Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gentse kantorenmarkt beleeft boerenjaar

Gentse kantorenmarkt beleeft boerenjaar

De Gentse kantorenmarkt blijft elk jaar groeien. 2014 was het op één na beste jaar van het voorbije decennium, zowel inzake omvang als het aantal transacties. Ontwikkelingen rond een aantal strategische locaties zoals de Ghelamco Arena, The Loop en het station Gent Sint-Pieters zorgen voor een extra aanbod aan kwalitatieve en duurzame kantoorgebouwen.

Wat betreft het totaal aantal vierkante meter dat is verhandeld, is 2014 het op één na beste jaar van de afgelopen 10 jaar na het recordjaar 2007. In totaal werd 72.500 m² kantooroppervlakte geregistreerd. Dat is een stijging met 7.500 m² of 11% ten opzichte van 2013.

In de periode 2005-2014 is op de Gentse kantorenmarkt voor gemiddeld 58.000 m² oppervlakte verhandeld. In 2014 is dus bijna 15.000 m² of 25% meer geregistreerd dan gemiddeld de afgelopen tien jaar.

Ook naar aantal transacties is 2014 het op één na beste jaar van de voorbije tien jaar. In totaal werden 105 transacties geregistreerd. Dat zijn er 6 minder dan 2013, dat op dat vlak een recordjaar was. Het zijn er wel 30 meer dan het gemiddelde aantal van de afgelopen tien jaar.

'Deze cijfers tonen aan dat projectontwikkelaars en investeerders potentieel zien in de Gentse kantorenmarkt en dat ondernemingen heel wat vertrouwen hebben om zich in Gent te vestigen en zo extra werkgelegenheid creëren. De groei van de Gentse kantorenmarkt is mee te verklaren door een aantal unieke troeven zoals onze centrale ligging aan het knooppunt van de E40 met de E17 en een goede bereikbaarheid, het station Gent Sint-Pieters als belangrijkste reizigersstation van Vlaanderen en een enorm potentieel aan geschoolde mensen dankzij de aanwezigheid van de Universiteit Gent en de diverse hogescholen', zegt de Gentse schepen van Economie en Ondernemen Mathias De Clercq.

Leegstand

De leegstand is licht gestegen en bedroeg eind 2014 5,5% van de totale kantorenvoorraad. Dat valt mee te verklaren doordat een aantal nieuwbouwprojecten op risico werden gebouwd. Ondanks die stijging blijft de leegstand nog steeds onder de zogenaamde frictieleegstand van 6%. Dat is een leegstand die als aanvaardbaar wordt beschouwd om interne verhuisbewegingen op de markt mogelijk te maken. Bovendien is dit nog een stuk lager in vergelijking met andere steden zoals Brussel en Antwerpen, waar de leegstand meer dan 10% bedraagt.

De groei van de Gentse kantorenmarkt is mee te verklaren door een aantal unieke troeven. Na een sterke stijging de afgelopen twee jaren is de gemiddelde huurprijs opnieuw gedaald van 126 '/m²/jaar in 2013 tot ongeveer 118 '/m²/jaar in 2014. De tophuurprijzen bleven evenwel op hetzelfde niveau als 2012-2013 met 150 tot 155 '/m²/jaar.

Groei

Dankzij de eerste ontwikkelingen van een aantal strategische kantoorlocaties zoals het station Gent Sint-Pieters, de omgeving van de Ghelamco Arena en de site The Loop is de afgelopen jaren al ongeveer 130.000 m² nieuwe kantoorruimte op de markt gekomen.

'Deze nieuwe ontwikkelingen hebben een enorme boost gegeven aan de uitstraling van de Gentse kantorenmarkt. Niet alleen gaat het om extra vierkante meters, het gaat ook om kwalitatieve en duurzame kantoorgebouwen, zoals bijvoorbeeld de Blue Towers aan de Ghelamco-arena die een 'Breeam Excellent'-certificaat hebben gekregen. Deze dynamiek zal zich ook de komende jaren voort kunnen zetten aangezien er nog meer dan 200.000 m² bijkomende ruimte mogelijk is die direct ontwikkelbaar is', aldus Mathias De Clercq. ' LVDB

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nederlandse zinkssmelterij Nyrstar tijdelijk gesloten

Nederlandse zinkssmelterij Nyrstar tijdelijk gesloten

De beursgenoteerde metaalverwerkende groep Nyrstar, een onderdeel van Trafigura, sluit vanaf 1 september tijdelijk zijn zinksmelterij in het Nederlandse Budel. Het bedrijf legt de productie voorlopig stil door de hoge energiekosten.[…]

19/08/2022 | Ondernemingen
Definitief ontwerp Walstraat in Hoboken goedgekeurd

Definitief ontwerp Walstraat in Hoboken goedgekeurd

Tien kilometer fietspad in Dilsen-Stokkem

Tien kilometer fietspad in Dilsen-Stokkem

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt