Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gent zoekt nieuwe invulling voor Sint-Jozefkerk

Gerelateerde onderwerpen :

,
Gent zoekt nieuwe invulling voor Sint-Jozefkerk

© Copyright 2014

De stad Gent heeft de Sint-Jozefkerk aan de Wondelgemstraat gekocht en gaat nu op zoek naar de meest optimale invulling voor het hele gebouw. Nog vóór de zomer zal het stadsbestuur een oproep lanceren voor een beheerder, zodat tegen januari 2020 gestart kan worden met de zoektocht naar nieuwe extra invullingen voor een periode van minimum vijf jaar. De Sint-Jozefkerk wordt sinds 15 september 2018 niet langer gebruikt voor katholieke erediensten.

Drie jaar geleden deden enkele studenten van de KU Leuven, Faculteit Architectuur, campus Sint-Lucas Gent, een oefening over mogelijke toekomstige invullingen in de kerk en werkten dit architecturaal uit. Aansluitend diende de stad Gent een aanvraag in bij het Projectbureau Herbestemming Kerken van de Vlaamse overheid om een eerste haalbaarheidsstudie voor een herbestemming uit te voeren. Daaruit blijkt dat de Sint-Jozefkerk heel wat mogelijkheden biedt omwille van een grote bruikbare oppervlakte.

“Reeds in 2016 ontstonden plannen om de Sint-Jozefkerk te onttrekken aan de eredienst. Het Parochiekerkenplan voorzag een herbestemming van de kerk. Sindsdien heeft het stadsbestuur dit herbestemmingsproces in gang gezet. Hoewel de kerk beschermd is als monument, kunnen er verschillende volumes in gebracht worden voor een totaaloppervlakte van ongeveer 3.000 m², verklaart Sami Souguir, de Gentse schepen van Stadsontwikkeling en Erediensten.

Ook de crypte in de kelderruimte heeft veel potentieel, vooral gezien het minder monumentale karakter. De stad Gent zal daarom een aantal verbouwingswerken uitvoeren om de crypte toegankelijk te maken zodat een functioneel gebruik mogelijk wordt. In 2003 werd de kerk (zowel het interieur als het exterieur) beschermd als monument omwille van de sociaal-culturele, artistieke, historische en volkskundige waarde.

“Nu we de Sint-Jozefkerk hebben gekocht van de Kerkfabriek gaan we in de eerste plaats op zoek naar een beheerder. De beheerder gaat dan begin 2020 samen met de buurt en de stad Gent op zoek naar nieuwe invullingen voor het gebouw. Die zoektocht zal verlopen via een participatief traject. Als invulling wordt gemikt op een buurtgerichte werking die tegemoet komt aan noden, uitdagingen en vragen waarmee de wijk Rabot-Blaisantvest geconfronteerd wordt. Sinds enkele jaren vinden in de kerk ook andere activiteiten plaats. Het gaat om het voedselteam, de Academie voor Muziek, Woord en Dans, de Togolese Pinkstergemeenschap van Spero Nugloze en de weggeefwinkel. Deze activiteiten, met uitzondering van de Togolese Pinkstergemeenschap, blijven na overleg met de gebruikers bestaan”, besluit Astrid De Bruycker, schepen van Participatie en Buurtwerk.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Kortrijk: brandweerkazerne wordt nieuwe Deelfabriek

Kortrijk: brandweerkazerne wordt nieuwe Deelfabriek

De Deelfabriek in Kortrijk verhuist eind 2022 van de Damastweverstraat naar de oude brandweerkazerne in de Rijkswachtstraat. Trans Architecten uit Gent werkt momenteel aan het definitieve ontwerp voor de site van bijna 3.000 m². De[…]

23/09/2020 | ArchitectenErfgoed
Financiering onroerend erfgoed hertekend

Financiering onroerend erfgoed hertekend

Tervuren herontwikkelt historische Panquin-site

Tervuren herontwikkelt historische Panquin-site

Restauratie Belfort en Lakenhalle Ieper van start

Restauratie Belfort en Lakenhalle Ieper van start

Meer artikels