Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

'Gentse haven heeft nog heel wat bouwplannen'

Gerelateerde onderwerpen :

'Gentse haven heeft nog heel wat bouwplannen'

Oost-Vlaanderen loopt inzake bouwactiviteit een beetje achter op de andere provincies. Gemeenten en gezinnen houden de vinger op de knip. Gelukkig heeft het Gentse havenbestuur nog een pak projecten in de pijplijn. Dat was de belangrijkste conclusie bij de voorstelling van het Visierapport van de Vlaamse Confederatie Bouw enkele weken geleden in het Huis van de Bouw in Zwijnaarde.

'Vorig jaar kende Oost-Vlaanderen een daling van het vergunde volume niet-residentiële gebouwen die sterker was dan het Vlaamse gemiddelde. Voorts is het aantal openbare aanbestedingen van gemeentes in Oost-Vlaanderen in 2014 nagenoeg gehalveerd ten opzichte van 2011. In andere provincies veerde het aantal aanbestedingen in 2013 op dankzij de gemeenteraadsverkiezingen, maar in Oost-Vlaanderen was dat niet of veel minder het geval. Vooral wegenbouwers worden hierdoor hard getroffen', weet secretaris-generaal Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw.

"Slapend spaargeld moet ingezet worden voor betere woonkwaliteit"

Spaargeld

Voorzitter Christophe Maes van de Vlaamse Confederatie Bouw vraagt daarom aan de beleidsvoerders dat de overheidsinvesteringen de komende jaren minstens op peil zouden blijven. Voorts vraagt hij dat een motiverende manier gevonden wordt om het 'slapende' spaargeld van Vlaanderen in te zetten voor het verbeteren van de woonkwaliteit.

Nederland

Maarten Nuytten van Van Braeckel uit Sint-Martens-Latem en Frank De Ryck van glasgroep Verdesign-Interplast kwamen aansluitend getuigen over de jongste trends in hun werkgebied. Voor beiden gaan de technologische evoluties heel snel en is er steeds meer verwevenheid tussen technieken die vroeger een afzonderlijke specialiteit vormden. Ook zijn klanten steeds beter geïnformeerd. Inzake sanitair, verwarming en ventilatie ziet Nuytten een groeiende vraag naar bivalente systemen en het terugwinnen van allerlei restwarmtes (zoals uit afgevoerd douchewater) opkomen. Zijn onderneming speelt sinds enige tijd ook in op de vraag van de markt om na de installatie ook de monitoring van de installatie aan te bieden. De Ryck merkt vooral op dat er steeds compacter wordt gebouwd, maar dat daarbij toch nog voort naar grote raampartijen gegrepen wordt om meer daglicht en een open ruimtegevoel te creëren. Als Oost-Vlaams bedrijf voelen beide ook de concurrentie vanuit Nederland.

Haven

Het beste nieuws bij de voorstelling van het Visierapport kwam van ceo Daan Schalk van de Haven van Gent. Zowel het havenbestuur als enkele private ontwikkelaars realiseren nog volop nieuwe bedrijventerreinen in het Gentse havengebied, o.a. aan het Kluizendok. Aansluitend staan nog heel wat wegen, fietspaden en kaaimuren op het programma. De Haven start ook een testproject met led's voor het verlichten van bedrijventerreinen. Het is één van de eerste tests met led's voor zo'n groot terrein.

Darsen

Voorts zijn er plannen om het oude havengebied Darsen te herontwikkelen. 'In die zone is heel veel 'harde' infrastructuur en liggen bv. te veel treinsporen die niet langer gebruikt worden. Daar willen we de transport-as achteruit trekken en zo nieuwe, grotere bedrijvenzones kunnen ontwikkelen', stelt Schalk. Hij besluit met de opmerking dat in en rond de haven nog voor jaren werk ligt te wachten op Oost-Vlaamse en andere aannemers. ' FVDL

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Het ondernemersvertrouwen van bouwbedrijven zakte in het eerste kwartaal van 2022 naar 98,5, dat is een flink stuk onder de gezonde grens van 100. Negen op de tien bouwbedrijven maken zich ernstig zorgen over de economische situatie. Dat blijkt[…]

Hoge kosten doen kmo’s vrezen voor rendabiliteit

Hoge kosten doen kmo’s vrezen voor rendabiliteit

Elektrobedrijven teleurgesteld in federaal energieakkoord

Elektrobedrijven teleurgesteld in federaal energieakkoord

Vlaamse ondernemers vrezen voor recessie

Vlaamse ondernemers vrezen voor recessie

Meer artikels