Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gentse Sint-Gerardusschool wordt beschermd

Gerelateerde onderwerpen :

Gentse Sint-Gerardusschool wordt beschermd

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois start de opmaak van een beschermingsdossier voor de Sint-Gerardusschool in Gent (Harelbekestraat). Het schooltje is nog het enige gerecupereerde gebouw van de Wereldtentoonstelling van 1913 in Gent. Deze Sint-Gerardusschool weerspiegelt de visie, de architecturale principes en de bouwstijl voor scholen in een landelijke context ten tijde van de Wereldtentoonstelling van 1913 en is hierdoor uniek.

Bij de opmaak van het beschermingsdossier worden de erfgoedwaarden beschreven en geëvalueerd en zullen adviezen worden ingewonnen van het lokale bestuur en verschillende Vlaamse overheidsinstanties. In een volgende fase kan worden overgegaan tot een voorlopige bescherming (vermoedelijk tegen de zomer), waarbij de bescherming principieel wordt goedgekeurd door de minister. Daarna volgt, na een periode van negen maanden en een openbaar onderzoek, in principe de definitieve bescherming.

Leuven

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed heeft het Hogeschoolplein (foto) in Leuven voorlopig beschermd als stadsgezicht. Deze bescherming past in een ruimer beschermingspakket dat in samenspraak met de stad Leuven wordt uitgewerkt. Het pakket omvat o.m. de Grote Markt, maar ook enkele markante stadswoningen en enkele villa's en kasteeldomeinen in de stadsrand. Het Hogeschoolplein is een mooi bewaard neoclassicistisch plein en wordt beschermd als stadsgezicht vanwege de stedenbouwkundige waarde. Het werd in de vroege 19de eeuw aangelegd door stadsarchitect Charles-François de Rare en moest de monumentale gevel van het Pauscollege meer tot zijn recht laten komen.

De 'Place Impériale', zoals het Hogeschoolplein toen heette, werd een stemmig rechthoekig plein, rondom gekasseid en in het midden voorzien van een rechthoekig (gras)veld. Na het doorlopen van de procedure met o.m. een openbaar onderzoek, volgt binnen negen maanden de definitieve bescherming.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Tab Architects ontwerpt evenementenhal voor Diksmuide

Tab Architects ontwerpt evenementenhal voor Diksmuide

Er komt schot in het dossier van de nieuwe Boterhalle in Diksmuide. Het adviescomité beoordeelde de ingediende ontwerpen en gaf een advies aan het college van burgemeester en schepenen. Het stadsbestuur van Diksmuide stelt het Gentse[…]

20/04/2021 | ProjectenArchitecten
Bouw gestart van MVRDV's Mission Rock-toren in San Francisco

Bouw gestart van MVRDV's Mission Rock-toren in San Francisco

Huis Guiette in Antwerpen wordt gerestaureerd

Huis Guiette in Antwerpen wordt gerestaureerd

Nieuw hoofdkantoor Vandemoortele Group is visitekaartje voor circulair bouwen

Nieuw hoofdkantoor Vandemoortele Group is visitekaartje voor circulair bouwen

Meer artikels