Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gentse restauratieprojecten krijgen premie van ruim 7 miljoen €

Gerelateerde onderwerpen :

,
Gentse restauratieprojecten krijgen premie van ruim 7 miljoen €

De restauratie van het museum Dr. Guislain in Gent kan rekenen op een Vlaamse premie van 1.224.587,31 €. De restauratie van de daken van het museum moet dringend gebeuren om waterinsijpeling en verlies van erfgoedwaarde te voorkomen. Twee andere Gentse projecten krijgen eveneens steun van Vlaanderen: de restauratie van de kerk van het Sint-Barbaracollege en een reeks werken aan de Sint-Baafskathedraal. Samen zijn deze projecten goed voor bijna 7,5 miljoen € aan Vlaamse steun.

“Het complex is omvangrijk. Er is 18.566 m² dakoppervlakte. Zeven daken met een totale dakoppervlakte van 5.430 m² worden straks gerestaureerd. Een deel van de daken is afgewerkt met asbestleien. Het reinigen van asbesthoudende daken is niet toegestaan, dus voor deze daken is vervanging de enige duurzame oplossing”, aldus uittredend Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois.

Pauli

Het museum Dr. Guislain is ‘open erfgoed’ en is een deel van het psychiatrisch centrum Dr. Guislain. Het psychiatrisch centrum was het eerste moderne ‘krankzinnigentehuis voor mannen’ in ons land. Het is ontworpen door architect professor Adolphe Pauli in een kleurrijke en verzorgde baksteenarchitectuur met een eclectische vormgeving, vooral beïnvloed door de Romaans-Byzantijnse stijl en de Italiaanse renaissance.
 
De negentiende-eeuwse gebouwen en toevoegingen van 1928 van het psychiatrisch centrum Dr. Guislain, met inbegrip van de binnentuinen, zijn beschermd als monument omwille van de sociaal-culturele waarde en de historische waarde.

Kerk

Voor de restauratie van de kerk van het Sint-Barbaracollege in Gent geeft Vlaanderen een premie van 1.139.057,03 €. Om de erfgoedwaarde te beschermen zijn ook hier dringend restauratiewerken nodig. “Er sijpelt water naar binnen en de waterafvoer verkeert in slechte staat. Netten moeten vallende brokstukken opvangen, maar de veiligheid is niet gegarandeerd”, zegt Geert Bourgeois. Met de restauratiesubsidie worden de daken, net als de kapconstructie, de zolder, de draagstructuur, het schrijnwerk en de beglazing aangepakt.

Sint-Baafs

Nog in Gent gaat een Vlaamse premie van 5.067.344,97 € naar de restauratie van de Sint-Baafskathedraal. Met deze restauratiepremie zullen de crypte, de kooromgang, het kapittelhuis en de ruimtes van de priesters gerestaureerd  worden. Het hoogkoor en het schip blijven bestemd voor de eredienst, de priesterruimtes worden een bezoekerscentrum waar ook het gerestaureerde Lam Godsretabel te zien zal zijn. “De restauratiewerken zouden afgerond worden in 2021”, zegt Bourgeois.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Kandidaten gezocht voor Gentse Monumentenprijs

Kandidaten gezocht voor Gentse Monumentenprijs

Eind november reiken de Gentse Vereniging voor Stad, Archeologie,  Landschap en Monument ( GVSALM) en de stad Gent voor de derde keer de driejaarlijkse Gentse Monumentenprijs uit. Aannemers, architecten of particulieren die betrokken waren[…]

05/08/2022 | Monumentenzorg
Restauratie op komst voor Sint-Martinuskerk Hombeek

Restauratie op komst voor Sint-Martinuskerk Hombeek

Drie laureaten Onroerenderfgoedprijs 2022 bekend

Drie laureaten Onroerenderfgoedprijs 2022 bekend

Europese erfgoedprijs voor Atlantikwall Raversyde

Europese erfgoedprijs voor Atlantikwall Raversyde

Meer artikels