw erbij te bepalen. Een Volvo-vrachtwagen ervaren we als een zeer betrouwbaar werkpaard. En dat is ook te danken aan de medewerkers van de Gentse vrachtwagenfabriek die ons een mooi eindproduct afleveren”, vertelt Johan Hoste, afdelingshoofd Vloot in het departement Facility Management van Gent.

In 1964 startte de Volvo Groep met de productie van trucks in Alsemberg, nabij Brussel. Ruim tien jaar later, in 1975, werd de vrachtwagenfabriek in Gent officieel geopend. Begin de jaren ’90 van vorige eeuw werd de volledige vrachtwagenproductie gecentraliseerd in Gent. Volvo is dus al 54 jaar actief in ons land, waarvan 43 jaar in Gent. Volvo Group Trucks Operations is nog altijd de enige vrachtwagenproducent in België.

Volvo Trucks in Gent breidde zijn activiteiten steeds verder uit. Sinds tien jaar beperken deze zich niet langer tot het assembleren van vrachtwagens. Gent beschikt over een eigen cabine trim-afdeling, waar de cabines, bestemd voor de eigen productie van zware vrachtwagens, volledig aangekleed (getrimd) worden. Het fitten van banden en velgen tot wielen wordt in de Gentse vestiging uitgevoerd. Het Volvo Fitting Center bevoorraadt niet enkel de Gentse fabriek met banden, maar is ook leverancier voor de truckfabrieken in Göteborg (Zweden), Blainville (Frankrijk) en Kaluga (Rusland) en voor de busfabrieken in Borås (Zweden) en Wroclaw (Polen).

“De Gentse Volvo-vrachtwagenfabriek is de grootste Europese vestiging van de Volvo Group. We zijn de hoogvolumefabriek, wat betekent dat de productiecapaciteit in Gent de hoogste is. We bouwen alle modellen van het zware Volvo Trucks-gamma en we produceren voor meer markten dan vijf jaar geleden,” legt Koen Knippenberg, vice president Operations Gent plant, uit.

Volvo Group Trucks heeft in Gent een productiecapaciteit van meer dan 40.000 trucks op jaarbasis. Vorig jaar assembleerde de Gentse fabriek 43.512 zware vrachtwagens, het tweede hoogste aantal sinds de start van Volvo-vrachtwagens in België. 2016 is het recordjaar  met 44.758 trucks. Voor het Volvo Fitting Center was 2017 dan weer het recordjaar met 718.267 gefitte banden. Het vorige record dateert van 2016 met 645.070 wielen.

In de vrachtwagenfabriek in Gent werken bijna 3.000 medewerkers. Op de Gentse site met o.a. Service Market Logistics en Volvo IT, zijn dat in totaal ruim 4.500 medewerkers, in België is het totaal aantal medewerkers van de Volvo Group iets meer dan 4.700.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Demo Days pas in 2022

Demo Days pas in 2022

The Fair Experts, de organisator van de materieeldemonstratiebeurs Demo Days, heeft beslist om dat evenement af te gelasten. De volgende editie van Demo Days is voorzien op 3 en 4 september 2022. Het is één maand voor het evenement[…]

Addax heeft elektrische bestelwagen met N1-homologatie

Addax heeft elektrische bestelwagen met N1-homologatie

JCB toont eerste graafmachine op waterstof

JCB toont eerste graafmachine op waterstof

Materieelverkoop: klap door viruscrisis na topjaar

Materieelverkoop: klap door viruscrisis na topjaar

Meer artikels