Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gents OCMW start bouwproject groepswonen voor senioren

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Gents OCMW start bouwproject groepswonen voor senioren

De nieuwbouw voor het groepswonen voor senioren van het OCMW van Gent komt op de plaats van het vroegere lokaal dienstencentrum De Muide in de New-Orleansstraat in Meulestede.

© Dirk Tonnard

Het OCMW van Gent start naar eigen zeggen als eerste lokaal bestuur in Vlaanderen een project van groepswonen voor senioren. Elke bewoner heeft zijn eigen flat. Daarnaast delen ze enkele ruimtes, beheren ze samen via een vzw het huis en ondersteunen ze elkaar.

Op 29 mei gaven de tien toekomstige bewoners het startschot voor de nieuwbouw in de wijk Meulestede. Het gebouw moet in oktober 2019 af zijn. Tegelijk ondertekenden het OCMW van Gent en sociale woningmaatschappij WoninGent een samenwerkingsakkoord om op dezelfde site 25 erkende sociale assistentiewoningen voor ouderen op te trekken.

“Groepswonen voor senioren is een nieuwe woonformule waarvoor heel wat belangstelling bestaat. De bewoners bewaren hun privacy. Ze wonen zelfstandig in hun eigen flat, maar tegelijk zijn ze bereid om samen te leven in de gemeenschappelijke ruimtes.  De groep primeert, in die zin dat de bewoners als goede buren voor elkaar zorgen. Zo’n vorm van samenhuizen biedt veel voordelen. De bewoners voelen zich niet eenzaam en kunnen langer zelfstandig blijven wonen. Ook voor hun familie is het een hele geruststelling dat er altijd iemand in de buurt is”, zegt OCMW-voorzitter en schepen van Seniorenbeleid Rudy Coddens.

Gezamenlijk beheer

“Als OCMW Gent zijn wij het eerste lokale bestuur in Vlaanderen om zo’n project van groepswonen voor senioren te realiseren. In die zin dat de bewoners zelf instaan voor het gezamenlijke beheer van het huis in de vorm van een vzw. Het is de vzw die het gebouw van het OCMW huurt. De bewoners betalen de huur aan de vzw. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het dagelijkse reilen en zeilen. Zij stellen bv. zelf de huisregels op. Ook in de bouwplannen kregen ze veel inspraak. Tegelijk zijn de flats erkend als assistentiewoning. Daardoor komen bewoners met een laag inkomen in aanmerking voor een financiële bijdrage door het OCMW”, vervolgt Rudy Coddens.

Groepsvorming

Zo’n vorm van samenwonen vraagt een groot engagement. Bewoners moeten voor elkaar openstaan. De groepsvorming is daarom heel belangrijk. “We lieten ons hiervoor bijstaan door de vzw Abbeyfield, dé expert in België als het gaat over groepswonen voor senioren. Eind 2015 zijn we gestart met een dertigtal geïnteresseerden, die maandelijks samenkwamen. Tijdens dat traject kregen ze een goed idee wat zo’n woonvorm impliceerde. Als ze ervoeren dat het niets voor hen was, stapten ze eruit. Uiteindelijk zijn we tot een groep van tien bewoners gekomen, onder wie twee koppels. In totaal twee mannen en acht vrouwen. De jongsten zijn eind de 50 en werken nog, de oudste is begin de 80. Een heel diverse groep dus, maar die zich als het ware vanzelf gevormd heeft tijdens al die sessies en waarvan we zeker zijn dat ze maximaal voorbereid zijn op groepswonen. Intussen hebben we ook al een wachtlijst met andere geïnteresseerden”, vertelt Kim Vanden Noortgate van het OCMW van Gent, die het hele project begeleidde.

Negen flats

De nieuwbouw voor het groepswonen komt op de plaats van het vroegere lokaal dienstencentrum De Muide (de voorloper van De Waterspiegel) in de New-Orleansstraat in Meulestede. Het gebouw telt vier bouwlagen en bestaat uit negen flats. Er zijn ook gemeenschappelijke ruimtes: keuken,  leef- en zitruimte, berging, een logeerkamer met opklapbaar bed voor bezoek die tevens als hobby- of vergaderruimte kan dienen, plus een tuin, waarin ook een moestuin is geïntegreerd. De flats zijn 51 tot 61 m2 groot, hebben een klein terras en zijn ingericht volgens de principes van het levenslang wonen.

In oktober 2019 moeten de bewoners er hun intrek kunnen nemen. De kostprijs van de nieuwbouw bedraagt zowat 2,2 miljoen €, inclusief de kosten van het studiebureau. Om de site klaar te maken voor de toekomstige plannen en het terrein bouwrijp te maken, komt hier nog een extra prijskaartje bij van ongeveer 100.000 €. De provincie Oost-Vlaanderen subsidieert het project met een bedrag van 182.000 €.

Assistentiewoningen

Samen met de start van het bouwproject groepswonen ondertekenen het Gentse OCMW en de sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent een akkoord voor de bouw van 25 erkende sociale assistentiewoningen (saw’s) op dezelfde site langs de New-Orleansstraat. “Speciaal voor alleenstaanden en koppels met een laag inkomen die voldoen aan de voorwaarden van een sociale huisvestingsmaatschappij. De bewoner heeft verplicht een huurcontract met WoninGent en een dienstverleningscontract met OCMW Gent. Bewoners moeten ouder zijn dan 65 jaar en nog zelfstandig kunnen wonen. Het is hetzelfde principe als de SAW Botermarktpoort, ook al een samenwerking tussen het OCMW en WoninGent”, legt Guy Reynebeau, voorzitter van WoninGent, uit.

“Er komen ook twee sociale woningen voor grote gezinnen met drie tot vier slaapkamers, plus een gemeenschappelijke ruimte voor de buurt. Die kan ingevuld worden door een sociaal restaurant, een buurtwinkel, een wasbar, .... Op termijn staat hier ook een wijkgezondheidscentrum gepland. De plannen zijn nog niet concreet want de bouw start pas over enkele jaren”, aldus nog Guy Reynebeau.

“Volgens de studie ‘Ruimte voor ouderen’ is er in Meulestede een tekort aan 33 assistentiewoningen voor ouderen. Met deze twee projecten is deze nood gelenigd. In Meulestede wonen nog veel senioren in sociale appartementsblokken waarin geen lift is en  waar het ook niet mogelijk is om een lift te installeren. Nu kunnen deze mensen ouder worden in hun vertrouwde wijk”, geeft Jan Lambrecht, directeur Zelfstandig Wonen bij het OCMW van Gent, nog mee.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

De gemeente Jette, de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en de Vlaamse overheid werken samen aan nieuwe gebouwen voor de kleuters en de leerlingen van de Nederlandstalige academie voor Muziek-Woord-Dans op de campus Van Asbroeck. In een tweede[…]

27/05/2022 | ProjectenScholen
140 miljoen euro voor nieuw kenniscentrum in Gent

140 miljoen euro voor nieuw kenniscentrum in Gent

Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

Meer artikels