Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gentse fabriek wordt deel van park

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Gentse fabriek wordt deel van park

(c) Stad Gent

Een deel van de oude Malmarfabriek in Gent wordt bij het Bijgaardepark gevoegd. De buitenmuren en het metalen skelet van de fabriek blijven staan. De uitbreiding van het Bijgaardepark maakt deel uit van stadsvernieuwingsproject En Route. Stadsontwikkelingsbedrijf sogent stelde aannemer Hertsens aan om de werken uit te voeren.
Het nieuwe stuk park is trouwens niet de enige recente ingreep. Eerder werd het Bijgaardepark zelf aangelegd, kwamen er nieuwe woningen en werd het oude stationsgebouw omgebouwd tot kinderdagverblijf. De site is ook de locatie voor Bijgaardehof, het grootste cohousingproject van het land, dat volop in ontwikkeling is.
 
Een deel van de oude Malmarfabriek in de Dampoortwijk wordt bij het Bijgaardepark gevoegd. De buitenmuren en het metalen skelet van de fabriek blijven staan. Er komen klimplanten, een varentuin en moestuinen. Ook aan de vleermuizenkolonie in de kelder is gedacht. Het nieuwe stuk park is begin volgend jaar klaar.
 
Het Bijgaardepark wordt door de werken in één klap 2.000 m² groter. Het industrieel-historische karakter van de site blijft behouden. De kenmerkende bakstenen buitenmuren en metalen spantstructuur dienen als kader voor klimplanten. Tussen de muren komt een varentuin waar bezoekers in de luwte van het groen kunnen genieten, en het moestuinproject van vzw De Bijgaard, dat al tijdelijk onderdak vond op de site, krijgt er een definitieve plek.
 
De grote werken aan het park gaan nu pas van start omdat de vleermuizen in de kelder hun winterslaap hadden. Om te verzekeren dat ze tijdens de werkzaamheden hun weg naar de kelders terugvinden, werd een ecoloog bij de plannen betrokken. Windluwe plekjes, een natte kelder en aangepaste planten moeten er na de werken voor zorgen dat de dieren het naar hun zin hebben op de site.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

De Vlaamse overheid leverde een omgevingsvergunning af voor de realisatie van een groot rioleringsproject in Achterbos en de uitbouw van een veilige fietsverbinding met het centrum van Mol. Het project omvat verschillende delen, waarbij de komst[…]

350.000 € voor 'koele' straten in Mechelen

350.000 € voor 'koele' straten in Mechelen

Team KCAP ontwerpt masterplan voor Kevlavik Airport Area in IJsland

Team KCAP ontwerpt masterplan voor Kevlavik Airport Area in IJsland

Bouwvergunning voor heraanleg Schumanplein

Bouwvergunning voor heraanleg Schumanplein

Meer artikels