Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gentse Sint-Gerardusschool wordt beschermd

Gerelateerde onderwerpen :

Gentse Sint-Gerardusschool wordt beschermd

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois start de opmaak van een beschermingsdossier voor de Sint-Gerardusschool in Gent (Harelbekestraat). Het schooltje is nog het enige gerecupereerde gebouw van de Wereldtentoonstelling van 1913 in Gent. Deze Sint-Gerardusschool weerspiegelt de visie, de architecturale principes en de bouwstijl voor scholen in een landelijke context ten tijde van de Wereldtentoonstelling van 1913 en is hierdoor uniek.

Bij de opmaak van het beschermingsdossier worden de erfgoedwaarden beschreven en geëvalueerd en zullen adviezen worden ingewonnen van het lokale bestuur en verschillende Vlaamse overheidsinstanties. In een volgende fase kan worden overgegaan tot een voorlopige bescherming (vermoedelijk tegen de zomer), waarbij de bescherming principieel wordt goedgekeurd door de minister. Daarna volgt, na een periode van negen maanden en een openbaar onderzoek, in principe de definitieve bescherming.

Leuven

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed heeft het Hogeschoolplein (foto) in Leuven voorlopig beschermd als stadsgezicht. Deze bescherming past in een ruimer beschermingspakket dat in samenspraak met de stad Leuven wordt uitgewerkt. Het pakket omvat o.m. de Grote Markt, maar ook enkele markante stadswoningen en enkele villa's en kasteeldomeinen in de stadsrand. Het Hogeschoolplein is een mooi bewaard neoclassicistisch plein en wordt beschermd als stadsgezicht vanwege de stedenbouwkundige waarde. Het werd in de vroege 19de eeuw aangelegd door stadsarchitect Charles-François de Rare en moest de monumentale gevel van het Pauscollege meer tot zijn recht laten komen.

De 'Place Impériale', zoals het Hogeschoolplein toen heette, werd een stemmig rechthoekig plein, rondom gekasseid en in het midden voorzien van een rechthoekig (gras)veld. Na het doorlopen van de procedure met o.m. een openbaar onderzoek, volgt binnen negen maanden de definitieve bescherming.

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

7.000 verbouwers bezoeken 70 projecten tijdens Renovatiedag

7.000 verbouwers bezoeken 70 projecten tijdens Renovatiedag

De eenentwintigste editie van de Renovatiedag heeft op zondag 5 mei 7.000 toekomstige verbouwers op de been gebracht, goed voor in totaal zowat 23.000 bezoeken aan 70 inspirerende renovatieprojecten. Deze grote belangstelling bewijst dat[…]

Tool helpt architecten energiebewuste keuzes maken

Tool helpt architecten energiebewuste keuzes maken

Le Corbusier in MAS Antwerpen

Le Corbusier in MAS Antwerpen

Winnaars Mies van der Rohe Award 2019 bekend

Winnaars Mies van der Rohe Award 2019 bekend

Meer artikels