Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gentse studenten bouwen paviljoen in vezelversterkt ijs

Gentse studenten bouwen paviljoen in vezelversterkt ijs

Ingenieursstudenten van de UGent bouwen sinds 23 januari in Finland een paviljoen in gewapend ijs. Het project past in een initiatief van de Technische Universiteit Eindhoven, waaraan nog meer universiteiten deelnemen.

De UGent-delegatie bouwt in Juuka het Candela Paviljoen, genoemd naar architect Felix Candela. Die is beroemd voor zijn ontwerpen van betonnen schaalconstructies, maar in Finland wordt het paviljoen in vezelversterkt ijs gebouwd. Het Gentse team maakte daarvoor een grote opblaasbare constructie uit gecoat textiel (foto), die bij een buitentemperatuur van ongeveer -20° C besproeid wordt met een mengsel van water en cellulosevezels. Dit mengsel vriest laag na laag aan en vormt uiteindelijk een zelfdragende, dunwandige schaal.

De buitendiameter van het paviljoen bedraagt 15 m, de maximale hoogte bijna 5 m. De ballon wordt na afloop verwijderd, zodat het paviljoen bezocht kan worden. De opening is voorzien op 6 februari, maar het spreekt voor zich dat het hele project afhankelijk is van de weersomstandigheden: te hoge of te lage temperaturen, felle wind of sneeuwval kunnen de planning beïnvloeden en het welslagen van het project mee bepalen.

Voorbereiding

De masterstudenten bereiden het project al voor van bij de start van het academiejaar 2015-2016 voor het vak Ruimtelijke constructies. Zo deden ze materiaaltesten op ijs en textiel, berekenden ze sterkte en vervorming van de constructie, ontwierpen en lasten ze de ballon die als basis dient voor de bouw van de constructie, '

De funderingsankers voor het paviljoen werden al in het najaar van 2015 geplaatst, daarvoor is de ondergrond intussen immers te diep bevroren.

De UGent-delegatie bestaat uit 39 studenten en zes personeelsleden. Professor Jan Belis van de vakgroep Bouwkundige Constructies en zijn assistenten ir. Kenny Martens en ir. Bert Van Lancker coördineren het project, en ook professor Greet Deruyter van de opleiding Industriële Wetenschappen Bouwkunde-Landmeten is bij het project betrokken. Bram Ronsse, laatstejaarsstudent burgerlijk bouwkundig ingenieur, maakt zijn masterproef over het project.

Sagrada Familia

Vorig jaar werkten al tien studenten en drie ingenieurs van de UGent mee aan het Sagrada Familia-ijsproject van de TU Eindhoven, initiatiefnemer van het hele ijsgebeuren. Dit jaar heeft de Universiteit Gent dus een eigen grootschalig ijsproject in Juuka. Het project wordt daar trouwens 'warm' onthaald door de lokale gemeenschap. Vorig jaar lokte het initiatief ongeveer 10.000 bezoekers.

Meer beelden en informatie over het verloop van het project op de Facebook-pagina over 'Candela in Ice'.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Toerisme Vlaanderen lanceert in augustus 2023 de evenementenreeks Stories Unfold, die vanaf dan om de twee jaar en op vijf verschillende locaties (inter)nationale (media)aandacht wil genereren voor de Vlaamse kastelen en tuinen. Voor de eerste[…]

12/08/2022 | Ontwerp
Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Zeer hoge temperaturen tasten productiviteit bouw ernstig aan

Zeer hoge temperaturen tasten productiviteit bouw ernstig aan

Elia breekt 95 hoogspanningsmasten af

Elia breekt 95 hoogspanningsmasten af